Fosfor poteší aj seniorov, podporí imunitu, kosti i zuby

Nenápadný prvok, ktorý je nenahraditeľný aj v starostlivosti o zdravie starších ľudí. Fosfor spolu s vápnikom patrí medzi základné minerály potrebné na stavbu kostí a zubov. Ako ho získať zo stravy?

13.04.2020 06:00
tekvica, olej Foto:
Optimálnu hladinu fosforu v tele zabezpečí konzumácia tekvicových semien, ktoré dokážu pokryť až 35 % dennej potreby tejto minerálnej látky.
debata

Kosti vydržia s fosforom aj menšie pády

Fosfor tvorí približne jedno percento hmotnosti ľudského tela a po spomínanom kalciu je najviac zastúpeným prvkom v našom organizme, najviac v kostiach a zuboch. Okrem spomínaného účinku na kostrový systém je súčasťou červených krviniek, vďaka čomu je dôležitý pri transporte krvi do telesných tkanív. Udržuje ph krvi a urýchľuje jej zrážanie. Pri jeho nedostatku sa objavuje únava. Oslabujú a lámu sa kosti, kazia zuby a krvácajú ďasná.

Odporúčaná denná dávka je na úrovni 800 – 1200 mg. Jeho vstrebávaniu napomáha vitamín D a naopak bráni cukor. Nižšia hladina fosforu v tele môže zapríčiniť anémiu, bolesti svalov a oslabený imunitný systém a v niektorých prípadoch aj stratu chuti do jedla. Dobrou správou pre všetkých je to, že tento minerál je ľahko dostupný z rôznych rastlinných i živočíšnych zdrojov.

Chutné tekvicové semená vedú

Optimálnu hladinu fosforu v tele zabezpečí konzumácia tekvicových semien, ktoré dokážu pokryť až 35 % dennej potreby tejto minerálnej látky. Vysokým množstvom fosforu sa môžu popýšiť aj ďalšie semená rastlín, a to slnečnicové, sezamové a ľanové. Okrem toho sú tieto super potraviny zdrojom kvalitných bielkovín, železa a vitamínu E, ktorý sa tiež označuje ako elixír mladosti. Podobne sú na tom aj všetky druhy orechov, najčastejšie však pistácie, mandle a kešu. Netreba však zabúdať, že okrem semien rastlín a orechov zabezpečia vysokú dávku fosforu aj strukoviny. V tomto prípade kraľuje predovšetkým fazuľa, ktorá sa oceňuje ako skvelý zdroj bielkovín, ale aj fosforu. Podobne je na tom aj cícer. V množstve jednej šálky dokáže doplniť do tela 30 % dennej potreby fosforu.

Rybacina, skvelý zdroj fosforu

Zo živočíšnych zdrojov prekvapia obsahom fosforu najmä syry. Napríklad už len približne 30 gramov lahodného parmezánu dodá ľudskému telu okolo štvrtiny potrebnej dennej dávky spomínanej látky. Okrem parmezánu sa v tomto smere cenia aj mozzarella a gouda. Nielen syry, ale aj rybacie mäso sa môže pochváliť vysokým množstvom fosforu. Asi stogramová porcia lososa poskytne ľudskému organizmu tretinu dennej dávky fosforu. Medzi ďalšie výhody rybacieho mäsa, a to najmä lososa, makrely a tuniaka patrí aj to, že obsahujú bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny označované tiež názvom zdravé tuky, ktoré podporujú zdravie srdca, mozgu a ciev. Ak vám rybacina príliš nevonia, na rad prichádza bravčové, hovädzie mäso. Tieto druhy mäsa je však potrebné konzumovať s mierou, pretože obsahujú aj nasýtené mastné tuky, ktoré sú nepriateľom zdravého srdca a ciev.

Video
Nátierka z pečenej tekvice s jednoduchým domácim pečivom.
debata chyba
Viac na túto tému: #kosti #vápnik #fosfor