Odchod do dôchodku býva pre niektorých ľudí životnou krízou, no najmä u mužov predstavuje veľkú životnú zmenu. Práca zaraďuje človeka do určitého kolektívu, s ktorým sa delí o spoločné záujmy, kde má určité svoje postavenie, úlohy, zodpovednosť, povinnosti a svoj význam. Dosiahnutím dôchodkového veku sa táto úloha zmení, človek je voľný, bez povinností, ale aj bez programu. Preto môže byť náhly odchod do penzie zdraviu škodlivý. Obdobie dôchodku pre mnohých ľudí znamená obmedzenie aktivity a duševnú krízu.
Aké by malo byť zdravé starnutie? Ľudia, ktorí majú celý život koníčky, zvládajú odchod do penzie lepšie, pretože ak na ne nemali počas pracovného života čas, teraz sa im môžu venovať naplno. Ak koníčky nemali, je vhodné, aby doma hrali napríklad karty, dámu, domino alebo iné skladačky. Veľkú časť voľného času môže zaberať športová aktivita. Ideálne sú prechádzky, plávanie, turistika, tanec, bicyklovanie, stolný tenis, golf.
Nikdy nie je neskoro ani na vzdelávanie. Veľmi vhodné sú univerzity a akadémie tretieho veku, ktoré okrem nových poznatkov prinášajú spoločenské kontakty, vyplnenie voľného času a zlepšenie kvality života.
U starších ľudí väčšinou klesajú nároky na energetický príjem, preto je žiaduce prispôsobiť tomu aj stravovacie návyky. Strava by mala obsahovať všetky dôležité živiny. Medzi vhodné potraviny patria najmä obilniny, ovocie, zelenina, mliečne výrobky, strukoviny. Odporúča sa obmedziť konzumáciu mäsa (stačí 2-krát týždenne). Uprednostniť mäso z hydiny, rýb, chudé bravčové a hovädzie. Pri príprave jedál používať dusenie alebo varenie, obmedziť vyprážanie. Starší ľudia by mali jesť menšie dávky, ale častejšie (5– až 6-krát denne). Každý deň by mali konzumovať nejaký mliečny výrobok (jogurt, kyslé mlieko, tvaroh, nízkotučné syry). Večera má byť čo najľahšia (múčne jedlá, zemiaky, cestoviny). Po 19. hodine by ste už večerať nemali. Napriek oslabenému pocitu smädu je potrebné prijímať dostatok tekutín (vo forme nápojov, napr. bylinkových čajov, minerálok, ako aj polievok).
V prevencii zohrávajú významnú úlohu morské ryby. Určite by nemali chýbať ani v strave ľudí trpiacich reumou, vysokým tlakom, aterosklerózou či Alzheimerovou chorobou. Vďaka kombinácii vysokoaktívnych výživných látok – predovšetkým omega-3 mastných kyselín, minerálov, stopových prvkov, vitamínov A, B a D i bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté, zabezpečujú správne fungovanie biologických procesov v tele – riadia bunkové delenie a rast, zvyšujú fyzickú i mentálnu aktivitu, podporujú srdcovo-cievne zdravie, regulujú hladiny HDL a LDL cholesterolu, zmierňujú zápaly. Odstraňujú tiež únavu a výkyvy nálad, spomaľujú starnutie, zlepšujú pamäť a kvalitu pokožky. Pri strave chudobnej na morské ryby je vhodné stravu dopĺňať rybím olejom.
Vitamín D3 vyzbrojuje imunitný systém. Zvýšenú vnímavosť ľudí na vírusové respiračné infekcie pripisujú vedci zmenám imunitných reakcií hostiteľa spôsobených nedostatkom vitamínu D. Jeho rapídny pokles v organizme považujú za daň za zmenu životného štýlu. Deficit tohto vitamínu zvyšuje podľa lekárov z univerzity v Manchestri u starších ľudí riziko demencie a Alzheimerovej choroby. Jeho nedostatok lekári odporúčajú kompenzovať výživovými doplnkami, najlepšie z prírodných zdrojov.
Vitamíny skupiny B napomáhajú tvorbe dôležitých bielkovinových väzieb a pozitívne ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu. Zohrávajú kľúčovú úlohu v telesných systémoch zodpovedných za správnu látkovú premenu, tvorbu energie a znižovanie stresu. Pomáhajú eliminovať nervozitu, vnútorný nepokoj, podráždenosť, dodávajú organizmu energiu a podporujú výkonnosť. Nachádzajú sa v pšeničných klíčkoch, orechoch, sóji, banánoch, pivnom droždí, vo vaječnom žĺtku, hovädzom a bravčovom mäse, vnútornostiach, mlieku i mliečnych výrobkoch, ale aj vo výživových doplnkoch.
