Chanbara: Ako seniori bojujú s mečmi

Netradičný šport, ktorý si čoraz častejšie získava srdcia seniorov. Podľa Jany Babinskej z trenčianskeho Klubu bojového umenia Chanbara sa ho môžu starší ľudia naučiť v priebehu jedného roka. A ako vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu, vyšší vek je pri tomto bojovom umení často výhodou, pretože triezve myslenie v zápase často porazí rýchleho a silného, no nerozvážneho mladíka.

08.03.2020 12:00
chanbara Foto:
Pre všetky generácie: Netradičné japonské umenie spája v trenčianskom klube starších aj mladších bojovníkov.
debata

Povedzme si, ako definujeme tento druh športu.

Chanbara je japonské bojové umenie charakterizované ako športová forma boja s mečom. Cieľom trénovania chanbary je udržanie si dobrej kondície, rýchlych reakcií, užiť si zábavu na tréningoch a hlavne na súťažiach, na ktorých si viete porovnať svoje schopnosti s rôznymi zbraňami.

Aká je história chanbary, kam siahajú jej korene a ako sa dostala na Slovensko?

Chanbara je mladý šport, jej japonský zakladateľ ešte žije. Vymyslel toto bojové umenie, aby skombinoval mnoho ázijských štýlov boja s mečom, ako napríklad kendo, laido ale aj historický či športový šerm (ktoré majú zložité pravidlá) a aby si bojovníci zo všetkých športov so zbraňou vedeli zmerať svoje sily na jednom mieste pod jednoduchými pravidlami a s bezpečnými zbraňami. Taktiež sa snažil chanbaru vytvoriť tak, aby pre masy nebola finančne náročná. K základnému tréningu stačí penový meč. Môžu ju teda cvičiť aj tí, ktorí nemajú financie na nákup drahých ukovaných mečov, kombinéz, chráničov a podobe. Na Slovensko sa dostala chanbara z Talianska, priniesol ju zakladateľ chanbara na Slovensku – Boris Lieskovský pred šiestimi rokmi. Momentálne funguje v štyroch kluboch – Trenčín, Žilina, Rimavská Sobota a Košice.

Na stránkach vašom webe chanbara-tn.sk píšete, že tento šport je určený pre juniorov aj starších ľudí do 99 rokov. Aké má prínosy pre staršiu generáciu?

Chanbara je úplne pre všetkých, od najmenších po najstarších. Každý cvičí ako vládze a najlepšie ako dokáže. U dospelých bez rozdielu veku je trénovanie hlavne o kondícii a zábave. Mať dobrý pocit po tréningu alebo súťaži je to najdôležitejšie. Začať s trénovaním chanbara aj vo vyššom veku nie je problémom, pretože chanbara je zábava a zábava nie je ohraničená vekom. Dvakrát do týždňa sa stretnúť so svojim tímom, spraviť niečo pre svoje zdravie, kondíciu, ponaťahovať sa, poposilňovať a zabaviť sa znie ako skvelé spestrenie týždňa nielen pre mládež, ale aj pracujúcich a dôchodcov. Vďaka skvelej partii, pravidelným tréningom a výletom na súťaže získava váš život doslova nový zmysel.

Aký má chanbara vplyv na zdravie starších ľudí. Rozvíja nielen fyzickú, ale aj psychickú stránku?

Vďaka chanbare sa udržíte v dobrej fyzickej kondícii aj psychickej. Strečing, posilňovanie a kardio sú súčasťou každého tréningu. Cítiť sa fit a plný energie je dôležité v každom veku, či už sa venujete chanbare alebo inému športu. Po psychickej stránke chanbarista rozvíja koncentráciu, cieľavedomosť, predvídavosť, analytické myslenie, súťaživosť, ale čo je zo všetkého najdôležitejšie, cíti sa výborne, uvoľnene a plný dobrej nálady a dobrej energie. Chanbaru rozhodne odporúčam každému, kto rád cestuje a má potrebu sa uvoľniť po ťažkom dni, prísť na iné myšlienky, zabaviť sa a spraviť niečo dobré aj pre svoje zdravie.

Netradičné japonské umenie spája v trenčianskom... Foto: Klub bojového umenia Chanbara
chanbara Netradičné japonské umenie spája v trenčianskom klube rôzne generácie bojovníkov.

Niekomu by sa mohlo zdať, že keďže sa pri tomto športe používajú meče, že môže byť nebezpečný. Netreba sa zrejme toho vôbec obávať?

Úplne správne. Netreba sa ničoho obávať. Nepoužívame naozajstné meče, ale ich športové napodobeniny – penové alebo nafukovacie. Ich úder síce cítite, ale neublíži vám. Bezpečnejší šport je už hádam iba šach. Vďaka týmto mečom môžete bojovať naplno a s vedomím, že nikomu neublížite a ani vám nebude ublížené.

Ako starší ľudia vnímajú tento druh športu, zaujímajú sa o jeho históriu a aké pokroky robia?

Stretávam sa často s rečami o tom, že začínať so športom vo vyššom veku je ťažké a že telo už tak dobre neslúži. Omyl! Chanbara je jednoduchá a už za rok budete vedieť plnohodnotne bojovať a užiť si zápas. Chanbara nevyžaduje aby ste konkurovali mládeži silou alebo vytrvalosťou. Často vyšší vek je výhodou v zmysle vyrovnaného triezveho myslenia, ktoré v zápase porazí síce rýchleho a silného, no nerozvážneho mladíka. S vekom však idú výhody aj nevýhody a treba sa s tým zmieriť. Aj keď pravidelným cvičením aj telo začne slúžiť lepšie, niektoré veci spôsobené vekom sa už vrátiť nedajú. Človek musí v každom veku využiť najlepšie to, čo mu jeho telo a myseľ práve ponúka. Ja mám 33 rokov a poznám chanbaristov po šesťdesiatke, ktorí ma v zápase porazia bez problémov.

Akým iným zaujímavým a netradičným druhom športu sa venujete ešte v rámci Vášho klubu a ako by ste ich opísali?

V klube sa venujeme chanbare, taekwondu, taichi a sebaobrane pre ženy. Taekwondo je Olympijský šport s dvetisícročnou tradíciou, je veľmi obľúbené po celom Slovensku hlavne kvôli svojej dynamickosti. Taichi má mnoho foriem, u nás sa zameriavame na zdravotné účinky cvičenia a meditácie, vyhľadávajú ho teda ľudia starší alebo ľudia so zdravotnými problémami. Sebaobranu pre ženy sme otvorili pred siedmimi rokmi po tom, ako nás oslovili zdravotné sestry a učiteľky. Už po roku tréningu sú naše členky sebavedomejšie, a hlavne prestanú mať pocit ohrozenia pri vykonávaní svojej práce. Tento kurz je hodnotený účastníčkami, ktoré absolvovali viacero kurzov ako najkvalitnejší v Trenčíne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aktívny senior #chanbara