Ako zabrániť pádom a úrazom u seniorov?

Vedci prichádzajú s netradičnou pomocou pre seniorov, ktorí majú problémy s rýchlym úbytkom svalovej hmoty. Strate svaloviny a tým aj zníženiu rizika pádov, úrazov a zlomenín, dokážu podľa nich predchádzať aj jablká a paradajky.

07.03.2020 06:00
senior, dôchodca, starý človek, zdravá výživa,... Foto:
Nedávny výskum poukázal na to, že aj niektoré druhy ovocia a zeleniny dokážu preventívne pôsobiť voči vzniku svalovej atrofie.
debata

Vek nad 60 rokov môže so sebou prinášať takzvanú svalovú atrofiu, ktorá sa prejavuje zmenšovaním aktívnej telesnej hmoty. Za túto hmotu sa považujú predovšetkým svalové vlákna, ktoré udržiavajú človeka aktívnym a uľahčujú mu pohyb. Napríklad, ak dochádza k náhlemu úbytku svalov, senior môže mať problémy s pohyblivosťou. K tomuto problému sa pripoja ďalšie ťažkosti, a to v podobe vyššieho rizika pádov a zlomenín. Hlavným dôvodom straty svalov je predovšetkým nedostatok fyzickej aktivity. Najčastejšie sa atrofia spája s chýbajúcim pohybom po ťažkých chorobách, ktoré pripútajú chorých ľudí na lôžko. V tomto období majú svaly málo impulzov, lenivejú a postupne sa ničia.

Strata svalov už po tridsiatke

Nedávny výskum poukázal na to, že aj niektoré druhy ovocia a zeleniny dokážu preventívne pôsobiť voči vzniku spomínaného problému, ktorý sa spája predovšetkým s vyšším vekom. Prvý pokles nastáva v dôsledku veku, a to konkrétne po dovŕšení tridsiateho roku života. Ľudia prichádzajú o 3 – 5 % aktívnej telesnej hmoty. S každým ďalším desaťročím dôjde k úbytku svaloviny o približne rovnakú hodnotu. To znamená, že od stredného veku po starobu môžeme prísť 12 – 20 % svalovej hmoty. Po dovŕšení 75 roku života je tento stav doslova kritický. Dochádza k zníženiu obratnosti, strate sily, vytrvalosti a nastupuje únava i slabosť.

Sila skrytá v šupke

Zabrániť poškodeniu svaloviny dokáže aj príroda. Odborníci sa zhodujú, že týmito neobyčajnými účinkami sa môžu pochváliť predovšetkým jablká a paradajky. Podľa štúdie z University of Iowa šupka jablka obsahuje kyselinu ursulovú a rajčiny látku zvanú tomatidín. Vedci zistili, že už po dvoch mesiacoch po pridaní spomínaných látok do jedálneho lístka, dochádza k zvyšovaniu svalovej sily, hmoty v priemere o 10 – 30 % oproti východiskovému sta­vu.

Jedálniček je základ

Medzi tradičných pomocníkov pri ochrane svalovej hmoty však patrí dostatočný príjem bielkovín a pravidelné cvičenie. Bielkoviny, alebo tiež zvané proteíny, sú základné stavebné látky ľudského tela. Podieľajú sa na regenerácii organizmu, zlepšujú hojenie rán a zvyšujú silu. Odborníci odporúčajú konzumovať od 0,5 – 2 gramov bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Pri váhe 70 kg je teda vhodné skonzumovať dovedna maximálne 140 g proteínov rozdelených do viacerých denných jedál. Medzi základné potraviny, ktoré obsahujú kvalitné bielkoviny zaraďujeme mäso, mliečne výrobky, vajíčka. Z rastlinných zdrojov potešia predovšetkým orechy, semená rastlín a niektoré druhy celozrnného pečiva.

Pohyb posilní svaly

Svaly nepotrebujú na regeneráciu a rast len dostatok bielkovín, ale aj pohyb. Len pri pravidelnej námahe a dôslednom oddychu po aktivite dochádza k stimulácii rastu svalových buniek, čím sa obmedzuje strata svaloviny. K tradičným aktivitám, ktoré sú určené pre seniorov zaraďujeme chôdzu, nordic walking, plávanie. Náročnejšie druhy športov ako napríklad rýchla chôdza alebo beh sa neodporúčajú z dôvodu väčšieho zaťaženia kĺbov.

Video
Chutný jablkovo-orechovo-čokoládový domáci chlebík.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jablkový chlebíček na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jablká #úraz #paradajky #svalová hmota #úbytok hmotnosti #zlomeniny