Prečo môžu zlomeniny ohroziť život

Vedci prichádzajú s nepríjemnými štatistikami, ktoré sa týkajú pádov seniorov. Tie sa v drvivej väčšine prípadov skončia zlomeninami, a to ľahkými alebo ťažkými. Druhé spomínané, napríklad v podobe zranenia krčku bedrového kĺbu môžu mať fatálne následky. Ako sa tomu účinne brániť?

19.11.2019 07:00
pád, babka, žena, zlomenina Foto:
Podľa odborných štúdií vedú k pádom a následným zlomeninám poruchy rovnováhy, strata sily, flexibility a koordinácie pohybov.
debata

Riziko už po 45 roku

Odborné výskumy vyznievajú kruto a varujú, že až jeden človek zo štyroch môže do roka od zlomeniny bedrového kĺbu podľahnúť tomuto zraneniu a zomrieť. Americká medzinárodná asociácia pre osteoporózu sa domnieva, že až 40 % ľudí so spomínaným druhom fraktúry nedokáže chodiť bez pomoci. Spomínané riziko však nie je spojené len so seniormi, ale dotýka sa už ľudí vo veku nad 45 rokov. Vedci z austrálskeho Kolling Institute realizovali výskum, počas ktorého dospeli k závažných zisteniam. Štúdia ukázala, že z výskumnej skupiny tisíc mužov zomrelo z dôvodu zlomeniny počas jedného roka 16 ľudí. Ženy mali omnoho lepšie výsledky, nakoľko počet dám sa za rovnaké obdobie a v rovnakých podmienkach znížil na takmer polovicu.

Škodia aj drobné zlomeniny

Podľa vedkyne doktorky Lyn Marchovej samotná zlomenina v oblasti panvy nie je v žiadnom prípade smrteľná, život postihnutého človeka však komplikujú až následky fraktúry. V praxi to znamená, že zlomenina pripúta chorého jedinca na lôžko v dôsledku čoho sa atrofujú svaly a pridružia sa ďalšie vážne ochorenia. Spomínaná odborníčka sa zároveň domnieva, že riziko predčasnej úmrtnosti nemusí spôsobovať len zranenie bedrového kĺbu.

„Riziko predčasného úmrtia sa v najbližších rokoch po úraze zvyšuje aj pri bežných zlomeninách, a to najmä u starších ľudí. Ide o zlomeniny kosti na ramenách či zápästí a ďalšie,“ vysvetľuje. Dôvodom zvýšeného nebezpečenstva je podľa nej predovšetkým stav kostí vo vyššom veku, nedostatočná výživa, chýbajúci pohyb a častokrát aj rednutie kostí v podobe osteoporózy.

Pozor na lieky

Podľa odborných štúdií vedú k pádom a následným zlomeninám poruchy rovnováhy, strata sily, flexibility a koordinácie pohybov. V domácnosti ohrozujú seniorov najmä slabé osvetlenie miestnosti, neporiadok na podlahe, absencia zábradlí a prekonávanie rôznych prekážok, najčastejšie strmých schodov. Riziko pádov sa zvyšuje aj u ľudí so srdcovými chorobami, cukrovkou, artritídou a Parkinsonovou chorobou. K základným preventívnym opatreniam pádov a úrazov patrí predovšetkým nepreceňovanie vlastných fyzických schopností. Komplikácie môžu v danom prípade priniesť aj vedľajšie účinky liekov.

Iný spôsob dvíhania vecí

K vhodným opatreniam, ktoré môžu zabrániť nepríjemným zlomeninám v dôsledku pádu patrí dôsledné osvetlenie každej miestnosti v domácností, odstraňovanie elektrických šnúr, posuvného nábytku, ale aj kobercov, ktoré sa kĺžu po podlahe. Prahy v byte či dome je vhodné nahradiť nízkymi lištami. Každá stolička by mala mať opierku a dostatočnú stabilitu. Pomôcť môže aj pevná obuv, protišmykové podložky a najmä držiaky pri toalete, sprche či vani. Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať dôležité, pády môžu spôsobiť aj nevhodné kusy oblečenia v podobe dlhých nohavíc, sukní, ale aj rozviazané alebo pridlhé šnúrky od topánok. V prípade dvíhania vecí z podlahy by sa starší ľudia nemali predkláňať, ale skôr pokrčiť kolená, dostať sa do podrepu, pričom si stále udržiavajú rovný chrbát.

Ako je to u nás

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR každý piaty pád končí vážnym zranením, pričom každý štyridsiaty pád končí hospitalizáciou seniora. Netreba zabúdať, že pády sú štatisticky najčastejšou príčinou úrazov a tie sú piatou najčastejšou príčinou úmrtnosti starších ľudí. Medzi následky pádov patria zlomeniny krčka bedrového kĺbu, predlaktia či stavcov, poranenie lebky alebo poranenia svalov. Ako uvádza úrad, jedným z dôsledkov pádu je aj prechladnutie pri nevládnosti a dlhšom ležaní na zemi bez pomoci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pád #osteoporóza #zlomeniny #zlomenina stehennej kosti