Izraelskí seniori si krátia čas v izolácii online kurzami o používaní smartfónov

Izraelskí seniori, ktorí pre pandémiu nového koronavírusu skončili v domácej izolácii, si ju krátia aj tak, že absolvujú online kurz o používaní smartfónov, aby ju tak mohli prekonať.

11.04.2020 08:00
Instagram, Whatsapp, mobilná aplikácia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bezplatné lekcie zriadila trojica podnikateľov z Jeruzalema a zameriavajú sa napríklad na to, ako používať aplikácie WhatsApp a Zoom určené na videohovory a videokonferencie a ako s ich pomocou zostať v kontakte s rodinou a priateľmi. Informuje o tom portál The Times of Israel.

Za projektom stoja Gabi Arnovitz, Uriel Shuraki a David Suraqui. Prví dvaja menovaní pred pandémiou už podobné kurzy so staršími ľuďmi v Jeruzaleme viedli osobne. Všetci traja pracujú z domu a päť dní v týždni vytvárajú troj- až sedemminútové videá, ktoré zverejňujú na službe YouTube a svojim študentom rozposielajú na WhatsAppe. Videá s pokynmi ako nainštalovať a používať dané aplikácie sú v hebrejčine a komentuje ich Arnovitz, ktorý by chcel začať aj s anglickou verziou výučby.

Do projektu sa zapojilo už mnoho ľudí. Ako Arnovitz vysvetlil, majú štyri WhatsApp skupiny po 250 účastníkov a otvárajú ďalšie. Mnoho ľudí je z Jeruzalema a okolia, no prihlasovať sa začali záujemcovia a záujemkyne z iných častí Izraela ako napríklad s Dimony či Haify.

Trojica si svojich študentov po lekciách otestovala na Zoome. Z prvých 600 študentov, ktorým poslali pozvánku, sa pridalo 75, k druhému stretnutiu, na ktoré pozvali 700 ľudí, sa už pripojilo 90 osôb. „Je to vytváranie komunity. Ľudia hovoria, že sa chcú stretnúť, keď skončia,“ vysvetlil Arnovitz.

Podnikatelia zvažujú, že po pandémii svoj projekt premenia na startup. Zatiaľ však lekcie poskytujú zadarmo, pretože sa usilujú „pomôcť bojovať s osamelosťou“. „Ľudia sú v zlom stave a my sa snažíme pomôcť,“ dodal Arnovitz.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #online #Lekcia #koronavírus #Covid-19