Ako sa zbaviť tlaku na hrudi?

Ťažoba na hrudníku a ťažkosti s dýchaním, ktoré prechádzajú dokonca do sipotu ohrozujú starších ľudí najmä v chladných mesiacoch. Spomínané zdravotné problémy majú jedného spoločného menovateľa – nahromadený hlien. Ako sa ho zbaviť domácimi receptami?

25.01.2020 06:00
inhalátor, muž, choroba, astma, pľúca Foto:
Ubolený hrudník pomáha účinne uvoľniť aj zvlhčený vzduch. Odporúča sa inhalácia teplej pary.
debata

Ako na otravný hlien

Príčinou bolesti a tlaku na hrudi bývajú u seniorov často prechladnutie a chrípka. Telo sa v boji proti vírusom a baktériám bráni produkovaním odpadových látok, najčastejšie hlienu. Zúfalo sa ho snaží zbaviť vykašliavaním či smrkaním. Pokiaľ je tento proces zdĺhavý, objavia sa bolesti na hrudi. Nahromadenie hlienu vedie k celkovej slabosti, únave a dokonca nespavosti. Okrem prechladnutia a chrípky môžu stáť za bolesťou v hornej časti trupu aj alergie, astma, reflux, chronická bronchitída či cystická fibróza.

Na pomoc prichádza čaj i korenie

K účinným prostriedkom na uvoľnenie hlienu sa zaraďuje pravidelné pitie pitnej vody, ktorá ho pomáha riediť a uľahčuje jeho vykašliavanie. Okrem vody sa na odstránenie nepríjemnej mazľavej hmoty odporúča piť aj iné tekutiny, a to najmä bylinkové čaje. Odborníci odporúčajú siahať po čajových zmesiach s protizápalových účinkami a čajoch, ktoré posilňujú imunitný systém. Patrí k nim najmä zelený čaj s obsahom účinnej látky zvanej kvercetín. Spomínaná látka je silným antioxidantom s výrazným protizápalovým účinkom. Pri akútnych zápaloch sa popíjajú tri šálky horúceho nápoja denne. Upchaté dýchacie cesty dokáže posmeliť k vylučovaniu hlienu aj korenie. Škorica, kurkuma a zázvor sa chvália silnými protizápalovými účinkami.

Vitamín C a med liečia

Skvelým pomocníkom v boji proti spomínaným ochoreniam je aj kombinácia horúcej vody a medu. Pomáha pri kašli a vďaka vitamínu C posilňuje obranyschopnosť organizmu. Denná odporúčaná dávka vitamínu C je 60 – 100 mg, pričom spomínané množstvo sa v období ochorení dýchacích ciest môže zvýšiť až o 100 %. Zvýšené nároky na vitamín C pomáhajú napĺňať čierne ríbezle, kiwi, liči, ale tiež jahody, pomaranče, citróny a jablká. Med má upokojujúce vlastnosti a je ideálnym prostriedkom v boji proti zápalovým ochoreniam. Sladká zdravá pochúťka sa už stáročia používa aj pri liečbe bolestí hrdla. Účinným liekom je tiež takzvaný medový sirup, ktorý nie je náročný na prípravu. Do niekoľkých lyžíc medu sa pridá čerstvá šťava z citróna spolu s lyžičkou kokosového oleja.

Para i soľ zaberú

Ubolený hrudník pomáha účinne uvoľniť aj zvlhčený vzduch. Odporúča sa inhalácia teplej pary. Do vody si môžeme podľa potreby pridať aj zopár kvapiek éterických olejov z mäty piepornej, oregana či levandule. Okrem spomínaných esencií sa používa na uvoľnenie dýchacích ciest šalvia, eukalyptus, ale aj rozmarín. Ťažkosti s dýchaním sú často sprevádzané aj bolesťou v krku a zápalmi v ústnej dutine. V takomto prípade pomáha slaná voda. So soľným roztokom, ktorý si pripravíme zmiešaním vody s niekoľkými lyžičkami soli dôkladne kloktáme ústnu dutinu.

Video
Hovädzie mäso ako ho jedávajú v Írsku. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #hlien #rozmarín #dýchanie #citrón