Prečo trápi seniorov nedobrovoľné chudnutie?

Netúžia zhadzovať kilogramy váhy a predsa sa to deje. Nechcené chudnutie postihuje vo svetovom meradle približne 13 % ľudí. Seniori sú však na tom o čosi horšie. Takmer 27 % ľudí vo veku nad 65 rokov trpí týmto problémom.

05.04.2020 06:00
hendikep, hendikepovaní, opatrovateľ, penzia,... Foto:
Jednou z príčin neúmyselného zhadzovania kilogramov je vplyv osamelosti a izolácie na starších ľudí.
debata

Vztýčený prst pri strate váhy

Odborníci definujú neúmyselné chudnutie ako zníženie telesnej váhy o 5 – 10 % počas jedného až dvanástich mesiacov, alebo 5 % váhy v priebehu pol roka. Príčiny týchto ťažkostí je treba hľadať aj v strate svalovej hmoty. K atrofovaniu svaloviny dochádza postupne už po tridsiatom roku života človeka, rovnako sa degenerujú bunky vo vnútorných orgánoch, ako napríklad v pečeni a obličkách. Starnutie sa tiež negatívne podpisuje na hustote kostí, čo môže viesť k bolestiam a častejším zlomeninám.

Bez ľudí sa stráca chuť, aj do života

Ďalšou príčinou neúmyselného zhadzovania kilogramov je vplyv osamelosti a izolácie na starších ľudí. Pocity spojené s týmito stavmi vedú k zníženiu chuti do jedla, ale rovnako sa stráca aj potreba starších ľudí pripravovať a variť si jedlo. Následkom toho dochádza k podvýžive a chudnutiu. Sociálna izolácia nepostihuje len telo, ale aj dušu. Spája sa tiež s výskytom depresií a nechutenstvom. Depresie narúšajú zdravý spánok a môžu mať za následok celý rad problémov, ktoré sa týkajú porúch prijímania potravy.

Vyššie riziko pri chorobách

Pod zníženie váhy sa tiež podpisujú chronické ochorenia, rakovina a demencia. Rakovina sa pritom považuje za jednu z hlavných príčin nechceného chudnutia seniorov. Nádorové ochorenia sú príčinou chudnutia až v 25 – 35 % prípadoch. Demencia, to je výrazné poškodenie pamäti, ťažkosti s orientáciou v čase a priestore, poruchy kognitívnych schopností, mení chuť a čuchové zmysly, čím sa znižuje chuť do jedla. Medzi ďalšie typické ochorenia, ktoré prispievajú k zmenám hmotnosti patrí Parkinsonova choroba, problémy so štítnou žľazou, cukrovka, žalúdočné problémy a ťažkosti so srdcom.

Pozor na množstvo liekov

Chuť do jedla u seniorov ovplyvňuje tiež polyfarmácia, teda nadmerné užívanie viacerých liekov. V takomto prípade sa môžu ovplyvňovať účinky liekov. Takýmto spôsobom sa narúša chuť do jedla, čo môže vyústiť až do anorexie. Medzi ďalšie vedľajšie účinky nadužívania liekov patrí zmenená chuť, vôňa, sucho v ústach, nevoľnosť a zvracanie.

Ráno sa začína jedlom

K základným zásadám udržania stabilnej váhy vo vyššom veku patrí vypracovanie a dodržiavanie pravidelného cvičebného plánu. Seniori by nemali vynechávať raňajky a pri príprave jedla by si mali vyberať tie potraviny, ktoré obsahujú väčšie množstvo bielkovín, ako napríklad mäso, vajíčka, syry. K udržaniu hmotnosti napomáha aj konzumácia potravín, ktoré obsahujú vlákninu, a to celozrnné pečivo, ovocie, zelenina a strukoviny. Zabúdať tiež netreba na dostatočný príjem pitnej vody. Pred sociálnou izoláciou a samotou ochráni seniorov budovanie silných vzťahov s rodinou a rovesníkmi.

Video
Jedli ste už koláč z cukety? Skúste!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cuketové tortičky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravé chudnutie #chuť do života #strata hmotnosti