Užívanie probiotík staršími ľuďmi pôsobí ako prevencia rôznych ochorení vyskytujúcich sa vo vyššom veku. Je dôležité aj z toho dôvodu, že množstvo baktérií prirodzene kolonizujúcich črevný systém vekom klesá, čo umožňuje premnožovanie nežiaducich baktérií a tým možnosť vzniku problémov s trávením a vyprázdňovaním. Probiotiká pomáhajú znížiť cholesterol, výskyt črevných ťažkostí, zlepšujú trávenie niektorých zložiek potravy. Znižuje sa riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, napríklad rakoviny hrubého čreva.
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Žiar nad Hronom
Odporúčaná denná dávka niektorých minerálov, vitamínov a tekutín | |
---|---|
minerál | dávka |
magnézium | 350 mg muži, 300 mg ženy |
železo | 10 mg |
meď | 1,5 až 2,5 mg |
zinok | 15 mg muži, 12 mg ženy |
mangán | 2 až 5 mg |
selén | 20 až 100 mikrogramov |
chróm | 50 až 200 mikrogramov |
molybdén | 75 až 250 mikrogramov |
jód | 180 až 200 mikrogramov |
fluorid | 1,5 až 4 mg |
vitamín | dávka |
A | 1 mg |
C | 60 až 80 mg |
tiamín | 1,3 mg muži, 1,1 mg ženy |
riboflavín | 1,7 mg muži, 1,5 mg ženy |
niacín | 18 mg muži, 15 mg ženy |
B6 | 1,8 mg muži, 1,6 mg ženy |
K | 80 mikrogramov muži, 65 mikrogramov ženy |
kyselina listová | 300 mikrogramov muži, 150 mikrogramov ženy |
Denne by mal starý človek vypiť 1,5 až 2 l tekutín. Príjem je často riadený pocitom smädu, a ten je v tomto prípade nedostatočným ukazovateľom. Pravidelné podávanie a cielené ponúkanie vedie k prevencii dehydratácie, poruchy činnosti obličiek a predchádza zápche.
Zostavil: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Košice
Rady, ako sa stravovať
- Rozdeliť si príjem potravy do piatich denných jedál.
- Nejesť rýchlo, jesť vždy za stolom, nesnažiť sa za každú cenu dojesť, aby sa vyčistil tanier.
- Neponechávať nevhodné a „lákavé" jedlá (napr. cukrovinky, čokoládu, trvanlivé salámy) voľne dostupné.
- Uprednostňovať varené jedlá, vyvarovať sa vysmážaným jedlám a nadmernému soleniu.
- Ak večer trápi hlad, je vhodné dopriať si nanajvýš nízkoenergetické jedlá s vyšším obsahom vlákniny (najlepšie zeleninový šalát s kvapkami olivového oleja, ovocie).
- Nezabúdať na vhodný pitný režim – cca 2 litre denne. Najzdravšia je čistá voda, prípadne minerálne vody, treba striedať rôzne druhy.
- Vyvarovať sa pitia alkoholických nápojov, sú veľmi kalorické (maximálne príležitostne biele víno alebo červené víno – 2 dl ženy, 3 dl muži).
- Zvýšiť obsah vlákniny v strave konzumáciou väčšieho množstva zeleniny, ovocia a vybraných celozrnných výrobkov.
Všeobecné výživové odporúčania vo vyššom veku
- bielkoviny: 1,0 až 1,2 g/1 kg váhy/deň
- tuky: 1,0 g/1 kg váhy/deň
- uhľohydráty: 250 až 320 g/deň
- redukovať konzumáciu alkoholu
- mäso: 2– až 4-krát týždenne, vynechať údeniny
- dostatok tekutín: 25 ml/1 kg váhy/1 deň, t. j. 1,5 až 2 l denne
- menej soliť: maximálne 5 mg soli/deň
Pozitívne účinky pohybu
- zlepšuje činnosť srdca, prispieva k záťažovej adaptabilite organizmu, a tým znižuje pravdepodobnosť vzniku srdcového infarktu,
- udržuje chrbticu a kĺby vo funkčnej zdatnosti,
- posilňuje svalstvo, od ktorého je funkcia kĺbov a chrbtice závislá,
- uvoľňuje stresové napätie,
- prispieva k redukcii nadmernej hmotnosti,
- formuje a zachováva optimálnu telesnú proporciu,
- zachováva a zvyšuje pohybovú výkonnosť,
- adekvátna pohybová aktivita urýchľuje rehabilitácie po ochorení a po zraneniach,
- preventívne pôsobí proti civilizačným chorobám,
- predlžuje aktívny vek,
- celkovo spomaľuje proces starnutia.