Boľavým kĺbom uľaví losos i kurkuma

Tepelná terapia, akupunktúra či používanie indického korenia. Aj takéto prírodné recepty pomáhajú uľaviť od bolesti kĺbov pri artritíde. Čím si pomôcť v ranných štádiách tohto ochorenia?

09.02.2020 06:00
losos, ryba, citrón Foto:
Losos pečený s bylinkami a plátkami citróna.
debata

Ihla, ale nie tá nemocničná

Artritída je zápalové ochorenie kĺbov, ktoré si vyžaduje lekársku starostlivosť. V prípade, že sa u nás objavujú jej počiatočné príznaky, na pomoc prichádzajú aj domáce či alternatívne metódy liečby. Lieky proti bolesti a zápalom tak môžu ísť na chvíľu bokom. Prírodnou metódou úľavy od pálčivej bolesti býva staroveká čínska forma ošetrenia zvaná akupunktúra. Táto metóda liečby bolesti, a to nielen kĺbov, sa uskutočňuje za pomoci tenkých ihiel, ktoré sa umiestňujú pod kožu do konkrétne cieleného miesta na koži. Spomínané ošetrenie nepatrí medzi šarlatánske druhy liečby, pretože ju odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Zbavuje bolesti, ale navodzuje tiež rovnováhu v ľudskom tele, výsledkom čoho je potlačenie únavy a prílev energie.

Losos a kurkuma zaženú bolesť?

Vedci preukázali, že aj konzumácia určitých druhov potravín dokáže potlačiť príznaky začínajúcej sa artritídy. Takouto potravinou je nepochybne aj kurkuma. Žlté korenie, ktoré sa s obľubou používa v indickej kuchyni obsahuje látku zvanú kurkumín, ktorá pomáha pri zmierňovaní bolesti kĺbov. Jemne sladké a silno aromatické korenie má aj protizápalové účinky. Výskumníci podporujú tieto svoje tvrdenia aj viacerými malými pokusmi, ktoré vykonali na hlodavcoch. Napríklad, kurkuma podávaná potkanom pomáhala zmierniť zápal ich kĺbov.

Vedci zároveň upozorňujú, že nie je nevyhnutné konzumovať vysoké dávky tohto korenia, keďže sa nepoznajú presné účinky jeho pôsobenia pri nadmernom používaní. Na začiatok teda postačí štipka kurkumy do niektorých druhov hotových pokrmov. Účinným bojovníkom proti artritíde sú aj takzvané zdravé tuky. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú pri znižovaní zápalu v ľudskom tele a zlepšujú fungovanie imunitného systému. Medzi zdroje omega-3 mastných kyselín patria semená rastlín, orechy, rastlinné oleje, ale aj mastné morské ryby, ako napríklad tuniak, losos, makrela, sardinky a sleď.

Znižovanie hmotnosti neuškodí

Bolesti kĺbov sú často spôsobené nielen zápalmi, ale aj nadmernou záťažou. V tomto prípade sa osvedčilo znižovanie telesnej hmotnosti. Nižšia záťaž na kĺby sľubuje menej bolesti v spomínaných miestach ľudského tela. Výživoví poradcovia odporúčajú aktivity, ktoré udržiavajú flexibilitu kĺbov, najmä strečing, plávanie, chôdzu, čiže športy, pri ktorých nevznikajú silné nárazy. Naopak, menej pozornosti by sme mali venovať behu či náročnej rýchlej chôdzi alebo turistike.

Tepelná terapia je v kurze

Bolesti dokáže uľaviť aj striedanie tepla a zimy. Takzvaná horúca a studená terapia zmierňuje počiatočné štádia artritídy. Teplo vo všeobecnosti pomáha pri upokojovaní tuhých kĺbov a boľavých svalov, zatiaľ čo terapia chladom je účinná pri zmierňovaní opuchov a na lepšie prúdenie krvi. Ošetrenie teplom zahŕňa napríklad použitie elektrickej prikrývky, ale aj teplého kúpeľa. Liečba chladom by sa mala robiť v dvadsaťminútových intervaloch, a to prikladaním studených obkladov na postihnuté miesta.

Video
Čakali ste Fish and chips? Je tu iné jedlo zo Spojeného kráľovstva. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #losos #artritída #bolesť kĺbov #kurkuma