Ako pomáha protizápalová diéta?

Bolesti kĺbov, svalov, kostí, brucha, únava či nástup ďalších vážnych ochorení. Príčinou môže byť zápal. Skôr než siahnete po riešení v podobe tabletky, vyskúšajte zmenu jedálneho lístka. Na rozdiel od spomínaných liekov si tento spôsob stravovania poradí so zápalmi na dlhšiu dobu.

21.12.2019 06:00
artritída Foto:
Pre pacienta s artritídou je dôležitá ohybnosť a sila.
debata

Opuch chráni bunky

Zápal môže mať v tele viacero podôb a zvyčajne je výsledkom reakcie imunitného systému na prítomnosť baktérií, vírusy či plesne. Podľa dietologičky Kristin Kirkpatrickovej úlohou tohto systému je ochrana organizmu pred cudzorodými látkami. Napríklad, aj samotný opuch nemusí byť na prvý pohľad katastrofou. Ľudské telo sa takýmto spôsobom chráni pred rozšírením infekcie.

„Opuch je mechanizmus, vďaka ktorému sa izolujú zranenia a chránia sa tak bunky okolo tohto poškodenia,“ hovorí odborníčka. Imunitný systém teda bojuje s nežiaducimi látkami uvoľňovaním takzvaných cytokínov, ktoré reagujú na rôzne infekcie. „V podstate, počas zápalu si naše telo vyvinie obranné mechanizmy, napraví zranenie a potlačí zápal,“ vysvetľuje Kirkpatrick.

Artritída, Alzheimer a cukrovka

Problém však nastáva vtedy, ak sa krátkodobý zápalový proces prehupne do chronického štádia, čo sa prejavuje celou škálou zdravotných problémov. Patria k nim únava, rôzne bolesti kĺbov, ale dokonca aj brucha. Aj mnoho iných chorôb sa spája práve s chronickým zápalom. Ide najmä o Alzheimerovu chorobu, artritídu, cukrovku 2. typu, obezitu, kardiovaskulárne ochorenia a vysoký krvný tlak. Zatiaľ čo do boja proti dlhotrvajúcim zápalom je potrebné vyraziť za pomoci lekára, odborníci odporúčajú predchádzať týmto stavom úpravou stravy. Vo vedeckých kruhoch sa táto zmena jedálneho lístka označuje aj ako protizápalová di­éta.

Pomôžu paradajky i orechy

Štúdia z uplynulého roka uvádza, že tento typ diéty pomáha zabrániť predčasnej smrti, pričom ďalšie výskumy potvrdzujú jej význam pri ochrane tela pred vznikom nádorových ochorení. K základným potravinám, ktoré účinne potláčajú zápal patria olivový olej, paradajky, listová zelenina, ovocie, orechy a semená rastlín. V zelenine sa nachádza vysoké množstvo antioxidantov zvaných polyfenoly, ktoré sú účinné pri potláčaní zápalových ochorení. Orechy a semená rastlín sa chvália obsahom silného antioxidantu, vitamínu E, ktorý regeneruje bunky a potláča oxidačný stres.

Paradajky obsahujú antioxidant lykopén potrebný najmä pre reprodukčné zdravie mužov. Chráni proti rakovine prostaty a najviac sa ho uvoľňuje pri varení. Tmavá listová zelenina sa pýši obsahom beta-karoténu, luteínu a zeaxantínu, ktoré chránia pokožku a oči pred zápalmi a starnutím. Protizápalovú stravu často tvoria aj mastné morské ryby, ku ktorým zaraďujeme tuniaka, lososa, makrelu, slede a sardinky. Spomínané potraviny s pýšia vysokým množstvom omega-3 mastných kyselín. Prospievajú srdcu, mozgu, cievam a bojujú proti zápalom v tele.

Preč s cukrom?

K potravinám, ktoré v tele vyvolávajú zápaly zaraďujeme rafinovaný cukor, sladené nápoje, vyprážané jedlá, červené a spracované mäso, rýchle občerstvenie a alkohol. Cukor sa považuje za látku, ktorá vyvoláva v ľudskom organizme zápaly. Ide najmä o biely cukor, ktorý používame do koláčov, zákuskov či na osladenie kávy. Vyprážané potraviny obsahujú vysoké množstvo prepálených olejov a takzvaných transmastných kyselín. Jedlá z tejto skupiny nie je potrebné vylúčiť úplne. Platí však zlaté pravidlo, podľa ktorého by mali protizápalové potraviny jednoznačne prevažovať v jedálničku oproti tým, ktoré vyvolávajú zápaly.

Video
Ďalší chutný a zdravý recept z cukety, ktorý splní všetky gastronomické kritériá na lahodnú chuť, lákavú vôňu a oku lahodiacu farebnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápal #artritída #diéty