Ako si poradiť s chronickou bolesťou u seniorov?

Približne až polovicu ľudí nad 65 rokov trápi chronická bolesť. O niečo horšie sú na tom seniori v opatrovateľských domovoch, kde sa na tieto pretrvávajúce ťažkosti sťažuje až 80 % seniorov.

08.12.2019 06:00
žena, hendikep, reuma, bolesť, ruka Foto:
Takmer každý tretí človek užíva pri bolesti medikamenty, čo ich privádza k ďalšiemu vážnemu riziku,
debata

Podľa správy Associated Press sú seniorom predpisované vo veľkej miery lieky proti bolesti, ktoré majú základ v opiátoch. Takmer každý tretí človek s týmto problémom užíva práve takéto medikamenty, čo ich privádza k ďalšiemu vážnemu riziku, vzniku závislosti. Medzi účinné nefarmakologické liečebné postupy chronickej bolesti patrí predovšetkým fyzická aktivita. Na prvom mieste v cvičení a potláčaní bolesti je pilates, ktorý si obľubujú predovšetkým mladšie generácie. Vyhýbať by sa mu však nemali ani staršie vekové ročníky.

Cvičenie pilatesu trikrát do týždňa počas štrnástich týždňov dokáže preukázateľne potláčať príznaky bolesti. Tento druh pohybovej aktivity je určený na precvičenie tela a zároveň aj mysle tým, že sa vedome zameriava na posilňovanie svalov jadra tela, teda brušných svalov, stabilitu tela, a to najmä panvy a bedrovej časti. Tieto cvičenia sa sústreďujú tiež na dýchanie, pružnosť a držanie tela a môžu sa vykonávať za pomoci špeciálneho vybavenia, ale aj bez neho. Pilates sa osvedčuje najmä u starších ľudí s chronickými bolesťami chrbta.

Bojuje proti fibromyalgii

Hatha joga, určená pre začiatočníkov, je jemnejšou formou tohto druhu meditatívneho cvičenia, ktoré v sebe kombinuje držanie tela, dýchanie a meditáciu. Okrem zmierňovania chronickej bolesti dokáže u žien bojovať aj s fibromyalgiou, teda chronickým ochorením, pre ktoré sú typické bolesti a únava. Štúdia z roku 2011 na York University zistila, že ženy, ktoré v priebehu kurzu cvičili 75 minút hatha jogy dvakrát týždenne po dobu dvoch mesiacov mali výrazné zníženie fyzických, ale aj psychologických symptómov bolesti.

So spomínanými ťažkosťami si bez väčších problémov dokážu poradiť aj iné druhy športových aktivít. Hoci je spočiatku ťažké začať pri pretrvávajúcej bolesti športovať, časom prvé nepríjemné a bolestivé príznaky ustúpia a pribudnú už len príjemné benefity zo športu. Rovnako je tomu aj pri plávaní a vodnom aerobiku, pričom cvičenie by malo byť najmä v teplej vode, ktorá dokáže uvoľniť svalstvo. Voda sa podľa súčasného výskumu vodných terapií považuje za jednu z najlepších látok na potlačenie bolesti.

Tai chi aj na Slovensku

Zabúdať však netreba ani na tai chi, to je čínsky druh cvičenia, ktoré sa opisuje ako meditácia v pohybe. Ide o technicky nenáročné bojové umenie, ktoré v sebe spája ladné pohyby bojovnosti, vášne a meditácie. Má blízko k tancu i bojovým umeniam. Kultivuje rovnako telo aj dušu. I keď sa môže zdať, že ide v súvislosti so seniormi o nereálny druh cvičenia, nie je tomu tak. Na Slovensku sa tomuto druhu športu venuje seniorka Viera Spring, ktorá vysvetľuje, že tai chi sa cvičí v plnej sústredenosti a pritom v relaxovanom stave, má regenerujúce, ozdravné a vitalizujúce účinky. Napomáha správnemu držaniu tela, pevnému postoju a rovnováhe.

Pravidelným cvičením tai chi sa zlepšuje krvný obeh, a tým aj celkové okysličenie organizmu, vyrovnáva tlak a tep, posilňujú sa svaly, kosti, kĺby. „Tai chi tak napomáha udržiavať pohyblivosť a flexibilitu aj vo vyššom veku. Cvičenie uvoľňuje stres a napätie z tela aj mysle, obnovuje duševnú rovnováhu, podporuje dobrý spánok. Zlepšuje metabolizmus a napomáha udržiavať celkovo fyzickú aj psychickú pohodu a kondíciu, čím vytvára dobrý základ pre plnohodnotnú dlhovekosť,“ vysvetlila pre Pravdu Viera Spring.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pilates #taj-či #chronická bolesť #lieky proti bolesti