Mangán a meď. Dvakrát „M“ pre seniora

Stopové prvky, mangán a meď, by nemali chýbať v jedálnom lístku žiadneho seniora. Pomáhajú nervovej sústave, kostiam a udržujú správnu hladinu energie. Ako ďalej fungujú a kde ich nájsť?

23.02.2020 06:00
slivky, slivovica, alkohol Foto:
Meď si naše telo nedokáže vyrobiť. Do organizmu ho tak treba dodávať prostredníctvom stravy, kedy sa naplno prejaví aj jeho antioxidačný účinok. Z ovocia tam patria napríklad slivky.
debata

Skrytý v kostiach

Medzi základné živiny potrebné na správne fungovanie tela patria takzvané makro a mikroživiny. K tým prvým zaraďujeme tuky, cukry a bielkoviny. V druhej skupine sú vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Mangán je chemický stopový prvok, ktorý nesie označenie Mn. Vyskytuje sa v našom organizme predovšetkým v kostiach, svaloch, ale aj vo vnútorných orgánoch akými sú obličky a pečeň. Pre ľudí vo vyššom veku je dôležitý najmä z dôvodu optimálneho využívania vápnika v tele. Pri dostatočnej konzumácii vápnika a jeho správnom metabolizovaní v ľudskom tele sa zabraňuje napríklad tak vážnemu ochoreniu akým je osteoporóza.

Pomôžu gaštany aj orechy

Pretože seniori majú s pribúdajúcim vekom ťažkosti aj s nedostatkom, resp. vstrebávaním železa, mangán pomáha zlepšovať vstrebávanie železa i ďalších vitamínov do organizmu. Ľudia vo vyššom veku môžu oceniť aj jeho schopnosť upravovať vysoký krvný tlak, reguluje tiež cukrovku, chráni srdce a zmierňuje bolesti kĺbov. Ak v tele klesne hladina tohto stopového prvku pod odporúčanú normu 2 – 5 mg, nastáva problém. Objavujú sa problémy s cholesterolom, zrakom, krvným tlakom a svalovými kŕčmi, ktoré sa u seniorov môžu prejavovať trasením rúk. Pokiaľ je vo vašom stravovacom pláne dostatok rastlinných potravín, nie je dôvod na zbytočné obavy. Výborným zdrojom mangánu sú ryža, zemiaky, celozrnné pečivo, obilné klíčky, strukoviny, orechy, oleje z orechov, ovocie, zelenina, ale napríklad aj gaštany.

Bojuje proti únave a chudokrvnosti

Dvojicu vzácnych stopových prvkov dopĺňa meď s označením Cu. V prípade, že pociťujete slabosť a častú únavu, nedostatok medi môže byť jednou z príčin týchto ťažkostí. Spomínaný stopový prvok prispieva k správnej krvotvorbe. A prečo je krvotvorba dôležitá nielen u seniorov, ale v každej vekovej skupine? Hemoglobín je krvné farbivo. Vďaka jeho hlavnej zložke, železu, prenáša kyslík do všetkých našich telesných orgánov. Seniori oceňujú meď najmä v boji proti takzvanej chudokrvnosti z nedostatku železa.

Pevnejšie kosti zabránia úrazom

Lámavé kosti sú následkom osteoporózy a pre mnohých seniorov vedú k nebezpečným úrazom a dokonca až k smrti z pádu. Rednutie kostí, ako sa laicky hovorí tejto chorobe, sa vyskytuje najmä u žien po menopauze, teda vo vyššom veku. U seniorov sa spája aj s malým množstvom medi v tele. Stopový prvok meď zabezpečuje spevňovanie kostí a z tohto dôvodu by sa mu vo vyššom veku malo venovať viacej pozornosti. Netreba zabúdať, že nedostatok medi vedie k zhoršovaniu pamäti. Meď je zjednodušené povedané akýmsi zdrojom energie pre centrálnu nervovú sústavu a zohráva kľúčovú úlohu pri prenose signálov z jednotlivých častí tela a naopak.

Meď nájdeme v pečeni i hubách

Meď si naše telo nedokáže vyrobiť. Do organizmu ho tak treba dodávať prostredníctvom stravy, kedy sa naplno prejaví aj jeho antioxidačný účinok. Nedostatok tejto látky sa prejavuje tiež zvýšením krvného tlaku, poruchami srdcovej činnosti, zvýšením cholesterolu, únavou, stratou pigmentov vlasov. Skvelým zdrojom medi sú mäso, najmä pečeň, morské živočíchy. Z rastlinných zdrojov sem patria orechy, semená rastlín, ovocie, zelenina. Z ovocia najmä slivky a banány. Odporúča sa tiež konzumovať huby, celozrnné výrobky a pečivo s obsahom kvalitnej múky.

Video
Jednoduchý tvarohovo-makový dezert

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Slivky s tvarohom a makom na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #jedálny lístok #stopové prvky #mangán