Ako súvisí imunita s vekom?

Väčšina tém o zdraví sa spája s imunitou - s dômyselným systémom organizmu, ktorý ho ochraňuje pred nástrahami. Nie vždy však funguje na sto percent, a preto mu treba pomôcť.

22.02.2020 08:34
dôchodca, dôchodok, seniori, snehuliak, zima Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kde vlastne sídli imunita? Na túto otázku neexistuje odpoveď. V tele nemá presnú adresu či presné miesto ako srdce či obličky. Hoci sa jej hovorí aj orgán, ide skôr o súhrn obranných mechanizmov, ktorými sa organizmus bráni proti škodlivým vplyvom zvonka, ale aj nepriateľom zvnútra – napríklad bojuje proti zmeneným bunkám vlastného tela.

„Obrancovia“, ktorí sú súčasťou imunitného systému, sú všade v tele – cirkulujú v krvi a v lymfe, nachádzajú sa vo všetkých orgánoch aj vo všetkých tkanivách. Ak fungujú správne, keď sa nič nedeje, nereagujú. Majú však mechanizmy na rozpoznávanie cudzorodých a nežiaducich látok a organizmov a keď ich zaznamenajú, zasiahnu a sú aktívne, kým „nepriateľ“ neprestane telo ohrozovať.

„Základným stavebným prvkom imunity sú bunky nazvané makrofágy, ktoré pohlcujú cudzorodé objekty a rozpoznávajú a ničia poškodené bunky. Ich počet však kolíše v závislosti od stavu organizmu, teda dôležitú úlohu hrá, či sme vyčerpaní, oslabení inou chorobou alebo či sme v noci spali alebo nie,“ vysvetľuje Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologickej spoločnosti Natures.

Ako ju posilňovať?

V období zvýšeného výskytu infekcií dýchacích ciest je rozumné vyhýbať sa priestorom, v ktorých je veľa ľudí, ale inak platí, že medzi základné spôsoby prevencie ochorení a budovania funkčného imunitného systému patrí správna životospráva – dostatočný pitný režim, strava bohatá na vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu, s primeraným množstvom bielkovín, tukov a cukrov.

Dôležitou súčasťou je aj dostatočná pohybová aktivita, dostatok spánku, pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu bez ohľadu na počasie.

Nemenej dôležitá je hygiena a pravidelné otužovanie, či už striedavými sprchami, saunou, ale najmä primeraným oblečením. Akosi pričasto sa však zabúda na to, že okrem fyzickej aktivity je potrebná aj psychická pohoda.

S pribúdajúcimi rokmi sa organizmus opotrebováva a klesá aj výkonnosť a sila imunitného systému. Neraz sa stáva, že po 65. roku života je telo človeka rovnako zraniteľné ako u polročného dieťaťa. Potrebuje primeraný pravidelný pohyb, spoločnosť ľudí rôzneho veku, oddych, kvalitnú stravu, dostatok spánku a správne doplnky výživy.

„Pokiaľ netrpíte žiadnou poruchou imunity, najrozumnejšie je ďalej viesť nastavený životný štýl. Primerane pracovať, oddychovať, športovať, stravovať sa aj obliekať,“ tvrdí Adrián Doboly.

Miernejšie poruchy imunitného systému sa v každom veku dajú ovplyvniť pomocou rôznych prírodných látok, napríklad probiotikami, prebiotikami, z minerálov najmä zinkom a selénom a vitamínmi A a C.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #imunitný systém #bunky #lymfa