Dokáže čaj liečiť demenciu?

Vedci z univerzity v Singapure sú presvedčení, že do zoznamu zdravých vlastností čaju môžeme zaradiť aj zmierňovanie prejavov demencie u starších ľudí.

24.11.2019 06:00
čaj, zdravie, pokoj, bylinky Foto:
Lahodný čaj pomôže telu aj duši.
debata

Štúdiu vykonali na vzorke 957 čínskych seniorov, pričom samotný výskum trval približne dva roky a zameriaval sa na spotrebu čaju a jeho zdravotné účinky. Po ňom nasledovalo pravidelné hodnotenie kognitívnych schopností ľudí vo vyššom veku. Ku kognitívnym schopnostiam zaraďujeme dlhodobú a krátkodobú pamäť, reč, jemnú motoriku a schopnosť sústredenia. Odborníci zistili, že ľudia, ktorí bežne pili čierny, zelený alebo Oolong čaj so špecifickým postupom fermentácie, mali až o 50 % menšiu pravdepodobnosť poklesu uvedených schopností, vrátane nižšieho rizika vzniku Alzheimerovej choroby.

Ocenia ho najmä seniori

Podľa odborného asistenta singapurskej univerzity Dr. Feng Leia je čaj jedným z najčastejšie konzumovaných nápojov na svete. „Údaje z našej štúdie naznačujú, že každodenné pitie čaju môže znížiť riziko vzniku neurokognitívnych porúch u ľudí v neskoršom veku,“ vysvetľuje. K týmto poruchám zaraďujeme okrem Alzheimerovej choroby a demencie aj Parkinsonovu chorobu. Podľa časopisu Huffington Post môžu pozitívne účinky čaju na mozgovú kôru prameniť z bohatého obsahu antioxidantov a protizápalových látok, ktoré zároveň zlepšujú prekrvovanie tkanív mozgu.

Viac spánku i oddychu

Zelený čaj obsahuje najvyššie množstvo polyfenolických antioxidantov, čo má pozitívny vplyv na znižovanie zlého cholesterolu. Zároveň však urýchľuje metabolizmus a bojuje proti určitým druhom rakoviny a cukrovke. Čierny čaj upravuje krvný tlak, čo môže viesť k nižšiemu výskytu srdcových chorôb. Bylinné čaje, napríklad z mäty piepornej, jazmínový alebo harmančekový čaj sa používajú pri relaxácii organizmu, na potlačenie stresu a skvalitnenie spánku.

Istota pre srdce

Látky obsiahnuté v čaji chránia pred poškodením pľúc, pokožky, pečene a oceňuje sa aj ich preventívny účinok pri rakovine prsníka a hrubého čreva. Okrem toho sa popíjanie horúceho nápoja používa pri zmierňovaní príznakov cukrovky druhého typu a seniori oceňujú aj jeho schopnosť zlepšovať hustotu kostí.

Nové výskumy potvrdzujú, že ľudia, ktorí pijú najmenej dve až tri šálky čierneho alebo zeleného čaju denne, majú až o 70 % nižšie riziko infarktu ako ľudia, ktorí ho nepijú vôbec. Voňavý nápoj sa používa aj pri zlepšení kondície a v boji proti celkovej únave. Napríklad, antioxidanty v zelenom čaji nazývané katechíny zvyšujú schopnosť tela spotrebovať tuky ako palivo, čím sa zlepšuje vytrvalosť svalov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #demencia #srdcový infarkt