Prečo sú seniori viac ohrození koronavírusom?

Podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vývoj situácie ukazuje, že ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, známym ako koronavírus, sú ohrození najviac starší ľudia, a to vo veku nad 65 rokov, ktorí trpia rôznymi chronickými ochoreniami a majú oslabenú imunitu. Na čo si majú dávať pozor?

14.03.2020 09:00
SR Michalovce koronavírus Arriva dezinfekcia... Foto:
Pred kvapôčkovými nákazami nás dokážu ochrániť preventívne opatrenia
debata (21)

Ako sa prejavuje koronavírus?

I napriek tomu, že samotné vlastnosti vírusu zatiaľ nie sú dostatočne prebádané, podľa čínskych výskumníkov najčastejšie zomierajú v súvislosti s koronavírusom ľudia s ochoreniami srdca a ciev, diabetici, ďalej ľudia s vysokým krvným tlakom a chronickým respiračnými ochoreniami. Mechanizmus vývoja ochorenia je teda podobný ako pri chrípke, pretože aj tá viac ohrozuje starších ľudí s pridruženými ochoreniami.

Ochorenie COVID-19 je respiračné ochorenie, prenáša sa malými kvapôčkami z nosa alebo úst, keď infikovaná osoba kašle alebo vydychuje. Prejavuje sa ochorením dýchacích ciest, sťaženým dýchaním, kašľom, zvýšenou teplotou, bolesťami svalov, hlavy, únavou. Vo väčšine prípadov má ochorenie mierny priebeh, no môže sa aj skomplikovať a vyústiť do ťažkého zápalu pľúc a zlyhania obličiek, ktoré sa môžu skončiť smrťou.

Chrípka má horšie čísla

I napriek tomu, že ochorenie COVID-19 vyvoláva vo verejnosti paniku, vyššia úmrtnosť je na následky obyčajnej chrípky. „Pre bežných ľudí je náročné rozlíšiť chrípku od iných respiračných infekcií. Mnohí si ju mýlia so silným prechladnutím, nejdú k lekárovi a rozhodnú sa radšej pre samoliečbu. Škodia tým okoliu, ale i sebe. Každý, nielen seniori, by chrípku mal vyležať a riadiť sa pokynmi lekára. Bez dohľadu odborníka by sa mohol klinický stav zhoršiť,“ vysvetľuje pre Pravdu Mgr. Jozefína Kaššová z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva SR.

Účinnou prevenciou je očkovanie proti chrípke, ktoré by seniori mali absolvovať každoročne pred začiatkom chrípkovej sezóny, v jesenných mesiacoch, aby sa stihli v organizme vytvoriť protilátky.

Ako rozpoznať chrípku?

Chrípka je vysoko nákazlivé respiračné ochorenie, nastupuje náhle, z plného zdravia a sprevádza ju vysoká teplota. Typickým príznakom je bolesť svalov, kĺbov a silná bolesť hlavy. Pri chrípke býva suchý dráždivý kašeľ, často aj zimnica a triaška. Po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla. „Keďže ide o vírusové ochorenie, nelieči sa antibiotikami. Pri liečbe sa zmierňujú príznaky, podávajú sa lieky na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy a zápalu dýchacích ciest. Zotaveniu pomáha aj odpočinok, veľa spánku a teplý čaj,“ pokračuje hovorkyňa úradu.

Pozor na SARI

Chrípka je o to nebezpečnejšia, že sa z nej môže vyvinúť ťažké akútne respiračné ochorenie SARI. Prejavuje sa akútnou infekciou dýchacích ciest s horúčkou, kašľom, pričom pacient musí byť hospitalizovaný. „Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 do deviateho kalendárneho týždňa bolo hlásených 23 prípadov SARI, z nich šesť chorých zomrelo,“ zdôrazňuje Kaššová. Najviac úmrtí na SARI bolo v chrípkovej sezóne spred desiatich rokov, a to v počte 107 chorých a v uplynulom roku 57 chorých, pričom nie v každom prípade bol potvrdený vírus chrípky.

Základ je v prevencii

Pred kvapôčkovými nákazami nás dokážu ochrániť preventívne opatrenia, ktoré by mali dodržiavať všetky vekové skupiny ľudí. Patria k nim najmä časté umývanie rúk vodou a mydlom, ktoré má trvať štyridsať sekúnd až minútu. Ak nie je k dispozícii voda, ruky si možno umývať aj dezinfekčným prostriedkom. Pri kýchaní a kašľaní je potrebné zakrývať si nos a ústa jednorazovou papierovou vreckovkou a po použití ju zahodiť.

„Je vhodné aj vyhýbať sa blízkym kontaktom s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky a dodržiavať, ak sa dá, aspoň metrový odstup. V súčasnej prebiehajúcej chrípkovej sezóne je namieste aj častejšie dezinfikovať plochy a povrchy v domácnosti dezinfekčným prostriedkom,“ uzatvára Jozefína Kaššová.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus