Slnečný vitamín
Telo si vie samé vytvoriť vitamín D. Potrebuje k tomu iba zopár „ingrediencií“. Najdôležitejšou je hoci len krátky pobyt na priamom slnku. K poklesu tejto látky dochádza najmä na začiatku jari, kedy sme vyčerpaní z nedostatku slnečného žiarenia. Prvým ukazovateľom absencie vitamínu D je strata výkonu, únava, ktoré prerastajú do úzkosti a depresií. U seniorov sa tiež zhoršujú prejavy osteoporózy, čo sa v mnohých prípadoch môže premietnuť do vyššieho výskytu úrazov a zlomenín.
K tvorbe pomáha koža
Vitamín D sa zaraďuje medzi vitamíny rozpustné tuku. Do tejto skupiny patria tiež vitamíny E, D a K. Do kategórie vo vode rozpustných vitamínov patria vitamíny radu B a vitamín C. Mikroživiny rozpustné v tukoch sa teda na rozdiel od ich náprotivkov horšie vylučujú z ľudského organizmu, čo môže v niektorých prípadoch spôsobiť predávkovanie. V súvislosti s „déčkom“ však na začiatku jari nastáva skôr opačný problém, jeho nedostatok. Vitamín D vzniká v koži za pomoci ultrafialového žiarenia. Z kože putuje do celého tela vrátane pečene a obličiek, kde dostáva poslednú, pre ľudský organizmus využiteľnú podobu.
Ohrození ľudia nad 65 rokov
Nedostatok vitamínu D postihuje takmer všetky telesné funkcie a vo svete ním trpí viac ako polovica populácie. Negatívny dôsledok chýbajúcej mirkoživiny sa prejavuje v poklese hustoty kostí a zdraví zubov. K ohrozeným skupinám ľudí patria tí, ktorí pracujú v uzavretých priestoroch, halách a kanceláriách bez možnosti prístupu slnečného žiarenia. Zaraďujeme sem aj seniorov, ktorí trávia čas uzavretí v rôznych zariadeniach. Starší ľudia nad 65 rokov majú nižšiu schopnosť produkcie vitamínu D v koži, čo ich dáva do značnej nevýhody s mladými ľuďmi.
Ako je to s krémom na opaľovanie?
Podľa britského výskumu, ktorý sa uskutočnil na viac ako 18-tisícovej vzorke ľudí sa zistila priama súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a psychickými či mentálnymi poruchami, najčastejšie spojenými s úzkosťou, depresiami, panickými záchvatmi, poruchami nálad a apatiou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) stanovila odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu u ľudí vo veku od 51 do 65 rokov na úroveň 200 medzinárodných jednotiek (IU) a u ľudí nad 65 rokov až na 600 IU. Pre tvorbu vitamínu D sú ideálne letné mesiace, keď je slnko najvyššie, čiže na poludnie.
Niektorí odborníci odporúčajú pre tvorbu tejto látky zostať niekoľko desiatok minút na ostrom slnku a nespoliehať sa na popoludňajšie lúče, ktoré sú údajne v tomto smere menej efektívne. Tvorbu vitamínu D blokujú do veľkej miery aj opaľovacie krémy s vysokým faktorom. Pri používaní krému s UV faktorom nad 30 dochádza k pozastaveniu tvorby spomínaného vitamínu.
Potraviny plné zdravia
Ideálnymi zdrojmi vitamínu D je predovšetkým bravčová, kuracia ale aj hovädzia pečeň. Vysokým obsahom déčka sa chvália aj vajíčka, pričom najviac tejto látky sa nachádza v žĺtku. Netreba zabúdať ani na dostatočnú konzumáciu mliečnych výrobkov ako sú syry či jogurty. Okrem vitamínu D sú výborným zdrojom vápnika. Táto kombinácia živín pomáha zmierňovať príznaky lámavosti kostí. Z rastlinných zdrojov patria medzi kľúčové zdroje vitamínu D predovšetkým kakao, ďatle, kokos, avokádo ale aj sušené huby.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vajíčková nátierka na Varecha.sk