Seniorov učia radovať sa zo života, tentoraz aj v Bratislave

Neziskový sektor sa snaží niekoľko rokov spájať starších ľudí prostredníctvom nevšedného projektu s názvom RADOSŤ BYŤ SENIOROM, ktorého krstnou mamou je známa moderátorka Radosť byť seniorom.

17.04.2020 10:00
golonka, Malachovská Foto:
Stovky starších ľudí si pochvaľovali uplynulý rok netradičný projekt, ktorého ambasádorkou je moderátorka Iveta Malachovská (vľavo), zabávajúca sa na historkách Jozefa Golonku.
debata

Ak sa situácia okolo koronavírusu upokojí, seniori sa môžu už o dva mesiace stretnúť v rámci spomínanej akcie v našom hlavnom meste.

Odborné témy i zábavný program

S prvými zábavnými popoludniami pre seniorov začala nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ na jeseň v roku 2018. Za toto obdobie sa podarilo pripraviť štyri vydarené popoludnia, na ktorých sa zúčastnili stovky seniorov. Frekvencia programov sa ustálila na jedno popoludnie do roka pre Bratislavu a vlani nás potešilo týmto programom aj mesto Košice.

„Vytvárame priestor pre stretávanie a spájanie sa seniorov, ktorí vnímajú svoj vek pozitívne, sú aktívni, majú chuť spoznávať nové veci, chcú sa zabaviť a zdieľať bežné i výnimočné chvíle so svojimi blízkymi a priateľmi,“ hovorí pre Pravdu manažérka projektu Ing. Soňa Deglovičová. Ambasádorkou projektu je Iveta Malachovská. Program je koncipovaný ako spoločenský večer s odbornými prednáškami a talk show so zaujímavými hosťami. Prednášková časť prináša rôzne témy a užitočné informácie o zdraví, životnom štýle, sebarozvoji, ale aj medzigeneračných vzťahoch, či umení.

Seniorov privítajú známe osobnosti

Zábavné popoludnia pravidelne zavŕši talk show Ivetky Malachovskej „Na slovíčko“ so zaujímavými osobnosťami slovenského kultúrneho a umeleckého života. Na slovíčko sa už zastavili bývalé hlásateľky Nora Beňačková, Ada Straková, speváčka Marcela Laiferová, ale aj herci Ida Rapaičová, či Ferko Kovár. Zaujímavé rozprávanie si seniori vypočuli od spisovateľky a režisérky Mariany Čengel Solčanskej. Pri kávičke sa podelili o zaujímavé príbehy zo života, spomienky a rozprávania.

Tohtoročné stretnutie prinesie program, ktorý je tentoraz zostavený viac cestovateľsky. „Seniorom chceme ponúknuť užitočné rady o cestovaní. Spolu s profesionálnym sprievodcom budeme spoznávať prvé slovenské kráľovské mesto Trnavu. Poradíme, ako cestovať v seniorskom veku, ponúkneme tipy na seniorské pobyty. Predstaví ich riaditeľka Univerzity tretieho veku Janka Chládecká a spolu s ňou aj študentky univerzity, ktoré sa podelia o zážitky z minuloročnej študijnej cesty na svetový kongres o turizme seniorov v exotickej Číne,“ vysvetľuje šéfka projektu.

Nie sú najmladší, ale stále dobrí

Cestovateľské témy vystrieda rozprávanie o meditácii prostredníctvom zvukov, ktoré môžu výrazne ovplyvniť fyzickú kondíciu a duševnú pohodu starších ľudí. Talk show Ivety Malachovskej „Na slovíčko“ privíta dve úspešné dámy, obľúbenú herečku Evu Matejkovú a úspešnú harfistku Katarínu Turnerovú. Seniorov nechajú nazrieť do svojich pracovných i osobných životov a podelia sa aj o svoje, nielen cestovateľské, zážitky. Projekt RADOSŤ BYŤ SENIOROM organizuje skupina nadšencov združených v neziskovej organizácii STÁLE DOBRÍ. Posolstvo, ktoré nesie v sebe názov združenia, hovorí o tom, že hoci seniori nie sú najmladší, sú stále dobrí. Na všetko a pre všetkých.

