Signalizuje zívanie počas dňa cukrovku či rakovinu u seniorov?

Únava počas dňa môže podľa nového výskumu predznamenávať u ľudí vo veku nad 65 rokov vážne zdravotné problémy. Neškodné zívanie vraj signalizuje rakovinu a cukrovku.

11.04.2020 06:00
muž, únava, choroba, bolesť hlavy Foto:
Nadmerná denná ospalosť sa v drvivom množstve prípadov spája práve so zdravotným stavom.
debata (4)

Ospalosť nie je norma staroby

Štúdia Stanfordskej univerzity v USA potvrdzuje, že starší ľudia, ktorí sú počas dňa nadmerne unavení majú dvakrát väčšie riziko diagnostikovania vysokého krvného tlaku, cukrovky 2. typu alebo rakoviny. „Zdraví ľudia bez závažných zdravotných ťažkostí sú počas dňa minimálne ospalí,“ uviedol hlavný autor štúdie Dr. Maurice Ohayon zo spomínanej univerzity. Starnutie podľa jeho slov automaticky nie je dôvodom na ospalosť a únavu počas dňa. Nadmerná denná ospalosť sa v drvivom množstve prípadov spája práve so zdravotným stavom.

Ohrození 65+

Výskum sa zameral predovšetkým na hypersomnolenciu u seniorov nad 65 rokov. V praktickom živote sa prejavuje ako nadmerná ospalosť u ľudí cez deň. Únava a s ňou spomínané zívanie sa tak pri tomto probléme prejavuje aj v tom prípade, ak starší ľudia spia v noci viac ako sedem hodín. „Starší ľudia s týmito ťažkosťami majú opakujúcu sa potrebu spánku počas dňa. Ani po spánku v trvaní deviatich hodín sa necítia oddýchnutí,“ hovorí Ohayon. Ťažšie je rovnako aj prebúdzanie a neschopnosť dostať sa do formy v priebehu dopoludnia.

Netreba robiť paniku

O hypersomnolencii hovoríme až vtedy, keď sa spomínané príznaky vyskytujú najmenej trikrát týždenne počas troch po sebe nasledujúcich mesiacov. Krátkodobé problémy so zívaním a ospalosťou cez deň sú podľa vedcov prirodzené. Niektoré výskumy v minulosti spájali dennú ospalosť s poklesom schopnosti myslieť a zapamätať si určité veci. V niektorých prípadoch sa nadmerná únava spájala tiež s Alzheimerovou chorobou.

Nebojte sa vyhľadať pomoc

Súčasná štúdia zahŕňala ľudí, ktorých priemerný vek bol 73 rokov. Do analýzy sa zapojilo vyše tri a pol tisíc ľudí nad 65 rokov. Približne 60 % výskumnej vzorky tvorili ženy. Viac ako 35 % účastníkov výskumu malo nadváhu, 25 % obezitu. Na spánkovú apnoe trpelo približne do 10 % dobrovoľníkov. Na začiatku výskumu hlásili dobrovoľníci nadmernú ospalosť v 23 % prípadoch. O tri roky neskôr sa ich počet zvýšil o 1 %. Vedci zistili, že riziko vzniku cukrovky 2. typu bolo takmer dva a pol krát vyššie u ľudí, ktorí boli počas dňa nadmerne unavení. Riziko rakoviny bolo dvojnásobne vyššie a riziko vysokého krvného tlaku bolo o niečo viac ako dvakrát vyššie. Odborní tvrdia, že ospalosť počas dňa nie je nevyhnutnou a normálnou súčasťou starnutia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #zívanie #onkologické ochorenia