Aké nápoje pomôžu seniorom pri prejedení?

Užiť si sviatky bez bolesti žalúdka, zápchy či iných tráviacich ťažkostí môže byť u starších ľudí o niečo ťažšie v porovnaní s mladými generáciami.

26.12.2019 06:00
vianoce, jedlo, prejedanie, priberanie,... Foto:
Náhly prísun veľkého množstva sladkých, mastných a slaných potravín počas vianočných sviatkov sa môže premietnuť do viacerých zdravotných ťažkostí.
debata

Keď jedia oči a žalúdok nevládze

Seniori vo veku nad 65 rokov prijímajú z dôvodu oslabenia chuťových buniek menej stravy. Náhly prísun veľkého množstva sladkých, mastných a slaných potravín počas vianočných sviatkov sa môže premietnuť do viacerých zdravotných ťažkostí. Pálenie záhy, bolesti brucha, zvracanie, zápcha i hnačka. I takto sa môže prejaviť nekontrolovateľná konzumácia potravín. Problémom je príjem jednak veľkého množstva jedla v priebehu krátkeho obdobia, ale aj kombinácia sladkostí, alkoholických nápojov a slaných pokrmov. Ak sa vám nepodarilo udržať sa na uzde, nezúfajte. Pomôžu čaje na trávenie.

Repík proti hnačke a kamilky na upokojenie

Napríklad, repík lekársky sa osvedčil pri ťažkostiach s riedkou stolicou. Silný nálev s typickou horkou chuťou zabezpečí rýchlu úľavu od častej návštevy toalety. Čaj sa neodporúča sladiť. V prípade, že je príliš horký, zrieďte ho s iným nápojom miernejšej chuti. Skvelým doplnkom domácich lekárničiek v boji proti zažívacím ťažkostiam je tiež kamilkový čaj. Má jemnú lahodnú chuť a upokojuje žalúdočnú stenu pred podráždením. Zároveň výborne dezinfikuje a pôsobí protizápalovo, čím ničí nežiaduce mikroorganizmy v tráviacom systéme. Hravo si poradí tiež s kŕčmi a roztraseným žalúdkom.

Žihľavový detox

Proti zápalom žalúdka sa osvedčil najmä šípkový čaj. Tlmí zápaly vďaka vysokému obsahu vitamínu C a v zimnom období zároveň prospieva aj pri budovaní lepšej obranyschopnosti organizmu. Tráviaci trakt netvorí len žalúdok, ale aj tenké a hrubé črevo. Žihľavový čaj sa používa práve pri ťažkostiach, ktoré sa týkajú hrubého čreva. Zlepšuje posun stolice v čreve a umožňuje rýchlejšie vyprázdňovanie. Odvar z tejto bylinky slúži aj na celkovú detoxikáciu organizmu a reštartovanie zažívania.

Pivo? Áno i nie

K ďalším účinným čajom, ktoré môžu vyriešiť problémy s nadúvaním a pocitom plného brucha patria mätový, anízový, rozmarínový, tymianový a zázvorový čaj. Úľavu od plynatosti zabezpečí tiež vývar z rasce a feniklu. Aj iné nápoje môžu byť nápomocné pri komplikáciách spôsobených nadmerným množstvom jedla. Vo všeobecnosti sa hovorí o sóde bikarbóne rozpustenej vo vode, ale aj o pive.

Posledný menovaný nápoj pomáha pri tráviacich ťažkostiach s výnimkou, ak ide o podráždený žalúdok. Naopak, ak je žalúdok v poriadku a potrebujete stráviť väčší objem mastného jedla alebo vás trápi neposlušný žlčník, v takýchto prípadoch má hlavné slovo práve pivo. Obsah chmeľu povzbudzuje tvorbu žalúdočných štiav a trávenie mastných jedál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #čaj #žihľava #bolesť brucha #prejedanie sa #repík #šípkový čaj