Tieto potraviny odstránia pichľavú bolesť v kĺboch

Akoby do kĺbov bodali drobné ihly. Bolesť, ktorá postihuje ľudí v staršom veku a bez rozdielu pohlavia. Príčinou týchto ťažkostí totiž nie je len staroba, ale aj nesprávny výber jedla.

01.11.2019 06:00
shutterstock Čerešne majú množstvo benefitov. Foto:
Čerešne majú množstvo benefitov.
debata

Choroba kráľov

Malé kryštáliky dokážu narobiť poriadne problémy. Ak je v tele nadbytok kyseliny močovej, môže dochádzať k vzniku kryštálov, ktoré sa zvyknú usádzať v kĺboch. A bolesť je na svete. Kyselina močová je vedľajší produkt purínu, teda organickej látky, ktorá sa nachádza v určitých druhoch potravín. Bielkoviny prijaté zo stravy štiepia viaceré enzýmy na kyselinu močovú, teda takzvané uráty, ktoré organizmus vylučuje z tela v podobe odpadu, moču.

Výsledkom nahromadenia urátov je ochorenie zvané dna, ktoré kedysi nieslo názov „choroba kráľov“ či „kráľovná chorôb“, nakoľko ju prvý raz opísal Hippokrates a trpel ňou aj slávny Ľudovít XIV. Drobné guľovité útvary dráždia kĺby pri každom pohybe, pričom pacient má pocit, že má v kĺbe cudzie teliesko, napríklad ihlu.

Čo treba vynechať z jedálnička?

Medzi najznámejšie zdroje potravín produkujúcich viac kyseliny močovej patrí alkohol, sardinky, treska, pstruh, sleď, zverina, slanina, vnútornosti, mäsové vývary, strukoviny, kakao, chren, cesnak i pivo. V tomto prípade je dôležité obmedziť príjem potravín, ktoré obsahujú purín. V opačnom prípade je viac než isté, že vás vytrápi silná bolesť kĺbov.

Okrem striedmej konzumácie uvedených jedál odborníci odporúčajú zaradiť do stravovacieho plánu tie, ktoré znižujú množstvo kyseliny močovej v krvi. Listová zelenina pomáha odstraňovať nadbytočný cholesterol v krvi, nahromadený tuk a cukor z tela. Vláknina, ktorá je bohato zastúpená v rukole, hlávkovom šaláte, čakanke, špenáte, brokolici či kapuste, znižuje tvorbu kyseliny močovej v ľudskom organizme.

Čerešne sú jednotkou proti dne

Popri zelenine sú výborným bojovníkom proti nadbytočnom množstve spomínanej kyseliny aj čerešne. Pochutnávanie si na džemoch, zaváraninách z tohto druhu ovocia prináša mnoho benefitov pre ľudské telo, ktoré sa za konzumáciu čerešní odvďačí úľavou od bolesti kolenných či bedrových kĺbov. Čerešniam sa pripisujú silné protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierňovať opuchy kĺbov. Obsahujú tiež vlákninu a vysoké množstvo antioxidantov.

Vitamín C zmierňuje trápenie

Odborníci veria, že znižovanie množstva uvedenej kyseliny v tele je možné dosiahnuť kyselinou askorbovou. Nejde pritom o nič iné, než o klasický vitamín C, ktorý sa vyskytuje v citrusových plodoch, a to pomarančoch, citrónoch, mandarínkach, grapefruitoch. Netreba zabúdať, že vitamín C sa tiež podieľa na tvorbe bielkoviny zvanej kolagén, ktorý spolu s ďalšou látkou zvanou elastín zabezpečujú pevné, ohybné a najmä odolné kĺby. Ďalšou výhodou pôsobenia týchto látok je zmierňovanie starnutia pokožky, jej vypínanie a omladzovanie. Okrem tradičného citrusového ovocia sú skvelým zdrojom citrusových plodov tiež papája, mango či limety. Zo zeleniny dodá extra dávku „céčka“ do tela paprika, špenát, rajčiny. V zimnom období skvele poslúži aj kvasená kapusta.

Ako by mala vyzerať špeciálna diéta

Diéta proti dne by mala pozostávať z ovocných štiav a čajov, minerálnych vôd s nízkym obsahom minerálnych látok, rastlinných tukov a olejov. Odporúča sa tiež konzumovať mliečne výrobky, nízkotučné syry vrátane tvarohu a jogurtov. Z ovocia sa tiež osvedčili jahody, čučoriedky, ananás a banány. Konzumovať sa môže tiež biele a tmavé pečivo, cestoviny, zemiaky a múčne jedlá. Vyhýbať sa netreba ani koreninám, ako napríklad petržlenovej vňati, kôpru, pažítke, majoránke a rasci. V malom množstve je možné piť slabú čiernu kávu a čierny čaj, maslo, vajíčka, chudé hovädzie mäso, tuniaka, lososa a sladkovodné ryby. Z alkoholu slabé pivo a víno so zníženým objemom alkoholu.

Video
Jogurtový koláč, ktorý je rýchly a jednoduchý

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #staroba #vitamín C #čerešne #bolesti kĺbov