Ako sa vyhnúť vráskam po tridsiatke

Po oslave okrúhlych narodenín sa treba mať na pozore. Tvorbu nových vrások má na svedomí nielen prirodzený proces starnutia, ale aj nesprávny výber potravín. Čomu sa vyhnúť?

22.10.2019 12:00
Pribúdajú kilogramy aj vrásky Foto:
Problém, ktorý prinášajú vrásky, spočíva v tom, že opticky vytvárajú na tvári tiene a pridávajú nám tak vek. Pokiaľ teda vrásky vyplníte a rozjasníte, môžete ich zamaskovať.
debata (3)

Z cukru starne pokožka

Po dosiahnutí tridsiateho roku života dochádza v ľudskom tele k nižšej produkcii látky zvanej kolagén. Ide o proteín, ktorý sa stará o pružnosť a pevnosť pokožky. Ak je ho v organizme nedostatok, dochádza k ochabnutiu kože a tvorbe jemných vrások. Pod rozpad kolagénu sa často podpisujú potraviny s vysokým obsahom cukru. Nestačí pritom vynechať iba najväčšie zdroje sladkej zložky, a to zákusky, koláče, zmrzlinu či mliečne čokolády. Cukor sa totiž skrýva aj v potravinách, o ktorých by sme to na prvý pohľad vôbec netušili, ako napríklad dresingy, omáčky, kečup, ale aj ochutené jogurty. Niektoré z nich môžu obsahovať až do 10 gramov cukru, čo je asi desatina hmotnosti tejto potraviny.

Vhodnou alternatívou k týmto maškrtám je konzumácia ovocia, ktoré obsahuje vysoké množstvo vitamínu C. Kyselina askorbová, ako sa inak hovorí tejto látke, posilňuje účinky kolagénu, osviežuje a omladzuje pleť.

Maslo? Radšej z kravského mlieka

Okrem cukru môžu predčasné starnutie kože spôsobiť aj rastlinné náhrady masla. Patria k ním rôzne margaríny, ktoré obsahujú vysoké množstvo stužených rastlinných tukov. O hydrogenizovaných tukoch je známe, že pôsobia negatívne na srdce a srdcovo-cievny systém. Rovnako do istej miery urýchľujú starnutie pokožky a to tým, že ju robia omnoho zraniteľnejšou voči ultrafialovému žiareniu. V prípade, ak je pokožka podráždená a poškodená slnkom, likvidujú sa v nej kolagén a elastín. Nadmerná konzumácia margarínu môže tiež zapríčiniť chronický zápal, ktorý urýchľuje tvorbu vrások.

Vyšší tlak, rýchlejšie starnutie kože

Vedci z Cambridge University zistili súvislosť medzi vysokým krvným tlakom a starnutím pokožky. Britskí odborníci dospeli k názoru, že ženy s nízkym krvným tlakom majú menej vrások než dámy, ktoré trápi hypertenzia. I keď sa nepodarilo zistiť presnú súvislosť medzi starnutím a krvným tlakom, isté je, že majú predsa len jedného spoločného menovateľa, minerálnu látku sodík. O sodíku je známe, že vo vyšších množstvách zvyšuje krvný tlak, pričom odporúčaná maximálna denná dávka sa pohybuje na úrovni približne 2,3 gramu, čo je asi jedna čajová lyžička soli denne.

Medzi potraviny bohaté na sodík patria rôzne druhy údenín, klobásy, slanina, párky či šunka. Vyššie dávky soli nájdeme však aj v menej „nápadných“ jedlách ako napríklad v instantných polievkach, polotovaroch, rýchlom občerstvení, v slaných orieškoch, zemiakových hranolkách a lupienkoch. Obsah soli v polievke sa dá zredukovať pridaním aromatických korenín, ale tiež použitím zázvoru.

Pozor na vrásky okolo úst

Ak si potrpíte na popíjaní čierneho moku, buďte na pozore. Počas dňa sa ľudské telo vyrovnáva s viacerými stresormi, medzi ktoré patrí napríklad aj UV žiarenie. V noci sa kožné bunky poškodené UV svetlom regenerujú, na čo, samozrejme, potrebujú dostatočný čas na odpočinok. Pitie väčšieho množstva kávy narúša kvalitu spánku, čím dochádza k predčasnému starnutiu pokožky, tvorbe vrások, vačkov a tmavých kruhov pod očami. Na pozore by mali byť údajne aj tí, ktorých láka usrkávanie z ľadovej kávy. Vedci sa domnievajú, že pitie kávy cez slamku núti tvár vytvárať neprirodzené pohyby, ktoré vedú k vzniku malých vrások okolo úst podobne, ako keď vznikajú vrásky okolo očí ich namáhaním pri čítaní.

Video
Sladký banánový chlebík s kiwi

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Kiwi-banánový chlieb na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #vysoký krvný tlak #vrásky #cukor #maslo