Vianočný príspevok nepodlieha exekúcii

Sociálna poisťovňa informuje poberateľov dôchodkov, ktorých dôchodky sú krátené z dôvodu exekučných konaní, že vianočný príspevok, ktorý bude vyplatený dôchodcom v decembri 2019 (nie všetkým, ale tým, ktorí spĺňajú stanovené podmienky výšky dôchodku alebo súhrnu dôchodkov), nepodlieha exekúcii.

08.11.2019 13:12
peniaze, seniori, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)
Príjemca ho dostane v takej výške, na akú má nárok. Exekútor mu naň nesmie siahnuť ani v prípade, že ho dôchodca dostane na účet v banke.

Vianočný príspevok totiž nie je príjmom, ktorý nahrádza odmenu za prácu, preto ho nie je možné exekučne krátiť. Je to štátna sociálna dávka a jej účelom je zmiernenie sociálnej situácie poberateľov dôchodkov žijúcich na Slovensku.

Môže sa stať, že dôchodca potrebuje potvrdenie o vianočnom príspevku k dôchodku pre exekútora. Vtedy stačí, ak požiada Sociálnu poisťovňu o takýto doklad a tá mu ho vystaví aj na počkanie v každej pobočke či v Informačno-poradenskom centre v Bratislave na Ulici 29. augusta č. 8. O potvrdenie môže požiadať aj telefonicky, Sociálna poisťovňa mu ho obratom zašle na adresu bydliska, ktorú má evidovanú vo svojom systéme.

Tento rok Sociálna poisťovňa vyplatí približne 1,3 milióna vianočných príspevkov, koncom októbra 2019 bolo exekvovaných takmer 34 tisíc dôchodcov.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #exekúcie #Exekútor #vianočný príspevok