Športom proti Alzheimerovej chorobe?

Pravidelné cvičenie a pohyb dokážu podľa vedcov spomaliť príznaky degeneratívneho ochorenia mozgu u starších ľudí. Odborníci presviedčajú, že postihnutí seniori majú vďaka novej štúdii šancu na úspech.

22.12.2019 06:00
dôchodok, dôchodcovia, staroba, životný štýl,... Foto:
Aeróbne cvičenie chráni zdravie mozgu ľudí s miernym kognitívnym poškodením.
debata

Viac pohybu, lepšia pamäť

Nedávny výskum, ktorý monitoroval činnosť mozgu uvádza, že cvičenie štyrikrát alebo päťkrát týždenne spomaľuje rozvoj Alzheimerovej choroby. Progres ochorenia sa vďaka fyzickej aktivite brzdí u ľudí, ktorí majú v mozgu usadeniny takzvaného beta-amyloidného proteínu, to je látky zodpovednej za vznik spomínaného ochorenia. Alzheimerova choroba je ochorenie mozgu, ktoré sa prejavuje postupnou stratou pamäti, čím negatívne ovplyvňuje život človeka a patrí k najčastejším príčinám demencie. Postihuje 10 % ľudí vo veku nad 65 rokov a až polovicu ľudí nad 85 rokov.

Najlepší je aeróbny tréning

Spomínaný výskum viedol prof. Rong Zhang. Spolu so svojím tímom najprv venovali úsilie pri skúmaní vzťahu medzi tréningom a demenciou. Dospeli k záveru, že aeróbne cvičenie chráni zdravie mozgu ľudí s miernym kognitívnym poškodením. Za aeróbne cvičenie sa považujú najmä chôdza, beh, bicyklovanie či plávanie, teda všetky druhy športov, pri ktorých sa posilňuje srdcová činnosť. Mierne kognitívne poškodenie mozgu spočíva najmä v zhoršení či strate pamäti. Počas výskumu zistili, že pravidelné cvičenie udržuje integritu bielej mozgovej hmoty, ktorá obsahuje miliardy nervových buniek, ktoré sú zodpovedné za plánovanie, organizovanie a plnenie rôznych úloh.

Stredná aktivita postačí

Súčasný výskum sa zameral na účinky trénovania u ľudí nad 55 rokov. Profesor Zhang a jeho kolegovia sledovali vplyv aeróbneho cvičenia strednej až vysokej intenzity na pamäť, výkonnostné funkcie mozgu, objem mozgu a hladiny proteínu, ktorý sa vyskytuje pri Alzheimerovej chorobe. Rovnako monitorovali fungovanie hipokampusu, ktorý zodpovedá za schopnosť učenia a pamäť. Vedci rozdelili výskumnú vzorku do dvoch skupín, pričom prvá absolvovala aeróbny výcvik, zatiaľ čo druhá sa venovala strečingu a miernej fyzickej aktivite. V závere výskumu mali obidve skupiny podobné úrovne kognitívnych schopností vrátane lepšej pamäti. Štúdia však preukázala, že ľudia s rizikom vzniku Alzheimerovej choroby reagovali na aeróbne cvičenie zlepšovaním pamäti, čo v konečnom dôsledku môže spomaliť rozvoj spomínaného ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #Alzheimerova choroba #pravidelný pohyb