Červené nosy: Humor je potrebný aj vo vyššom veku

Už pätnásť rokov pomáhajú zdravotní klauni vyčariť úsmev na tvárach nielen chorých detí, ale aj osamelých seniorov. Občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors má za sebou neuveriteľnú bilanciu vyše dvadsaťtisíc klauniád a mnoho ďalších projektov.

25.12.2019 06:00
červený nos Foto:
Zdravotní klauni prinášajú seniorom radosť, smiech a zapájajú ich do spevu i tanca.
debata

Smiech skutočne nepozná vek

Zdravotní klauni organizujú pre starších ľudí dva programy, Smiech nepozná vek a od minulého roku aj trojdňový program s názvom Varieté, na ktorom sa klauni intenzívne venujú seniorom aj za pomoci živej kapely. Programy sú určené nielen pre pacientov či osamelých ľudí vo vyššom veku, ale aj pre personál zariadení a príbuzných seniorov. V súčasnosti realizujú zdravotní klauni pre seniorov neuveriteľných 300 klauniád ročne.

„Zdravotní klauni môžu vďaka pestrosti svojich pováh a charakterov, rovnako aj svojho repertoáru tém, povzbudiť v starších ľuďoch chuť k citovým prejavom. Nenásilne ich nútia pracovať s pamäťou a celkovo ich podnecujú k väčšej duševnej a fyzickej aktivite,“ vysvetľuje pre Pravdu dôležitosť práce so seniormi výkonná riaditeľka združenie Zuzana Ambro.

Seniori si aj zatancujú

Zdravotní klauni, ktorí pracujú so seniormi, sú špeciálne vyškolení. Poznajú príznaky a úskalia diagnóz, ktoré sa často vyskytujú v tomto veku. Prispôsobujú svoj prejav a misiu danému charakteru ochorenia či obmedzenia klienta. Ku každému seniorovi pristupujú s úctou a empaticky, no zároveň sa snažia vytvárať vtipné situácie, nakoľko vychádzajú z myšlienky, že humor je potrebný aj vo vyššom veku. Dôležitou súčasťou klauniád pre seniorov je rovnako aj hudba, využívanie hudobných nástrojov, známych piesní, ľudových či rôznych šlágrov, a ak to situácia umožňuje, seniorov sa im podarí často i roztancovať.

„Príjemné spomienky na ich mladosť vyvolávame aj prostredníctvom kostýmov, ktoré odrážajú 50. a 60. roky, ale aj pomôckami, ktoré sa v ich mladosti bežne používali, hoci dnes sú už skôr historickým artefaktom, ktorý len tak nenájdete. Klauni si pýtajú od seniorov rôzne rady a tým im dávajú pocit dôležitosti, aby sa necítili zbytoční. A čo je nesmierne dôležité pri klauniádach je ľudský kontakt – pohladenie, objatie, úsmev či obyčajný dotyk rúk. To všetko dokáže zázraky a v prípade seniorov zvlášť,“ pokračuje šéfka združenia.

A ako to vyzerá v praxi? Zdravotní klauni zdvorilo zaklopú na dvere, opýtajú sa, či môžu vojsť a ak sa obyvatelia izieb ozvú, že áno, vchádzajú dovnútra. Klauni sa so seniormi zoznamujú, ak ich ešte nepoznajú. Seniori si klaunov zvedavo obzerajú a po zvítaní začínajú spoločne pracovať na riešení témy, ktorú majú pripravenú.

“Veľa pracujeme s hudbou, s pesničkami. Väčšina starších ľudí ich miluje a neraz vedia úplne všetky slohy pesničiek, o ktorých sme my ani nepočuli. No nie sú to len ľudovky, ale aj šlágre, španielske, chorvátske pesničky. Vytiahneme ukulele, niečo zanôtime, seniori sa pridajú. Tancujeme, ak sa dá. Aspoň jemné pohyby rukami. S obyvateľmi izby strávime nejaký čas, aby to bolo príjemné, vtipné, aby naša prítomnosť možno zlepšila deň, keď kadečo bolí a trápi. Rozlúčime sa, často aj vyobjímame a vybozkávame a odchádzame zaklopať na vedľajšie dvere,“ hovorí koordinátorka projektu Smiech nepozná vek a zdravotná klaunka Eva Okoličániová. Seniorov sa tiež snažia primäť k tomu, aby zdravotným klaunom poradili ako čo najlepšie vyznať lásku, ako upiecť dobrý koláč, alebo si zaspomínajú na roky mladosti.

