Olympiáda seniorov z Banskej Bystrice venovaná najmä Štefánikovi

Cibrenie pamäti, umelecké aktivity, ale aj zapájanie sa do rôznych športových podujatí si nedávno v rámci 19. ročníka Akadémie európskeho seniora užili skôr narodení Banskobystričania. Mesto pod Urpínom na jeseň jednoznačne patrilo úcte starším.

15.12.2019 10:00
debata

Projekt Akadémie európskeho seniora podporuje aktívne starnutie, celoživotné vzdelávanie a kultúrny rozvoj ľudí v seniorskom veku. Mesto Banská Bystrica v minulosti organizovalo v rámci októbra, mesiaca úcty k starším, Dni seniorov. Tie postupom času prerástli do podujatí v rámci celého mesiaca pod spomínaným názvom.

Tento rok bol venovaný osobnosti slovenského národa – Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktorý bol významný slovenský astronóm, fotograf, vojenský letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, diplomat a politik. Mal najväčšiu zásluhu na formovaní česko-slovenského zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. „Túto ústrednú tému sme zvolili z dôvodu, že v roku 2019 si pripomíname 100. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika. Väčšina aktivít preto bola zameraná práve na tohto velikána,“ prezradila o projekte pre Pravdu hovorkyňa mesta Banská Bystrica Dominika Mojžišová.

Šport je samozrejmosť

Podujatie nebolo skúpe na program. Banskobystričania sa zapájali do Olympiády seniorov, ktoré obohatilo aj občianske združenie Hlás nášho srdca. Účastníkom poskytlo informácie o rizikách a príznakoch srdcového zlyhania, možnosť meraní rizikových faktorov a bezplatné poradenstvo. Seniori si zmerali sily vo viacerých disciplínach, ako sú beh na 50 metrov, hod šípkami na terč, streľba na hokejovú bránu, hod loptou do basketbalového koša, petang a štafeta 5 × 50 m.

Okrem individuálnych súťaží, ktoré boli rozdelené do štyroch kategórií sa súťažilo aj o kolektívnu cenu – Pohár Jozefa Pikulu, ktorú získal klub AkSen – Aktívny senior. Najstarší mužský účastník olympiády mal 93 rokov a účastníčka 88 rokov. „Nechýbali ani zaujímavé workshopy či prehliadky. Svoje vedomosti si seniori mohli otestovať vo vedomostnom kvíze o M. R. Štefánikovi, jeho detstve, politickej a vedeckej kariére, ako aj o vzniku Československej republiky,“ doplnila hovorkyňa.

Ukázali i výtvarný talent

Na precvičovanie vedomostí bol zameraný workshop s názvom Pamäťové cvičenie, ktorý sa uskutočnil v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice. Pre záujemcov boli pripravené rozmanité úlohy zamerané na pozornosť, zmyslové vnímanie, krátkodobú pamäť a cvičenia využívajúce dlhodobú pamäť. Mesto pripravilo pre seniorov aj zaujímavé kreatívne dielne, v rámci ktorých mohli miestni obyvatelia ukázať svoje umelecké schopnosti či zručnosti a vyskúšať si tiež rôzne výtvarné techniky.

„Na svoje si prišli aj milovníci filmov, v rámci premietania, ktoré bolo zamerané na M. R. Štefánika. Na počesť tejto osobnosti slovenských dejín totiž máme na banskobystrickom sídlisku bustu, ktorá bola približne pre štyridsiatimi rokmi zničená a po čase ju obnovili, čo má pre mesto historický význam,“ uzatvára Dominika Mojžišová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefánik #aktívny senior #100. výročie úmrtia Štefánika