Zima je pre seniorov náročná – aké aktivity sú pre nich vhodné?

Pokiaľ ide o choroby, seniori patria v zimnom období medzi jednu z najrizikovejších skupín obyvateľstva.

23.02.2020 07:37
staroba, starci, dôchodca, starý, tanec, senior Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Chlad a tma sú záťažou nielen na imunitu či pohybový aparát, ale aj na psychiku. Výskyt depresií prudko stúpa, preto je dôležité udržiavať uľdí v seniorskom veku aktívnych. Aké sú pre nich ideálne zimné aktivity?

Zima pre seniorov predstavuje množstvo problémov. Dôchodcov s oslabenou istotou pri chôdzi, zníženou mobilitou a schopnosťou udržať balans trápia zľadovatené chodníky, ktoré sú príčinou väčšiny zimných úrazov. Prednosť pred prechádzkami tak dostáva pohodlie domova, čím seniori prichádzajú o množstvo potrebnej fyzickej aktivity. Vietor a chlad zužujú cievy, čo komplikuje prekrvenie celého organizmu.

Hrozba menom depresia

Zima neprospieva ani psychike. Dni sú kratšie, svetla je menej, aktivita seniorov je minimálna a vekom ovplyvnená funkcia centrálneho nervového systému spôsobuje problematické zvládanie negatívnych emócií. Kombinácia týchto faktorov tvorí dokonalý podklad na rozvoj sezónnej depresie, úzkostných atakov či neurotických porúch.

Práve preto je dôležité, aby seniori zostali aktívni aj počas zimy, netrpeli samotou, ale udržiavali svoj záujem o spoločenské dianie. „Aby sme u starých ľudí zachovali radosť zo života, mali by sme im zabezpečiť plnohodnotný program s rôznorodými aktivitami,“ hovorí Adriana Škriniarová, spoluzakladateľka zariadenia pre seniorov Agapé Senior Park.

Tancom k pozitívnemu mysleniu

Ideálnou pohybovou aktivitou pre seniorov je tanec, ktorý udrží čulú ich hlavu, ale aj telo. Za ideálny sa považuje salsa, ktorá zlepšuje silu aj balans pohybového aparátu. Ide o šport, ktorý chráni naše srdce, pretože si nevyžaduje žiadne špeciálne náčinie. Toto aeróbne cvičenie znižuje tlak v cievach, udržuje cholesterol pod kontrolou a je ideálnou voľbou pre ľudí s chronickým srdečným ochorením.

Výskum Albert Einstein College of Medicine ukazuje, že pravidelné tanečné tréningy znižujú riziko demencie až o 76 percent. „Tancom taktiež bojujeme proti depresiám, redukujeme stres a zlepšujeme svoj spánok,“ hovorí Škriniarová.

Zábava pri spoločenských hrách

To, čo vyznieva banálne, je pre seniorov ideálny spôsob, ako sa zabaviť v spoločnosti, získať nových priateľov, utužiť vzťahy a aj zapojiť mozgové bunky. Nech už je to šach, poker, bingo, dáma, kartové hry, Človeče, nehnevaj sa alebo Scrabble.

Hrou sa zlepšuje pozornosť starých ľudí a znižuje riziko demencie. Veľkou výhodou tiež je, že mnohé hry majú skutočne upokojujúci účinok, znižujú stres a pomáhajú s reguláciou vysokého krvného tlaku. Pre tých najodvážnejších je tu šach, pri ktorom sa trénuje strategické a logické myslenie. Scrabble zase vyžaduje kritické myslenie, oživuje a rozvíja slovnú zásobu a poteší predovšetkým seniorov, ktorí majú záľubu v krížovkách.

Plávanie je ideálne

Pre seniorov, ktorí často padajú, je plávanie šport, ktorým sa riziko úrazov znižuje. Plávanie má blahodarné účinky na zdravie srdca, flexibilitu pohybovej sústavy a spevňovanie svalstva. Seniori pri plávaní netrpia bolesťou a diskomfortom, ktorý môžu pociťovať pri iných športoch. Okrem toho sa tu podobne ako pri iných športoch vyplavuje množstvo endorfínov.

Kultúru nezanedbávajte

Ak by sme mali hľadať výhody vyššieho veku, rozhodne medzi ne patrí zľavnené vstupné. Navštívte s rodičmi múzeá, galérie, divadlo alebo aj kino s príjemným filmom. Výskum z roku 2017 ukázal spojenie medzi pravidelnými návštevami kultúrnych podujatí a spracovávaním a porozumením informácií spojených so zdravím. Kultúra dokonca zlepšuje schopnosti seniorov vyjadriť svoje pocity a pochopiť vlastné vnútorné prežívanie.

Akékoľvek aktivity pre seniorov vymyslíte, je dôležité, aby neboli sami. Lebo aj keď zima pre nich predstavuje množstvo rizík, stále je veľa možností, ako si ju užiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #depresia #Dôchodcovia #seniori #zima