Takto pomáhajú vlašské orechy starším ľuďom

Do boja proti cukrovke, kardiovaskulárnym chorobám a obezite vyrážajú s jasným náskokom pred ostatnými orechami tie, ktoré nesú prívlastok vlašské.

07.11.2019 07:00
debata (2)

Chrumkavá pochúťka sa pýši vysokým obsahom vlákniny, antioxidantov a nenasýtených mastných kyselín. Aké benefity prinášajú seniorom?

Bojujú proti rakovine

Vedci z Univerzity v Scrantone tvrdia, že vlašské orechy majú viac polyfenolov, to je rastlinných antioxidantov, oproti svojim náprotivkom. Polyfenoly dokážu potláčať oxidačný stres spôsobený voľnými radikálmi dokonca pätnásťkrát silnejšie, než je to v prípade vitamínu E. Oxidačný stres sa považuje za príčinu mnohých zápalových ochorení a často stojí aj za vznikom rakoviny. Výskum tiež poukazuje na skutočnosť, že konzumácia tejto potraviny dokáže u starších ľudí zlepšovať kognitívne funkcie, a to najmä pamäť, sústredenie a reč.

Ďalšie štúdie zachádzajú ešte ďalej a opisujú spomínaný druh orechov ako ideálny prostriedok v boji proti rakovine prostaty a prsníka. Pravidelné zaraďovanie vlašských orechov do jedálnička znižuje rast nádorov prostaty o 30 – 40 %. Podľa výskumu, ktorý sa uskutočnil na myšiach, môže polovica šálky vlašských orechov denne znížiť riziko rakoviny prsníka až polovicu.

VIDEO: Nie je orech ako orech. Radšej vlašský ako mandle? Ako je to s tukmi v nich? Pozrite si viac vo videu TV Pravda.

Video

Antioxidanty proti cholesterolu

Vlašským orechom sa pripisuje schopnosť výrazne znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi. Cholesterol je druh tuku, ktorý sa ukladá na stenách ciev a spôsobuje ich postupné upchávanie, čo môže viesť k srdcovému infarktu. Uvedená pochúťka sa tiež chváli vysokým obsahom tukov, v tomto prípade však ide o zdravé nenasýtené mastné kyseliny. Spomedzi nich sú najúčinnejšie omega-3 mastné kyseliny. Zdravé tuky chránia srdce, mozog, cievny systém a rovnako účinne bojujú proti zápalom v ľudskom tele. Približne 100 g vlašských orechov obsahuje viac ako 20 mmol antioxidantov, ktoré chránia srdce pred viacerými ochoreniami.

Potešia diabetikov

Aj cukrovkári majú dôvod na radosť. Ukázalo sa totiž, že zdravé tuky obsiahnuté vo vlašských orechoch zlepšujú metabolizmus u ľudí s diabetom 2. typu. Výskum dokázal, že konzumácia štvrtiny šálky tejto dobroty každý deň spôsobila výrazné zníženie hladín inzulínu nalačno v porovnaní s tými, ktorí sa orechom vyhýbali. Prínos tejto „orechovej diéty“ sa dostavuje zvyčajne po troch mesiacoch pravidelnej konzumácie vlašských orechov. Pridanie primeraného množstva vlašských orechov do jedálneho lístka pomáha aj pri udržiavaní optimálnej hmotnosti, a to aj napriek skutočnosti, že orechy patria ku kalorickým potravinám. Vedci veria, že jedenie vlašských orechov sa nemôže podpísať pod priberanie na váhe a nedokáže spôsobiť nadváhu ani obezitu.

Ochránia pokožku pred starnutím

Vlašské orechy si hravo poradia aj s nespavosťou. Obsahujú totiž látku melatonín. Ide o hormón, ktorý je potrebný na pravidelný a kvalitný spánok. Konzumácia tohto druhu orechov zvyšuje hladinu melatonínu v krvi, čím dochádza k pravidelnému striedaniu bdenia a spania, a to v časoch, ktoré sú na to určené. Vlašské orechy tak prinášajú aktivitu počas dňa a utlmujú centrálny nervový systém v čase nočného odpočinku. Spomínanú maškrtu si tiež pochvaľujú starší ľudia, ktorých trápia starecké škvrny, ochabnutá pokožka a vrásky. Príčinou týchto ťažkostí sú predovšetkým voľné radikály. Dostatočné množstvo antioxidantov, vitamínov radu B a kyseliny listovej pomáha predchádzať poškodeniu, vysúšaniu a starnutiu pokožky.

Video
Chutný jednoduchý koláčik, pozrite si toto video a budete ho vedieť urobiť

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Orechové košíčky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #cholesterol #vlašské orechy #srdcovo-cievne ochorenia #onkologické ochorenia