Seniori bojujú chôdzou proti bolestiam chrbta

Ťažkosti s chrbtom, problémy so srdcom, ale aj so samotou dokáže hravo poraziť zaujímavý šport, ktorý si nachádza v ostatnom čase svoje miesto aj medzi seniormi. Postačí naň trochu motivácie, chuť hýbať sa a ovládanie správnej techniky. Ako na to?

22.02.2020 06:00
severská chôdza, nordic walking Foto:
Nielen pre starších: Seniorom pomáha špeciálna severská chôdza v boji proti bolestiam chrbta.
debata

Základ je v správnom prevedení

Nordic walking alebo tiež severská chôdza sa zaraďuje medzi takzvané ozdravno-športové aktivity. Na rozdiel od iných športových činností je však potrebné vykonávať tento druh pohybu správnou technikou a najmä pravidelne. Využívajú ho v rámci voľného času aj seniori, ktorým prináša viacero zdravotných benefitov.

„Nordic walking posilňuje činnosť srdcovo-cievneho systému, nezaťažuje kĺby, posilňuje imunitný systém vďaka pohybu na čerstvom vzduchu. Je tiež vhodný ako prevencia proti osteoporóze, artróze, artritíde a mnohým ďalších chorobám. Pre seniorov je zároveň veľmi dôležité, že sa neopúšťajú. Stretávajú sa na tréningoch, a to najmä tí osamelí. Som veľmi rada, že vznikajú rôzne neziskové organizácie, ako napríklad STÁLE DOBRÍ, ktoré umožňujú seniorom, aby sa pod dohľadom odborníkov učili správnej technike tohto športu,“ hovorí pre Pravdu akreditovaná inštruktorka zo Slovenskej asociácie Nordic Walkingu Anna Sasková.

Využívajú ho zrakovo postihnutí aj vozičkári

Severská chôdza je určená pre každého. Mladší ľudia a aj športovci ho využívajú ako kompenzačné cvičenie po tréningoch. Tomuto športu sa môžu venovať aj ľudia so zdravotným obmedzením. Na kurzy chodia aj zrakovo postihnutí klienti, v niektorých prípadoch aj vozičkári. „Je to bezpečná, jednoduchá, efektívna a zábavná cesta ku zdokonaleniu zdravia a kondície bez ohľadu na vek, pohlavie alebo telesnú zdatnosť. Limitácia spočíva iba v závažnom poškodení mozgu. Vek účastníkov by mal byť najmenej štyri roky, kedy si dieťa uvedomuje nosenie palíc a vykonávanie pohybov s nimi,“ vysvetľuje odborníčka na spomínaný šport.

Nemýľte si ho s trekovaním

Špeciálne vyrobené palice na nordic walking si netreba zamieňať s tými, ktoré sú určené na trekovanie. „Rozdiel medzi trek a paličkami na severskú chôdzu je v úchyte paličky. Nordic walking majú takzvané rukavičky – palička po vypustení ostáva pri ruke, čo pri trekových nie je. Najlepšie spravia tí, čo si paličky zakúpia až po absolvovaní prvého kurzu.“ Pri chôdzi s palicami sa zapája až 650 svalov tela, čo predstavuje 90 % všetkých svalov v tele, čím sa aktivujú vnútorné svaly aj pozdĺž celého chrbta. Pre správnu prácu svalov chrbta je potrebné osvojiť si aktívny postoj, v ktorom sa aj kráča. To sa dá naučiť pod dozorom kvalifikovaných inštruktorov.

Pomáha vyhnúť sa operácii chrbtice

Výhody severskej chôdze oceňujú ľudia, ktorých trápia problémy s chrbticou. Pomáha totiž pri bolestiach chrbtice, či vystreľovaní bolesti od chrbtice do nôh, rúk, krku a hlavy. Správnou chôdzou a stabilizáciou chrbtových svalov sa dá dokonca v niektorých prípadoch predísť operácii chrbtice. „Sama som tým prešla. Športujem celý život. Nesprávnou kompenzáciou mi vznikla hernia disku v krčnej chrbtici, teda vysunutá platnička až o 9 mm. Hľadala som možnosti nápravy bez operácie. Objavila som nordic walking na internete. Spravila som si akreditáciu a začala som chodiť. Po dvoch mesiacoch denného chodenia mi prestala tŕpnuť ruka. Po pol roku som sa opäť vrátila k všetkým športovým aktivitám. Nordic walking sa stal súčasťou môjho každodenného života nielen v meste, ale aj na horách,“ chváli si tento šport Anna Sasková.

Kedy prišla severská chôdza na Slovensko

História severskej chôdze sa začala písať v roku 1930, kedy fínski bežeckí lyžiari využívali nordic walking pri letnej príprave, pri ktorej používali klasické bežkárske palice. Na prelome 20. a 21. storočia sa nordic walking dostáva aj na Slovensko v podobe praktizujúcich jednotlivcov a vznikajú prvé skupiny, ktoré sa zaoberajú týmto športom. Zakladateľmi severskej chôdze na Slovensku sú Lucia Okoličányová a Adrian Kašper.

V marci 2013 bola založená Slovenská asociácia Nordic Walking ako združenie, ktoré sa systematicky venuje podpore a rozvoju tejto aktivity na Slovensku. V máji toho istého roku vzniká prvé nordic walking centrum na Štrbskom plese. Slovenská asociácia Nordic Walking sa v roku 2019 stala členom Medzinárodnej rady Nordic Walking. Viac informácií o tomto zdravom pohybe sa môžete dozvedieť na prednáške 10. marca o 15:15 v bratislavskom Dome Qou vadis, ktorú organizuje nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chôdza #Nordic walking #aktívny senior