V Senici pomáhajú seniorom bojovať proti podvodníkom

Ľudia vo vyššom veku sa vďaka novému projektu mesta Senica cítia o niečo viac v bezpečí. Mesto v spolupráci s tamojšou mestskou políciou od začiatku tohto roka realizuje zaujímavý preventívny program pre miestnych seniorov, ktorí sú najviac ohrození páchaním trestnej činnosti.

09.11.2019 09:00
debata

Dôležité tiesňové čísla na jednom mieste

Projekt Senior v bezpečí je zameraný na predchádzanie a prevenciu podvodov páchaných na najviac ohrozenej skupine obyvateľov, ľudí v dôchodkovom veku. Samotná realizácia spočíva v osobnom stretnutí mestského policajta s dôchodcom v mieste jeho bydliska. Počas rozhovoru seniora upozorní na možné nástrahy a nebezpečenstvá, ktoré vyplývajú z najčastejšie páchaných podvodov na tejto skupine ľudí. Zároveň je dôchodcovi odovzdaná magnetická fólia, teda takzvaná karta istoty vo formáte A5, ktorá obsahuje dôležité telefónne tiesňové čísla, postup pri nahlasovaní udalosti, písomné rady ako sa nestať obeťou podvodu a protiprávneho konania a voľné polia, do ktorých si v spolupráci s mestským policajtom senior napíše niektoré pre neho dôležité telefónne čísla, napríklad detí, ďalších príbuzných a známych.

„Magnetickú fóliu je možné umiestniť na chladničku, kovovú skrinku, alebo do rámu na viditeľné miesto podľa potreby dôchodcu. Zároveň je to aj pomôcka pre potreby záchrannej zdravotnej služby alebo polície pri nutnosti telefonicky sa spojiť s príbuznými seniora,“ hovorí pre Pravdu Stanislav Macák z Mestskej polície v Senici.

Páchatelia si vymýšľajú srdcervúce príbehy

Od začiatku roka bolo oslovených sedemnásť dôchodcov a nakoľko projekt stále pokračuje, počty návštev mestských policajtov sa neustále zvyšujú. „V tejto súvislosti sme zaznamenali samé pozitívne reakcie na projekt a samotní dôchodcovia s ním vyjadrujú spokojnosť. Z osobných stretnutí sa dozvedáme, že k tým najčastejším prípadom podvodných metód patria tie pokusy, kde sú seniori telefonicky kontaktovaní s fiktívnym príbehom o tom, že ich rodinný príslušník potrebuje finančnú pomoc alebo pôžičku a poslal kamaráta pre peniaze,“ pokračuje mestský policajt.

Jedná sa tiež o pokusy „vyplácania“ preplatkov za plyn, elektrinu, lieky a preplatky zo Sociálnej poisťovne. Podvodníci sú vynaliezaví a prichádzajú s bankovkou vyššej nominálnej hodnoty, pričom žiadajú vydanie z tejto bankovky. Trestnú činnosť páchajú vo dvojici, pričom jeden z nich sa snaží odpútať pozornosť staršieho človeka, napríklad majiteľa bytu a ďalší páchateľ zatiaľ vykradne byt.

Ukradnú i peniaze z kabáta pri dverách

„Príkladom protiprávneho konania môže byť aj žiadosť podvodníka o zanechanie písomného odkazu susedovi a prosba o pero a papier. Akonáhle sa dôchodca vzdiali pre uvedené veci, podvodník ukradne celú peňaženku aj s osobnými dokladmi z vrecka kabáta zaveseného na vešiaku pri dverách,“ uzatvára Stanislav Macák. Projekt Senior v bezpečí sa sústreďuje na miestnych seniorov v pôsobnosti opatrovateľskej služby mesta, opatrovateľskej služby Slovenského Červeného Kríža v Senici, ďalej vybraných seniorov na odporúčanie pracovníčok sociálno-posudkovej činnosti oddelenia sociálnych vecí mestského úradu a denného stacionáru pre seniorov na Hviezdoslavovej ulici. Nasledovať budú seniori po dohode s organizáciou Jednoty dôchodcov v Senici. Projekt je dlhodobý a nemá časové obmedzenie.

Niet nad ďalšie rady polície

Polícia nielen v Senici s odvolaním sa na odporúčania Ministerstva vnútra SR upozorňuje, aby seniori nedôverovali neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin a žiadajú od nich peniaze. Skutočnosti uvádzané v telefóne neznámou osobou, ako je hospitalizácia príbuzného a podobne je potrebné ihneď si overiť telefonicky u svojich príbuzných. Seniori by nemali dávať svoje finančné úspory cudzím osobám. Neodporúča sa ani vpúšťanie neznámych osôb do príbytkov, vyberanie a rozmieňanie peňazí pred cudzími, nakoľko ide o štandardné manipulatívne techniky, ktorými sa snažia podvodníci obrať seniorov o peniaze a celoživotné úspory.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #krádeže #podvodníci #tiesňové volania #pomoc seniorom