Ako si nastaviť jedálniček proti starnutiu

Staroba neprichádza iba s vekom, ale niekedy ju urýchlime aj nesprávnou stravou. Čomu sa vyhýbať, aby sme si predĺžili život?

21.11.2019 08:00
ovocie, zelenina, zdravie, strava Foto:
Veľmi dôležité je upravovať jedálniček tak, aby zabezpečil dostatok všetkých potrebných látok pre črevné mikroorganizmy, ktoré ovplyvňujú celé spektrum procesov v ľudskom tele, a to imunitný systém, hormonálnu reguláciu a dokonca i našu náladu.
debata

Červená prejedaniu, zelená striedmosti

„Žijeme v dobe blahobytu a hojnosti, pričom najväčším problémom je prejedanie sa, respektíve konzumácia väčšieho množstva jedla, než koľko v skutočnosti potrebujeme. Bunky v našom tele sú teda prinútené vytvárať prebytok energie, pričom pri tomto procese vznikajú voľné radikály,“ vysvetľuje pre Pravdu český výživový špecialista Martin Jelínek. Voľné radikály sú pritom molekuly alebo ich časti, teda atómy, ktoré majú jeden nespárený elektrón.

Z biologického hľadiska ide o veľmi agresívne časti atómu, ktoré sa snažia čím skôr spárovať s elektrónom najbližšej molekuly. K tomuto procesu však dochádza násilne, čo znamená, že postupne vzniká reťazová reakcia. „Tieto látky poškodzujú bunkové membrány a genetický materiál. Stoja tak za príčinou nielen starnutia, ale i rôznych mutácií,“ pokračuje expert na výživu.

Stres ničí telo

Pod vznik nebezpečných voľných radikálov v ľudskom tele sa však podpisujú nesprávne stravovacie návyky, nedostatočný pohyb a vysoké úrovne stresu. Pri strese sa do organizmu uvoľňuje stresový hormón zvaný kortizol, ktorý pri dlhodobom pôsobení vyčerpáva energetické zdroje tela, narúša spánok, vyvoláva podráždenie a agresivitu.

„Produkciu voľných radikálov zvyšujeme teda i konzumáciou technologicky a chemicky upravených jedál a stresom. Ďalším problémom je nevyváženosť stravy, a to nielen v nutričnom zmysle, teda z hľadiska obsahu živín v potravinách, ale aj vo vzťahu k pestrosti nastaveného jedálneho lístka,“ zdôrazňuje odborník na zdravé stravovanie.

Ako si nakombinovať jedálny lístok?

V praxi to znamená, že starnutie organizmu môže spomaliť správna kombinácia jedál. Stravovací plán sa nastavuje tak, aby zdravé potraviny prevyšovali nad tými, ktoré môžu mať na telo negatívne účinky. Martin Jelínek je presvedčený, že zostavovaniu jedálnička je potrebné venovať veľkú pozornosť a vo väčšine prípadov je dobré nechať si poradiť od odborníka.

Aký stravovací plán je teda najmenej vhodný? „Ak je v ňom prebytok mäsa, mliečnych výrobkov, nedostatok vlákniny a antioxidantov, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v ovocí a zelenine. Škodí tiež nadbytok cukru v strave. Veľmi dôležité je upravovať jedálniček tak, aby zabezpečil dostatok všetkých potrebných látok pre črevné mikroorganizmy, ktoré ovplyvňujú celé spektrum procesov v ľudskom tele, a to imunitný systém, hormonálnu reguláciu a dokonca i našu náladu.“

Nemýľte si vek s predčasným starnutím

Ako ďalej tvrdí, starnutie je prirodzený proces a netreba si ho v žiadnom prípade zamieňať s takzvaným predčasným starnutím. Starneme totiž už od momentu narodenia, pričom to ako sa cítime a vyzeráme sa niekedy nemusí zhodovať s našim chronologickým vekom. Napríklad päťdesiatnik sa môže cítiť a vyzerať takmer ako sedemdesiatnik a naopak, a to v závislosti od životného štýlu.

„Predčasné starnutie je syndróm, ktorý je podmienený geneticky. Vyskytuje sa vzácne, je neliečiteľný. Laici tento pojem občas používajú vo vzťahu k prejavom vlastného starnutia, čo je nesprávna interpretácia,“ prízvukuje. Správne nastavenie životného štýlu, najmä stravovania nie je jednoduché. Martin Jelínek pred niekoľkými týždňami vymyslel aplikáciu, ktorá je zdarma prístupná na webovom odkaze www.zofapp.cz. Aplikácia sa používa ako osobný a rodinný asistent stravovania, to znamená, že každý si môže plánovať svoj jedálny lístok a sledovať v ňom všetky dôležité nutričné ukazovatele. Ako uzatvára, aplikácia pomáha v nastavení metabolickej rovnováhy.

Video
Traja členovia kapely S Hudbou Vesmírnou spolu varia polievku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #zdravá výživa