Nadváha vo vyššom veku. Ako sa brániť?

Pravidelná chôdza, pochutnávanie si na desiate, rutina v stravovaní či vzťah medzi spánkom a jedlom pomáhajú podľa odborníkov pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov aj u starších ľudí. Nižšia hmotnosť zlepšuje pohyblivosť seniorov, odľahčuje bolestivé kĺby, odstraňuje vyčerpanosť a únavu.

10.04.2020 09:00
obezita, tučnota, brucho, jedlo, prejedanie,... Foto:
Rutina a zachovávanie zvykov pri stravovaní pomáha pri udržiavaní stabilnej váhy.
debata (8)

Večera pred spaním, áno či nie

Štúdia uverejnená v časopise Obesity skúmala súvislosť medzi spánkom a stravovaním. Vedci uskutočnili výskum na vyše päťdesiatke dospelých ľudí a zamerali sa u nich na to, ako ovplyvňujú ich telo neskoré večere a obmedzená konzumácia jedla niekoľko hodín pred uložením sa na nočný odpočinok. Výsledky tohto mini výskumu jednoznačne potvrdili, že jedenie tesne pred spaním zaťažuje žalúdok, spomaľuje metabolizmus a umožňuje rýchlejšie ukladanie tuku v podkožnom tkanive. Naopak, obmedzenie jedla minimálne tri hodiny tesne pred spaním naštartuje látkovú výmenu a urýchli spaľovanie tukových zásob.

Rutina pomáha

Štúdia z časopisu American Journal of Clinical Nutrition uvádza, že ľudia, ktorí neexperimentujú v jedle a viac menej konzumujú rovnaké jedlá, prijímajú menej kalórií. Oproti tomu stojí skupina ľudí, ktorí si radi vyberajú jedlá rôznych chutí, skúšajú, vychutnávajú si jedlá. Takýmto spôsobom podľa odborníkov dochádza k naberaniu hmotnosti z dôvodu zvýšeného príjmu energie. Odborníci, samozrejme, nenavádzajú ľudí, aby jedli rovnaké jedlá každý deň. Jedným dychom však dodávajú, že rutina a zachovávanie zvykov pri stravovaní pomáha pri udržiavaní stabilnej váhy. Odporúčajú racionálnu, vyváženú stravu bez zbytočných experimentov.

Predsa sú základom dňa

Štúdia uverejnená v časopise American Journal of Epidemiology zistila, že ľudia, ktorí vynechali raňajky mali štyri až päťkrát väčšiu šancu pribrať na váhe. Raňajky sa považujú za základné jedlo dňa a malo by pozostávať z dostatočného množstva bielkovín (šunka, vajíčka, mliečne výrobky), sacharidov (pečivo), tukov (orechy), vitamínov a minerálnych látok (ovocie a zelenina). Prvé jedlo dňa pomáha naštartovať metabolizmus a udržiava ho v „pohotovosti“ po celý deň. Medzi ideálne raňajky patrí kombinácia bielkovinových jedál a vlákniny. Takýmto typom jedla sú vajíčkaText linky, celozrnný toast a ovocie.

Pomôže či ublíži desiata?

Priberaniu na váhe dokáže zabrániť aj konzumácia zdravých snackov či desiaty. Nepatria k ním však sušienky, čokoládové tyčinky či sladené potraviny. Naopak, proteínové tyčinky, potraviny s vysokým obsahom vlákniny sú ideálnou voľbou na krátkodobé potlačenie hladu. Pravidelná konzumácia desiaty pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čím dochádza k predchádzaniu vlčieho hladu, nervozity, pocitov úzkosti a nervozity.

Nadváhu vyrieši chôdza po večeri

I keď sa šport považuje za štandardný spôsob chudnutia, zhadzovaniu nadbytočných kilogramov svedčí aj chôdza či chodenie po schodoch. Počas jedného roka môžeme vďaka častejšiemu chodeniu stratiť aj dva a pol kilogramu naviac Ak máme sedavé zamestnanie a trávime v ňom približne osem hodín denne, môžeme si tento čas spríjemniť aj jednoduchými športovými aktivitami. Odborníci presviedčajú, aby sme namiesto výťahu použili schodisko, namiesto auta uprednostnili bicykel či chôdzu a snažili sa počas práce asi každú hodinu urobiť zopár jednoduchých cvikov. Ak sa po večeri vyberieme na prechádzku, spálime ďalšie kalórie navyše. Vedecké výskumu poukazujú aj na skutočnosť, že chôdza po jedle pomáha znižovať hladinu triglyceridov (tukov) v krvi a bráni srdcovým chorobám.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Veľkonočná baba na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #obezita #neskorá večera #senior a strava