Sväté omše s obmedzením. Aké obrady sú povolené?

Keďže sa na omšiach zhromažďujú veľké počty ľudí, treba aj tu zaviesť opatrenia, aby sa ochorenie Covid-19 nešírilo ďalej. Ako vyzerajú takéto omše?

28.03.2020 10:00
omša, kostol Foto:
Ak sa nevyhnutné obrady budú konať, je potrebné dodržiavať odstupy 1,5 metra.
debata

Na základe výskytu ochorení COVID-19 existuje vysoké riziko, že v súvislosti s konaním hromadných podujatí, keď dochádza k stretnutiu väčšieho počtu ľudí, môže dôjsť k ďalšiemu šíreniu tohto ochorenia. Opatrenie zákazu hromadných opatrení je jedným z najefektívnejších opatrení na zabránenie vzniku epidémie a je jedným z dôležitých nástrojov na zamedzenie šírenia ochorení spôsobených koronavírusom (SARS-CoV-2).

Ochorenie sa prejavuje najmä kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou, v ťažkých prípadoch aj zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Preto boli v rámci prijatých opatrení zakázané aj bohoslužobné zhromaždenia za účasti veriacich, pretože v prípade svätých omší ide o podujatia, na ktorých sa vo väčšom počte zhromažďujú osoby, ktoré sú koronavírusom najviac ohrozené, napríklad seniori, ľudia trpiaci rôznymi chronickými ochoreniami, u ktorých je riziko nakazenia väčšie a následný priebeh ochorenia má zväčša ťažký priebeh a štatisticky najčastejšie vedie k smrti.

Usmernenie k usporadúvaniu cirkevných obradov:

  • usporiadať iba tie obrady, ktoré nie je možné odložiť,
  • tam, kde je to možné, prednostne usporadúvať obrady v exteriéroch,
  • obrady usporadúvať iba pre skupiny s čo najmenším počtom osôb,
  • z obradov úplne vylúčiť osoby, ktoré majú nariadenú karanténu alebo akékoľvek príznaky respiračného infekčného ochorenia.

Ak sa nevyhnutné obrady budú konať, je potrebné dodržiavať odstupy medzi osobami, ktoré nie sú z jednej domácnosti (vzdialenosť 1,5 metra), dodržiavať respiračnú etiketu (kašlať, kýchať do vreckovky, resp. do lakťového ohybu), nepodávať si ruky, dôkladne si ich umývať.

Zdroj: Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., hlavný hygienik Slovenskej republiky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #omša #pandémia #koronavírus #Covid-19 #preventívne opatrenia