Ako rozpoznať zábudlivosť od vážnej poruchy pamäti?

Viac času na učenie sa nových vecí, nezaplatenie účtu z času na čas alebo neschopnosť spomenúť si na mená obľúbených hercov. Hoci sa poruchy pamäti vyskytujú v staršom veku čoraz častejšie, nemusia hneď znamenať príznak Alzheimerovej choroby alebo demencie. Ako sa otestovať?

29.03.2020 12:17
parkinson, alzheimer, mozog, hlava Foto:
Alzheimerova choroba postihuje ľudí najmä po 65 roku života.
debata

Keď nie je dôvod na obavy

Zo zábudlivosti si netreba robiť ťažkú hlavu. Väčšinou ju charakterizuje to, že si nespomenieme na drobnosti. Napríklad, kde sme uložili kľúče, na meno spolužiaka či termín nejakého spoločenského podujatia. Medzi bežnou zábudlivosťou a vážnymi poruchami pamäti existujú predsa len jasné rozdiely. Závažné problémy s pamäťou totiž sťažujú každodennú existenciu, prácu, nakupovanie a šoférovanie. Typické sú pre ňu časté opakovanie tých istých otázok či strata orientácie na známych miestach, zmätok v priestore a čase.

Pomôžu krížovky a hlavolamy

Opakom týchto ťažkostí je takzvaná mierna kognitívna porucha, pri ktorej sa vyskytujú u starších ľudí problémy s pamäťou častejšie než u ich rovesníkov. V tomto prípade však nejde o dramatický odklon od štandardu. Seniori, ktorých trápi spomínaná porucha sa totiž o seba dokážu postarať a zároveň vedia vykonávať aj bežné činnosti ako napríklad nakupovanie či žehlenie. Bežnými príznakmi je strata vecí, zabúdanie na dôležité schôdzky, ťažkosti pri hľadaní vhodných slov. Mierna kognitívna porucha môže byť skorým príznakom Alzheimerovej choroby, čo však neplatí vo všetkých prípadoch. Medzi vhodné preventívne opatrenia pred miernou stratou pamäti patrí lúštenie krížoviek, hádaniek, zapájanie sa do vedomostných kvízov a súťaží.

Demencia mení osobnosť

Ťažké poruchy pamäti sú predzvesťou Alzheimerovej choroby alebo demencie. Posledné spomínané ochorenie definujeme ako stratu kognitívnych schopností, a to myslenia, pamäti, učenia sa a uvažovania. Uvedená choroba dokáže narúšať aj správanie človeka do takej miery, že narúša jeho každodenné fungovanie. Okrem straty pamäti ju charakterizujú aj problémy s vyjadrovaním, pozornosťou, vizuálnym vnímaním. Niektorí ľudia dokonca prežívajú zmeny v osobnosti. Demencia sa nepovažuje za normálnu súčasť starnutia, ale za nepríjemnú chorobu.

Ako je to pri Alzheimerovej chorobe?

Alzheimerova choroba postihuje ľudí najmä po 65 roku života. Medzi bežnými výpadkami pamäti a týmto ochorením existujú viaceré rozdiely. K normálnym poruchám pamäti patrí robenie malých nesprávnych rozhodnutí, občasné zabúdanie zaplatiť účet, neschopnosť spomenúť si niekedy na to, aký je deň alebo na niektoré slová zo slovnej zásoby, zabúdanie vecí. Oproti tomu sa Alzheimerova choroba vyznačuje zlým úsudkom a neschopnosťou robiť hoci aj bežné rozhodnutia, problémami s uhrádzaním účtov, zabúdaním názvov dní, mesiacov a aktuálneho roku, vážnymi ťažkosťami s konverzáciou, umiestňovaním vecí na neznáme miesta a neschopnosť ich nájsť. Problémy s pamäťou u starších ľudí niekedy súvisia s výskytom depresie, infekciami alebo vedľajšími účinkami liekov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #demencia #Alzheimerova choroba