Ktoré choroby sa považujú za tichých zabijakov?

Tichí zabijaci. Aj takéto prívlastky sa v odborných kruhoch prisudzujú niektorým ochoreniam, ktoré môžu spôsobiť predčasnú a bolestivú smrť. Slovíčko „tichý“ sa používa v týchto prípadoch najmä z dôvodu, že nebezpečné ochorenie prichádza nenápadne, roky rastie a ublíži v čase, keď je na liečbu možno už trochu neskoro. Ktoré varovné signály si treba všímať?

01.02.2020 06:00
srdce, zdravie, rytmus, arytmia, tep Foto:
Poškodenie srdcovocievneho systému spôsobuje ischemickú chorobu srdca.
debata

Zlodej kostí

Osteoporóza, teda choroba rednúcich kostí postihuje najmä nežnejšiu polovičku ľudstva, no úplne sa nevyhýba ani mužom. Počas prvotných štádií ochorenia sa nevyskytujú takmer žiadne viditeľné príznaky. V prípade, že sa včas neposkytne liečba, hrozí nezvratné poškodenie kostí. Krehké a tenké kosti sa lámu už pri drobných úrazoch alebo pádoch, čo je obzvlášť nebezpečné u starších ľudí. Medzi typické príznaky osteoporózy patria bolesť chrbta, nesprávne držanie tela vrátane hrbenia sa a častý výskyt zlomenín. Ohrozené touto chorobou sú najmä ženy po menopauze.

K negatívnym faktorom, ktoré ovplyvňujú vznik ochorenia zaraďujeme fajčenie, nedostatok pohybu, nezdravú stravu a, nanešťastie, aj genetickú výbavu človeka. V prípade, že patríte k rizikovým skupinám ohrozených osteoporózou, je vhodné nechať si vyšetriť minerálnu hustotu kostí a poradiť sa s odborníkom. V rámci prevencie sa odporúča dostatočná konzumácia potravín s obsahom minerálnej látky vápnik a vitamínu D. Pomáha tiež obmedzenie alkoholu a skoncovanie s fajčením.

Rakovina hrubého čreva

Patrí do prvej desiatky nebezpečných nádorových ochorení. Nádor v hrubom čreve rastie pomaly a zvyčajne sa objaví vo forme nerakovinového polypu. V prípade, že sa tieto nechcené výrastky neošetria hrozí, že mutujú do rakovinovej bunky. Netreba pritom zabúdať, že prognóza liečby rakoviny hrubého čreva je dobrá. Ak sa včas diagnostikuje spomínané ochorenie, existuje takmer 90 % úspech na vyzdravenie, a to u oboch pohlaví rovnako. Prevencia je pri danej chorobe vždy lepšia ako samotná liečba. K preventívnym opatreniam patria skríning hrubého čreva a konečníka. Typickými príznakmi rakoviny hrubého čreva sú nízky krvný obraz, nevysvetliteľná strata hmotnosti, bolesti brucha, plynatosť, hnačka alebo zápcha, krv v stolici.

Problémy so srdcom

Poškodenie srdcovocievneho systému spôsobuje ischemickú chorobu srdca. K tejto chorobe dochádza usádzaním plaku na stenách tepien. Pri hromadení usadenín sa postupne zužujú tepny, čo môže spôsobiť úplne zablokovanie prietoku krvi do srdca, pričom potom dochádza k infarktu. K rizikovým faktorom patria najmä absencia zdravej stravy, nadváha alebo obezita, fajčenie.

Medzi preventívne opatrenia zahŕňame úpravu stravy s dôrazom na redukciu živočíšnych tukov a dopĺňanie zdravých tukov v podobe omega-3 mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú najmä v rastlinných olejoch, orechoch a semenách rastlín. Riziko infarktu možno včas odhaliť aj pri pravidelnej návšteve kardiológa. S ochoreniami srdcovocievneho systému sa spája aj ďalší tichý zabijak, a to vysoký krvný tlak. Hypertenzia vzniká vtedy, ak sa hodnoty krvného tlaku blížia k 140/90 mm Hg.

Steatóza pečene

K stukovateniu pečene dochádza vtedy, keď tento dôležitý telesný orgán nie je schopný štiepiť tuky. Spomínané ochorenie môže súvisieť s alkoholizmom, pričom príčina nealkoholového ochorenia pečene sa stále skúma. V skorých štádiách choroby nie sú citeľné takmer žiadne príznaky. V neskorších štádiách sa vyskytuje únava, tupá bolesť v bruchu, strata chuti do jedla a nevoľnosť. S uvedenou chorobou sa spája aj výskyt vysokej hladiny cholesterolu v krvi, obezity, spánkového apnoe, cukrovky 2. typu, ale aj nárast problémov so štítnou žľazou.

Video
Svieži strúhaný zeler s mrkvou, majonézou a kyslou smotanou.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zelerový šalát na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #rakovina hrubého čreva #srdcovo-cievne ochorenia #nealkoholová steatóza