„Posolstvom našej komunity je, že nezáleží na tom koľko má kto rokov, ale na tom, ako sa k nim postaví a ako si ich vie užiť. Chceme, aby ľudia nebrali starnutie ako problém, či príťaž, ale ako príležitosť užiť si ju, dovoliť si niečo, na čo doteraz nemali čas, či objavovať zatiaľ neobjavené,“ pokračuje Deglovičová.

Starší nechcú byť mimo dianie

Zábavný program RADOSŤ BYŤ SENIOROM je srdcovkou neziskovej organizácie, je pripravovaný s láskou a nadšením. Profiluje sa ako stretnutie s priateľmi nad šálkou dobrej kávičky. „Seniori sa chcú zapájať do spoločnosti, majú chuť sebarealizovať sa a rozvíjať. Spája ich potreba vymieňať si informácie, hovoriť o zážitkoch, proste komunikovať s niekým blízkym. Napriek možným obmedzeniam si chcú splniť priania, ktoré si odkladali na dôchodok. Pozorne ich počúvame a snažíme sa na nich reagovať. Podporujeme a rozvíjame ich aktívny prístup k životu, motivujeme ich k aktivitám,“ podotýka s úsmevom.

Spojenie seniorov a mladých sa osvedčilo

Nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ hľadá so seniormi spôsoby ako sa spájať, ako žiť spolu, nie vedľa seba a prinášať odpovede na otázku prečo je radosť byť seniorom. Starší ľudia oceňujú vzájomné stretnutia a spoločenský kontakt. Aj keď sú podujatia určené pre seniorov, chodia naň so svojimi deťmi, priateľmi, ale objavia sa aj rodinky, manželské páry, alebo celé seniorské skupiny. „Vzťahy, generačné a medzigeneračné prepojenia sú zdrojom nesmiernej energie. Musíme si uvedomiť, že sa navzájom potrebujeme, naprieč generáciami. Toto zistenie napĺňa ich životy radosťou a spokojnosťou, mení ich pohľad na starobu na pohľad pozitívnejší. A pozitívny vzťah k životu je významným predpokladom pre kvalitnejšie prežívanie,“ rozpráva Deglovičová.

Stop predsudkom

Organizátori podujatia sa rovnako snažia búrať mýty aj v tejto oblasti a postupne meniť pohľad spoločnosti, ktorý hovorí o tom, že seniorský vek je obdobím utíšenia sa, pokoja, šetrenia sa. Seniorov vzdelávame v otázkach zdravia, zdravého životného štýlu, zdravého pohybu. V spolupráci s Domom Quo Vadis organizujú pravidelné prednášky lekárov, terapeutov, výživových poradcov, lektorov rôznych pohybových aktivít a iných odborníkov na rôzne užitočné témy týkajúce sa zdravia, ktorí ich vzdelávajú v otázkach primeranej a zdravej výživy, ako sa vyhnúť chorobám objavujúcim sa vo vyššom veku, pohybových aktivít, poradia, ako sa primerane hýbať, športovať, byť aktívnym. Okrem vzdelávania vytvárajú pre seniorov aj reálne možnosti pre pohybové aktivity. Pravidelne organizujú tiež vychádzkové a turistické kurzy, ktoré sa tešia veľkému záujmu, populárne sú kurzy nordic walkingu, stretnutia petanquových tímov, cvičenie so šatkami, ale aj pravidelné tančiarne.

Vzdelávanie v každom veku

Pretože odchod do dôchodku býva náročnou životnou zmenou, STÁLE DOBRÍ intenzívne spolupracuje s Univerzitou tretieho veku, s jej pedagógmi a riaditeľkou Jankou Chládeckou. Pre mnohých seniorov býva obdobie prechodu do dôchodku stresujúce, dostavuje sa pocit nepotrebnosti, neužitočnosti, prázdnoty, osamelosti, ktorý mnohých traumatizuje. „Univerzita tretieho veku je skvelá možnosť ako si udržiavať mentálnu sviežosť a rozširovať vedomostnú výbavu. Pre mnohých je to príležitosť doplniť si chýbajúce vedomosti, pre iných vzdelávať sa v oblasti, ktorá ich zaujíma, ale nemali možnosť venovať sa jej počas svojho pracovného, profesného života,“ uzatvára Ing. Soňa Deglovičová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #radosť #aktívny senior