Vystupujú aktuálne na celom Slovensku

Projekt Smiech nepozná vek sa realizuje už deväť rokov. Nakoľko seniorský vek so sebou prináša mnohé obmedzenia, či už po fyzickej, duševnej alebo sociálnej stránke, hlavným cieľom klaunských návštev je priniesť starším ľuďom dôvod na radosť, smiech a vzbudiť v nich hlboký emocionálny zážitok. V každom zariadení sa tak klauni snažia navštíviť čo najviac seniorov, aby bolo každému dopriate zažiť momenty radosti a aspoň na malú chvíľku zabudnúť na aktuálne ťažkosti.

Smiech nepozná vek sa aktuálne realizuje v 31 zariadeniach. Nakoľko združenie nedokáže pravidelnými návštevami pokryť všetky zariadenia, ktoré prejavia záujem, príležitostne usporadúvajú mimoriadne jednorazové návštevy. „Práve takou príležitosťou sú aj naše nedávne 15. narodeniny, ktoré sme si chceli pripomenúť a osláviť aj takýmto spôsobom. Chceme tým tiež poukázať na potreby seniorov, ktorí sú, žiaľ, veľmi často na pokraji záujmu spoločnosti, ukázať, že seniori veľmi ocenia záujem, stále sa vedia zabávať, potešiť, majú radi humor. Symbolicky sme sa rozhodli navštíviť práve 15 vybraných zariadení v rôznych regiónoch Slovenska,“ uvádza Zuzana Ambro.

Smútok sa klauni snažia nahradiť smiechom,... Foto: Zariadenie pre seniorov Čadca Horelica
červené nosy Smútok sa klauni snažia nahradiť smiechom, ktorý nepozná vek ani v Zariadení pre seniorov v Čadca Horelica.

Ženy spievajú s klaunami

Ako ďalej hovorí, pri pravidelných návštevách si klauni vytvárajú so seniormi priateľský vzťah. Mnohí z nich si dokonca opatrujú fotografie klaunov medzi fotkami rodinných príslušníkov, pretože ich začínajú vnímať ako vlastnú rodinu. V nemocnici starší ľudia nečakajú klaunskú návštevu. Spájajú si ju totiž najmä s detskými pacientmi, preto treba byť zvlášť empatický, odhadnúť situáciu.

„Atačí minútka, dve, niekedy netreba ani to a mnohí sú naozaj veľmi radi, že v nemocnici môžu prijať dvojicu s červenými nosmi. Na chvíľu nemusia myslieť na to, prečo tam sú a len si užívať prítomnosť klaunov. Na jednej návšteve našli klauni v rôznych izbách dokopy asi päť pánov muzikantov a tí boli celí šťastní, že môžu popočúvať hudbu „naživo“ a zhodnotiť hru kolegov. Dámy seniorky bežne v pesničkách spievajú druhý hlas. A niekedy len obdivujú šaty, účes, detaily. Je to pre nich vítaná zmena. A hlavne vedia oceniť ľudský kontakt, blízkosť človeka, pohladenie a dotyk,“ hovorí klaunka Eva Okoličániová.

15 rokov na scéne

Začiatky Združenia ČERVENÝ NOS Clowndoctors sa datujú do roku 2003, keď MUDr. Daniela Sejnová pozvala Američana žijúceho v Čechách Garyho Edwardsa, aby rozbehol klaunské návštevy na Klinike detskej onkológie a hematológie v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (dnešný NÚDCH) na bratislavských Kramároch, kde vtedy pôsobila ako primárka. Prvú klauniádu v DFNsP urobil Gary Edwards sám a trvala až sedem hodín. Už v roku 2004 zakladajú Gary Edwards a MUDr. Sejnová aj s podporou medzinárodného združenia Red Noses International občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors, pričom návštevy realizujú v úvode štyria zdravotní klauni.

Bilacia – tisícky klauniád

V roku 2006 bol klaunský tím rozšírený o nových členov aj v regiónoch Žiliny a Banskej Bystrice, kde začali pravidelne navštevovať detské oddelenia. Roku 2008 k nim pribudli nemocnice na východe Slovenska. Aktuálne má združenie 65 profesionálnych zdravotných klaunov, ktorí pravidelne navštevujú 53 nemocníc. Pritom 28 zo spomínaných 65 klaunov pravidelne navštevuje okrem detí aj 31 seniorských zariadení po celom Slovensku. Ide o špeciálne vyškolených klaunov, pričom ich počet sa postupne zvyšuje.

Mesačne zrealizujú klauni dokopy pre deti aj dospelých približne 230 zdravotných klauniád. Za 15 rokov existencie zrealizovali spolu viac ako 20 000 klauniád. Viac informácií o červených nosoch si môžete pozrieť na stránke www.cervenynos.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #staroba #osamelosť #choré deti #Červený nos