Odborníčka radí, ako chrániť duševné zdravie seniorov

Nielen starostlivosť o telo, ale aj dušu patrí k základným podmienkam celkovej pohody seniorov. Ako môžu ľudia vo vyššom veku chrániť svoju psychiku a čo potrebujú vedieť o psychohygiene?

07.11.2019 11:00
seniori, dôchodcovia, penzia Foto:
K duševnému zdraviu seniorov prispieva tiež pohybová terapia v podobe jogy, relaxácie, ďalej muzikoterapia, terapia hrou (karty, šachy, dáma, spoločenské hry), oslavy jubilantov, tanec, kultúrny program a rôzne edukačné programy, akými sú tematické prednášky, výlety a výstavy.
debata

Starší predstavujú rizikovú skupinu

Psychohygiena, tiež zvaná ako duševná hygiena, predstavuje súhrn podmienok potrebných na zabezpečenie duševného zdravia, psychickej pohody a výkonnosti človeka s dôrazom na prevenciu psychických porúch a chorôb. Seniori predstavujú z hľadiska duševného zdravia mimoriadne rizikovú skupinu, pretože proces starnutia postihuje aj mozog a centrálny nervový systém a dotýka sa kvality mentálnych schopnosti.

„U seniorov sa prejavuje zníženou flexibilitou osobnosti, značne redukovanou kognitívnou kapacitou, výraznými limitmi v oblasti mnestických funkcií (pozn. red.: pamäťové funkcie), v emocionálnej sfére, nízkou frustračnou toleranciou voči záťaži a celkovou zvýšenou psychickou unaviteľnosťou,“ vysvetľuje pre Pravdu riaditeľka košického Psychosociálneho centra Mgr. Beáta Horváthová.

Bez pochopenia a lásky to nejde

Živnú pôdu pre úzkostné a depresívne pocity, výskyt panických stresových reakcií, či neurotických porúch vytvárajú podľa špecialistky na duševné zdravie najmä zásadné zmeny v oblasti profesionálneho, fungovania, sociálneho i osobného života ako aj náchylnosť k fyzickým chorobám. Psychohygienický prístup voči seniorom si teda vyžaduje vytvorenie individuálneho, láskavého prístupu s formovaním osobného vzťahu k seniorovi. Ten predpokladá vyjadrenie úcty i záujmu o doterajšiu životnú cestu seniora, získanú životnú múdrosť a rešpektovanie kvalít jeho osobnosti.

„Špecifiká psychohygieny seniorov v širšom slova zmysle spočívajú vo zvýšenej ochrane pred stresom, podporovaním zdravej životosprávy, ponukou aktuálnych informácií o možnostiach spoločenského a kultúrneho života, poskytovaním právneho poradenstva a právnej ochrany,“ pokračuje riaditeľka centra.

Možností na podporu duše je mnoho

V užšom slova zmysle psychohygienický prístup obsahuje stretnutia seniorov s konkrétnou programovou náplňou, a to napríklad vo forme individuálnej a skupinovej psychoterapie, tréningov pamäti, zručností (krúžok šikovných rúk, maľovanie, výroba drobných darčekov, vyšívanie, pletenie, háčkovanie) a iných. K duševnému zdraviu seniorov prispieva tiež pohybová terapia v podobe jogy, relaxácie, ďalej muzikoterapia, terapia hrou (karty, šachy, dáma, spoločenské hry), oslavy jubilantov, tanec, kultúrny program a rôzne edukačné programy, akými sú tematické prednášky, výlety a výstavy.

„Cieľom je aktivizácia seniorov pre záujem o spoločenský život, s vytvorením spoločenstva, v ktorom sa seniori cítia bezpečne, kde prežívajú pocit pohody a uvoľnenia, kde sú akceptovaní vo svojich kvalitách, kde pestujú a udržiavajú vzájomné pozitívne citové vzťahy, majú radosť zo stretnutí a ponúkaných aktivít,“ rozpráva Beáta Horváthová.

Pomôže vzdelávanie seniorov

Všeobecné povedomie seniorov o potrebe chrániť svoje duševné zdravie je pritom relatívne nízke. Komunity seniorov, ktoré navštevujú odborníci zo Psychosociálneho centra v zariadeniach sociálnych služieb nevyužívajú všetky ponuky preventívnej ochrany duševného zdravia, ktoré sa im ponúkajú v skupinovej či individuálnej forme. Viac o pomoci seniorov pri dodržiavaní psychohygieny sa môžete dočítať na stránke www.pscentrum.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #psychohygiena #duševné zdravie #seniori a vzdelávanie