Výhody a zľavy pre seniorov: Ako ich získať?

Priemerný starobný dôchodok dnes predstavuje necelých 480 eur. Mnohí seniori však žijú z oveľa nižších penzií. Môžu tak využívať viaceré výhody a zľavy. Navyše čoraz viac ľudí v dôchodkovom veku pracuje aj popri poberaní penzie.

02.03.2020 06:00
seniori, pozeranie televízie, diaľkové ovládanie Foto:
Od decembra tohto roka by sa mal zaviesť trinásty dôchodok pre všetkých penzistov.
debata

Pokiaľ penzista pracuje na dohodu s príjmom do dvesto eur mesačne, nemusí platiť z tohto príjmu žiadne dane. Ak si privyrába na zmluvu a platí odvody, po skončení práce mu za odpracované mesiace patrí zvýšenie penzie. „Sociálna poisťovňa posúdi zvýšenie dôchodku za ďalšie obdobie dôchodkového poistenia v zákonnom termíne. O zvýšení starobného dôchodku od 1. januára 2020 za obdobie dôchodkového poistenia získaného v roku 2019 (počas poberania starobného dôchodku) rozhoduje Sociálna poisťovňa osobitne. Na toto zvýšenie má podľa zákona termín do konca marca. Tiež ho vykoná automaticky a dôchodcovia o toto zvýšenie nemusia žiadať. Tí, ktorí počas minulého roka pracovali, potom dostanú zvýšený dôchodok aj s doplatkom od januára 2020,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ak penzista pracuje na zmluvu, benefitom je pre neho príspevok na rekreáciu. Zamestnávateľ mu musí, po splnení podmienok, zaplatiť 55 percent z rekreácie, maximálne však 275 eur v jednom roku.

Finančnú situáciu a životnú úroveň pomáhajú penzistom zlepšovať aj rôzne výhody a zľavy. Tou najznámejšou a najvyužívanejšou je cestovanie vlakmi zadarmo, ale aj limity na lieky.

Od januára už dôchodcovia nemusia platiť koncesionárske poplatky. Ak dôchodca platil úhradu na účet RTVS, je potrebné, aby prípadný trvalý príkaz zrušil, ak tak ešte neurobil. Tí, ktorí platili koncesie cez SIPO, nemusia robiť nič.

Dôchodcovia môžu usporiť aj na daniach. To, v akej výške bude zľava poskytnutá, rozhodujú obce vo svojom všeobecne záväznom nariadení. Zľavy sa týkajú napríklad platenia daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad.

Už niekoľko rokov dôchodcom štát prispieva päťdesiatimi eurami na dovolenky. O pridelenie pobytu s dotáciou môže požiadať občan s trvalým pobytom na Slovensku, pričom musí ísť o poberateľa starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku. To zdokladuje čestným vyhlásením o tom, že je poberateľom daného dôchodku a nepracuje.

Od decembra tohto roka by sa mal zaviesť trinásty dôchodok pre všetkých penzistov. Všetci starobní dôchodcovia by mali dostávať 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý schválila vláda. „Poberatelia ostatných druhov dôchodkov by mali dostávať vždy v decembri trinásty dôchodok vo výške, ktorá zodpovedá priemernej sume daného druhu dôchodku. Pri predčasných dôchodcoch má ísť o 433 eur, invalidných penzistoch s mierou postihnutia nad 70 percent 380 eur, invalidných dôchodcoch pri miere postihnutia do 70 percent 209 eur, vdovy majú poberať trinásty dôchodok v sume 263 eur, vdovci 208 eur a poberatelia sirotských dôchodkov 138 eur. Trinásta penzia pre poberateľov sociálnych dôchodkov má dosahovať 255 eur a invalidných dôchodcov z mladosti 281 eur. Nárok na trinástu penziu má mať 1 milión 422-tisíc dôchodcov,“ uvádza sa v správe agentúry SITA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov #koncesionárske poplatky #rekreačné poukazy