Štúdia ukázala, že seniori užívajú stovky liekov. Správne?

Vek nie je iba číslo je názov projektu, ktorý pre seniorov pripravila Slovenská lekárnická komora (SLeK).

15.02.2020 10:00
dôchodkyňa, lieky Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Cieľom je otvoriť diskusiu v spoločnosti o účinnosti a bezpečnosti liečby starších ľudí, poukázať na možnosť aktívnej pomoci lekárnika pri nastavovaní optimálnej liečby seniorov a rovnako tak zvýšiť odbornú spôsobilosť lekárnikov v tejto oblasti.

Projekt je určený každému seniorovi, ktorý užíva viac liekov, prípadne je citlivejší na liečebné a rovnako aj vedľajšie účinky užívaného lieku.

„Výsledky pilotnej štúdie, ktorú sme pred spustením projektu zrealizovali v dvoch zariadeniach sociálnych služieb ukázali, že pacienti v oboch zariadeniach užívali spolu 439 liekov, čo je priemerne deväť liekov na pacienta. Z toho bolo asi 40 % nevhodných liečiv – najčastejšie išlo o lieky na liečbu úzkosti, lieky proti demencii a antipsychotiká. Tieto lieky sú pre starších pacientov menej vhodné najmä pre zvýšené riziko pádov, zhoršenie kognitívnych funkcií (pamäť, rozpoznávanie a iné) alebo zvýšené riziko cievnej mozgovej príhody,“ približuje dôležitosť projektu Miroslava Snopková, viceprezidentka SLeK.

Seniori alebo ich blízki dostanú od lekárnikov v lekárňach zapojených do projektu odpovede nielen na otázky, prečo a akým spôsobom užívať predpísané lieky, ale aj na otázky typu ako starnutie ovplyvňuje účinok liekov, aké riziká ohrozujú obzvlášť starších ľudí či ako postupovať, aby bola liečba u staršieho pacienta bezpečná a aby pomohla. Lekárnici budú pripravení pomôcť dokonca aj pri takých citlivých témach, ako je možný problém s prehĺtaním tabliet u staršieho pacienta či vôbec s jeho vyberaním z obalu.

„Starnutie populácie je prirodzeným vývojom, ktorý okrem iného súvisí aj s dostupnosťou najmodernejších liekov a ich efektívnym využitím. A práve farmaceuti sú tí, ktorí sú zvlášť pre starších pacientov ľahko dostupní a komunikačne pripravení, takže môžu výrazne zlepšiť výsledky, ktoré dosahujeme pomocou farmakotrapie, dodáva prezident SLeK Ondrej Sukeľ.

Aktualizovaný zoznam do projektu zapojených lekární bude zverejňovaný na webovej stránke Slovenskej lekárnickej komory www.slek.sk.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vek #lieky #senior #užívanie liekov #farmakoterapia