Ktoré potraviny pomôžu pri Parkinsonovej chorobe?

Parkinsonova choroba je degeneratívne ochorenie nervového systému, ktorá vedie k zhoršeniu pohybov tela a rovnako nepriaznivo vplýva na reč, chôdzu, prehĺtanie a spánok.

07.12.2019 08:00
jablko, hruška, slivka Foto:
K najlepším potravinám, ktoré môžu potláčať prvotné príznaky Parkinsonovej choroby zaraďujeme čerstvé ovocie.
debata

Počas tohto ochorenia dostáva oblasť mozgu, ktorá riadi svalové pohyby menej hormónu dopamínu. Ide pritom o dôležitú chemikáliu, ktorá reguluje náladu, učenie, zvyšovanie motivácie i koordináciu pohybov tela. Nakoľko Parkinsonova choroba je chronickým ochorením, príznaky obvykle pretrvávajú po dlhú dobu a s pribúdajúcim vekom sa stupňujú. Varovné signály Parkinsonovej choroby rozdeľujeme do dvoch hlavných kategórií, a to na príznaky súvisiace s motorickými funkciami a príznaky súvisiace so zmenami nálad.

Postihuje aj tvár, močenie a trávenie

Medzi štyri typické príznaky Parkinsonovej choroby patrí tras, ktorý sa zvyčajne prejavuje na horných, dolných končatinách, v čeľustiach a tvári. Ďalším typickým javom pri spomínanom ochorení je stuhnutosť, ktorá sa objavuje v oblasti trupu, rúk a nôh. Rovnako sem zahŕňame aj spomalené pohyby či zlé držanie tela. S týmito príznakmi ide ruka v ruke strata sily, rovnováhy a celkovej koordinácie častí tela. Okrem toho sa uvedená choroba spája s výskytom depresií, únavy, problémami s močením, zmenami kože a trávením. Vedci tvrdia, že strata hormónu dopamínu, neurologické poškodenie, zápal a poškodenie mozgových buniek patria medzi základné faktory, ktoré spúšťajú Parkinsonovu chorobu.

Ovocie proti zápalom

K najlepším potravinám, ktoré môžu potláčať prvotné príznaky Parkinsonovej choroby zaraďujeme čerstvé ovocie, zeleninu a kvalitné mäso. Kľúčovú úlohu v boji proti príznakom uvedeného ochorenia zohráva aj vyhýbanie sa rýchlemu občerstveniu, potravinám s konzervačnými látkami a umelými prísadami. Ovocie a zelenina poskytujú antioxidanty, ktoré znižujú poškodenie voľnými radikálmi a tlmia zápal. Ľudskému telu tiež poskytujú vlákninu potrebnú pri odstraňovaní zápchy. Konzumácia zdravých tukov môže podporovať duševné zdravie, zdravý centrálny nervový systém a pomáha predchádzať zhoršovaniu nálad.

Zaberú zdravé tuky

V prevencii proti Parkinsonovej chorobe zaberajú aj zdravé tuky, predovšetkým omega-3 mastné kyseliny. Skvelým zdrojom zdravých tukov sú ryby, avokádo, kokos, orechy, semená rastlín, ľanové a chia semienka. Olivový olej poskytuje ľudskému organizmu esenciálny vitamín E, ktorý pôsobí ako antioxidant. Kokosový olej a palmový olej majú silné protizápalové účinky. Vedci preukázali, že primeraná konzumácia bielkovín pomáha znižovať príznaky Parkinsonovej choroby. Z nápojov sa pri tomto type neurodegenera­tívneho ochorenia osvedčili najmä zelený čaj, ktorý obsahuje polyfenoly, čo sú antioxidanty potláčajúce voľné radikály. Obsahuje tiež alkaloid teín potrebný na zvyšovanie hladín dopamínu v mozgu.

Cenný koenzým Q10

K ďalším látkam, ktoré sú nevyhnutné pre spomaľovanie príznakov Parkinsonovej choroby patrí koenzým Q10. Tento silný antioxidant pomáha spomaľovať progresiu spomínaného ochorenia. Štúdie ukázali, že veľmi nízka hladina koenzýmu Q10 v mozgu a krvi súvisí s výskytom tejto choroby. Hladiny koenzýmu Q10 v ľudskom tele súvisia aj s oxidačným stresom, ktorý sa podieľa na rôznych zápalových procesoch. K vhodným antioxidantom zaraďujeme tiež vitamín C. Správne fungovanie duševných funkcií, najmä odstránenie depresie, pomáha zabezpečovať vitamín D. Proti Parkinsonovej chorobe sú účinné aj éterické oleje, a to tým, že zmierňujú príznaky nekvalitného spánku a odstraňujú problémy so zažívacím traktom.

Video
Koláč z rebarbory

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Parkinsonova choroba #vitamín C #koenzým Q10