Čo pomáha seniorom proti únave?

Nedostatok energie, ospalosť, neustále zívanie. Aj takéto podoby môže mať nedostatok dôležitých minerálnych látok v organizme starších ľudí. Ktoré živiny by určite nemali chýbať v jedálnom lístku seniora?

02.04.2020 10:00
Zubáč na pomarančoch Foto:
Horčík sa nachádza v strukovinách, mrkvových nápojoch, červenom víne, ale aj rybacom mäse, a to v zubáčovi a tuniakovi. Na obrázku zubáč na pomarančoch.
debata

Železo preberie k životu

Železo je minerál, ktorý sa označuje aj ako biogénny prvok. V ľudskom tele sa ho nachádza iba zopár gramov, organizmus si ho nedokáže vyrobiť, a preto je potrebné prijímať ho v podobe stravy. Hlavnou úlohou železa je prenos kyslíka do všetkých tkanív organizmu. Železo je totiž súčasťou krvného farbiva zvaného hemoglobín. Ak ho je nedostatok, nastupuje skleslosť a únava. K malému množstvu železa v organizme prispieva predovšetkým chabé stravovanie, ktoré vedie k diagnóze zvanej anémia. V dôsledku nízkeho príjmu tejto mikroživiny dochádza k nepravidelnému búšeniu srdca, bolestiam hlavy, pocitom úzkosti a únave. Takisto môžu vypadávať vlasy, lámať sa nechty. V prípade nadbytočného príjmu železa sa naopak vysušujú sliznice kože, zvyšuje sa produkcia potu. V krajných prípadoch sa objavujú poruchy pečene, srdca, ale aj štítnej žľazy.

Káva komplikuje vstrebávanie železa

Príjem železa sa pohybuje na úrovni 10 mg pre mužov a približne raz toľko pre ženy. V staršom veku postačuje prvá spomínaná hodnota. Najlepším zdrojom železa je tradične mäso, najmä to, ktoré sa zvykne označovať prívlastkom červené. Hovädzie, bravčové mäso, ale aj pečeň sú skvelým zdrojom železa. Ani vegetariáni sa nemusia obávať, že by nemali možnosť získať železo z bezmäsitej stravy. Na spomínanú látku sú bohaté zeler, kaleráb, pažítka, špenát, petržlenová vňať, ale napríklad aj kôpor. Železo sa nachádza aj v celozrnnej múke. Vstrebávanie železa môže komplikovať užívanie niektorých druhov liekov a nadmerná konzumácia kávy a čaju.

Proti bolestiam hlavy

Okrem železa sa seniori často pasujú s nízkym príjmom horčíka. Tento minerál sa označuje aj ako horčík a zohráva dôležitú úlohu pri regenerácii svalov, ochrane srdcového svalu a proti kŕčom. Nedostatok magnézia sa prejavuje poruchami sústredenia, pamäti a častými bolesťami hlavy. Odborníci tvrdia, že sa podieľa na tvorbe vyše troch stoviek enzýmov v ľudskom tele. Patrí medzi základné prvky, ktoré sú potrebné pre viacero metabolických procesov, vrátane ochrany nervových buniek. Seniori oceňujú magnézium pri prevencii rizika srdcového infarktu. Používa sa tiež pri liečbe duševných porúch, tlmí úzkosť a zmierňuje depresiu. Odporúčaná denná dávka magnézia je na úrovni 300 – 420 mg v závislosti od veku, stresu a chronických chorôb. Pri predávkovaní môže dochádzať k podráždeniu nervového systému a úzkosti.

Čokoláda aj pre seniorov

Milovníci čokolády ocenia, že práve táto pochúťka sa pýši dostatočným množstvom horčíka. Okrem horkej čokolády horčík obsahujú aj banány, zemiaky, celozrnné pečivo, špenát, orechy, magnéziové minerálne vody. Vstrebávaniu horčíka do organizmu bráni konzumácia rýchleho občerstvenia, alkoholu, údenín a pečiva. Horčík sa nachádza tiež v strukovinách, mrkvových nápojoch, červenom víne, ale aj rybacom mäse, a to v zubáčovi a tuniakovi. Nadmerné užívanie horčíka môže spôsobovať hnačku, nepravidelný srdcový rytmus, komplikácie s dýchaním, zmätenosť a v extrémnom prípade aj kómu. Magnézium sa neodporúča konzumovať pri syndróme nepokojných nôh, pri užívaní liekov na srdce. Nie je vhodné ho kombinovať so sladkými a mastnými potravinami, kedy môže spôsobiť hnačku.

Video
Slovenský herec známy ako Banán z MAFstory, či kpt. Nagy z Profesionálov pripraví zubáča na citrónoch

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #jedálny lístok #železo #minerálne látky