Čo ohrozuje mozog u seniorov?

Šoférovanie, platenie účtov, užívanie liekov, ale aj nakupovanie a varenie sa môžu u starších ľudí komplikovať z dôvodu zhoršenia mentálneho zdravia. Najviac ohrozenou je pamäť, schopnosť sústredenia, reč a koncentrácia. Na čo si dať pozor?

01.12.2019 06:00
Alzheimerova choroba, staroba, demencia,... Foto:
K poruchám pamäti a ostatných kognitívnych funkcií dochádza v dôsledku viacerých chorôb, ale aj pri úraze mozgu, použitím liekov či podvýžive.
debata

Seniori sa často trápia zhoršenými kognitívnymi funkciami, z ktorých najviac ohrozenou je práve pamäť. Pod spomalenie týchto schopností sa podľa odborníkov okrem veku podpisujú genetické faktory, životné prostredie, ale aj životný štýl. K poruchám pamäti a ostatných kognitívnych funkcií dochádza v dôsledku viacerých chorôb, ale aj pri úraze mozgu, použitím liekov či podvýžive. I keď sa to nemusí na prvý pohľad zdať, za poruchami pamäti môžu stáť ochorenia srdca a vysoký krvný tlak. Z tohto dôvodu často dochádza k mozgovej príhode a zmenám krvných ciev, ktoré súvisia s demenciou.

Kto by to povedal do cukrovky

Duševnú kondíciu seniorov ohrozuje aj cukrovka. Diabetes 2. typu môže viesť k mŕtvici, infarktu. Zhoršovať sa môže aj v dôsledku Alzheimerovej choroby, kedy nemusia mať starší ľudia pod kontrolou užívanie liekov. Toto ochorenie spôsobuje nahromadenie škodlivých proteínov v ľudskom mozgu, ktoré vedú k strate pamäti a všeobecne k problémom s myslením. Pri mŕtvici sa poškodzujú krvné cievy v mozgu, čo zvyšuje riziko vaskulárnej demencie. Starších ľudí tiež zvyknú vytrápiť depresie. Nespavosť, neschopnosť radovať sa z bežných vecí, apatia a nevysvetliteľný smútok spôsobujú zmätok, narúšajú pozornosť a súvisia tiež so stareckou demenciou.

Čítanie letákov liekov je dôležité

Okrem chorôb ohrozuje mentálne zdravie starších ľudí aj zvýšené riziko pádov a dopravných nehôd, ktoré môžu spôsobiť poškodenie mozgu. Schopnosť viesť motorové vozidlá, koncentráciu a pozornosť znižujú aj lieky. Niektoré vedľajšie príznaky liekov obvykle zahŕňajú zmätenosť, stratu pamäti, halucinácie a bludy. Lieky sa môžu ovplyvňovať s niektorými druhmi potravín, výživovými doplnkami a alkoholom. K liekom, ktoré spomaľujú myslenie u seniorov, zaraďujeme antihistaminiká na zmiernenie alergie, lieky na spanie, antipsychotiká, lieky proti úzkosti a depresii.

Pozor na nikotín, hrozí mŕtvica

Zhoršená kvalita života u starších generácií súvisí tiež s nevhodným stravovaním, fajčením či užívaním alkoholu. Zvýšené zdravotné riziko hrozí pri nadmernej konzumácii živočíšneho tuku a potravín s vysokým obsahom soli. Kombinácia týchto látok poškodzuje cievy v mozgu. Podobný, nebezpečný efekt na ľudské zdravie, má aj fajčenie. Ohrozuje aj starších ľudí, u ktorých je vyššie riziko vzniku infarktu a mŕtvice. Nikotín obsiahnutý v tabaku zužuje cievy, čo vedie k slabému prietoku krvi v organizme.

Starší znesú menej alkoholu

Alkohol spomaľuje kognitívne funkcie, ale tiež narúša aj schopnosť komunikácie jednotlivých buniek. Tento stav vedie k nezrozumiteľnej reči, strate pamäti, ospalosti a závratom. Dlhodobé účinky alkoholu sa prejavia zmenami v rovnováhe, poruchách emócií, podvýžive. Vedci potvrdzujú, že seniori sú viac citliví na alkohol než mladí ľudia.

Seniori spia ťažšie

Pamäť, myslenie a koncentráciu do veľkej miery ovplyvňuje aj kvalitný spánok, s ktorým môžu mať ťažkosti najmä starší ľudia. Medzi najzávažnejšie poruchy spánku patria problémy so zaspávaním, krátky a prerušovaný spánok alebo skoré vstávanie. Podobne nebezpečné je aj spánkové apnoe, pri ktorom dochádza ku krátkemu prerušovaniu dýchania počas spánku. Táto choroba môže spôsobiť vysoký krvný tlak, mŕtvicu a poruchy pamäti. Liečba spánkové apnoe sa začína zmenou životného štýlu, vyhýbaním sa alkoholu a fajčenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #demencia #Alzheimerova choroba #mentálne zdravie #kvalitný spánok