Keď si petržlen poradí s artritídou

Trápenie v podobe bolesti svalov a kĺbov pomôže rýchlo vyriešiť petržlenová vňať. Popredné miesto v domácej lekárničke má aj vďaka zázračným účinkom pri potláčaní artritídy, ochorení srdca a rakoviny.

23.11.2019 06:00
shutterstock petržlen Foto:
Petržlen je známy svojimi blahodárnymi účinkami.
debata (1)

Petržlen sa pýši vysokým obsahom beta-karoténu a vitamínu C, ktoré sa zaraďujú medzi silné antioxidanty. Tieto látky účinne bojujú proti zápalových ochoreniam v celom tele, pretože potláčajú takzvaný oxidačný stres, ktorý vzniká v dôsledku uvoľňovania nebezpečných voľných radikálov do organizmu. Keďže antioxidanty potláčajú zápal, dokážu zároveň uľaviť aj od príznakov artritídy, ktorá sa prejavuje pálčivou bolesťou v kĺboch a stuhnutím svalov. Výborný recept proti tomuto zápalovému ochoreniu si môžeme pripraviť z jednej čajovej lyžičky jemne nasekanej čerstvej petržlenovej vňate. Bylinu zalejeme horúcou vodou na niekoľko minút. Odvar sa podáva vychladený.

Poradí si s rakovinou?

Viaceré štúdie poukazujú na skutočnosť, že chemické látky prítomné v listoch spomínanej byliny pomáhajú potláčať bujnenie rakovinových nádorov. Výskum, ktorý publikoval časopis Journal of Food and Agriculture tvrdí, že petržlen bojuje proti nádorových ochoreniam dokonca viacerými spôsobmi. Petržlenová vňať ochraňuje DNA, to je základné stavebné látky našich buniek. V prípade poškodenia DNA dochádza v tele aj k degenerácii buniek, následnému vzniku chorôb a rakoviny. Petržlen sa však popasuje s voľnými radikálmi ešte skôr než stihnú poškodiť zdravé bunky. Ďalším pozitívnym účinkom tejto byliny je schopnosť blokovať rast už existujúcich rakovinových buniek.

Pohladí aj srdce

Srdce bije ako zvon len v prípade, ak sa v tele nenachádza vysoké množstvo látky zvanej homocysteín. Ide o aminokyselinu, ktorá obsahuje síru. Dostáva sa do krvného obehu a ak sa jej hladina dostane nad normálnu úroveň, zvyšuje sa riziko srdcového infarktu a cievnej mozgovej príhody. Na redukciu spomínanej aminokyseliny skvele poslúžia takzvané foláty, ktoré sa nachádzajú aj v petržlenovej vňati. Pomáhajú premieňať homocysteín na neškodné zlúčeniny. Netreba zabúdať, že petržlenová vňať sa zvykne v niektorých krajinách používať proti tvorbe modrín, potláča bolesť zubov, zjemňuje pokožku a zmierňuje bolesť po uštipnutí hmyzom.

Lepšia imunita

Kombinácia vitamínov A, C, K a kyseliny listovej pomáha pri podpore imunitného systému. Vitamín A dokonca priamo pôsobí na biele krvinky, čím sa zvyšuje ich účinok. O bielych krvinkách je totiž známe, že bojujú proti choroboplodným zárodkom v organizme, proti rôznym zápalom a infekciám. Petržlenová vňať sa chváli aj vysokým množstvom chlorofylu, to je zeleného rastlinného farbiva, ktorý ma antibakteriálne a protiplesňové účinky. Konzumácia zdraviu prospešnej rastliny pomáha aj pri znižovaní rizika vzniku cukrovky 2. typu, a to v priemere o viac ako 25 %.

Video
Ľuďom pomáha vyše 20 rokov svojimi radami, ako dosiahnuť výnimočné výsledky, píše knihy a v ďalšej časti seriálu Celebrity s Varechou ukáže, že aj príprava jedla mu nie je cudzia. Mentálny kouč osobnostného rozvoja Andy Winson a jeho zelerová nátierka. Je rovnako dobrá, ako jeho rady.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #artritída #bolesť kĺbov #onkologické ochorenia #petržlenová vňať