Koronavírus: Príspevok na opatrovanie aj asistenciu po novom

Parlament schválil viacero noviel zákonov, ktoré prinášajú v čase pandémia zmeny. Týkajú sa peňažného príspevku na opatrovanie, na osobnú asistenciu aj príspevku na prepravu.

16.04.2020 00:50
dieťa, invalidný vozík, maľovanie, Foto:
Vekové limity na osobnú asistenciu či kúpu nového auta sú protiústavné. Tí, ktorým boli odmietnuté, môžu o ne opäť požiadať.
debata

Pri poskytovaní peňažného príspevku na opatrovanie sa predĺžila lehota z 30 na 150 dní, počas ktorých sa nebude znižovať výška priznaného príspevku na opatrovanie v prípadoch, ak je opatrovaná osoba v nemocnici alebo ak je hospitalizovaný opatrovateľ. Vyplácať sa bude dlhšie aj v prípade, že opatrovateľ z iných vážnych dôvodov nemôže vykonávať opatrovanie, napríklad z dôvodu vlastného ochorenia. „V danom čase ale musí byť zabezpečené opatrovanie fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím inou osobou,“ informoval rezort práce.

V rámci peňažného príspevku na osobnú asistenciu môže v čase trvania pandémie osobnú asistenciu vykonávať aj: manžel, manželka, rodičia alebo osoba, ktorá prevzala dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu, alebo osoba, ktorú súd ustanovil za opatrovníka osoby s hendikepom, deti, starí rodičia, vnuci, súrodenci, nevesta, zať, svokor, svokra a profesionálny náhradný rodič, a to najviac desať hodín denne a na všetky druhy činností zo zákonom ustanoveného zoznamu činností. Ostatné zákonné podmienky ostávajú naďalej zachované, napr. povinnosť predložiť zmluvu o výkone osobnej asistencie, výkaz o počte hodín vykonanej osobnej asistencie, potvrdenie o vyplatených odmenách osobnému asistentovi.

Pokiaľ ide o príspevok na prepravu, ten sa poskytuje zdravotne postihnutej osobe, ktorá na svoje pracovné, vzdelávacie, rodinné alebo občianske aktivity využíva taxislužbu. Poberatelia tejto dávky musia mesačne predkladať doklady o výdavkoch na úrad práce. „Poberatelia príspevku na prepravu aktuálne nemajú možnosť využiť túto službu, za výdavok sa bude považovať aj doklad vydaný taxislužbami, ktoré im dopravili potraviny a ďalšie nevyhnutné životné potreby,“ píše sa v správe rezortu práce.

Vekové limity na získanie príspevkov sú protiústavné

Rozhodol tak Ústavný súd v prípade príspevkov na osobnú asistenciu či kúpu osobného auta. O preskúmanie právnej úpravy požiadala v septembri 2018 verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. V návrhu na Ústavný súd upozornila najmä na diskrimináciu na základe veku a nesúlad s Ústavou Slovenskej republiky a medzinárodnými dohovormi. Urobila tak po tom, čo sa na ňu obrátila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská s podnetmi, v ktorých upozornila na obmedzujúce podmienky získania príspevkov.

„Toto rozhodnutie považujem za nesmierne dôležité pri odstraňovaní nerovnakých podmienok prístupu k rôznym príspevkom podporujúcim komplexné začlenenie osôb so zdravotným postihnutím do aktívneho života spoločnosti. Som presvedčená, že pre zabezpečenie rovnosti príležitostí a možnosti viesť plnohodnotný život je nevyhnutné, aby bola pomoc týmto ľuďom poskytovaná v čo najväčšej možnej miere. Právo osôb so zdravotným postihnutím viesť plnohodnotný život nemôže byť podmieňované vekom,“ uviedla Mária Patakyová.

Čo sa teda zmení? Legislatíva doteraz upravovala podmienky na získanie príspevkov na osobnú asistenciu alebo auto len v ohraničenom vekovom limite. Podľa zákona bolo možné poskytnúť príspevok na osobnú asistenciu „najskôr od 6. roku veku do dovŕšenia 65. roku veku“. Podobne to bolo aj pri žiadosti o príspevok na kúpu auta. Dolná veková hranica síce v tomto prípade neexistuje, horná však bola rovnako stanovená na 65 rokov.

Publikovaním rozhodnutia Ústavného súdu stratia nesúladné časti zákona svoju účinnosť a nebudú môcť byť uplatňované voči osobám v jednotlivých prípadoch. Súčasne začne plynúť Národnej rade SR lehota šesť mesiacov, aby diskriminačné časti zákona zosúladila s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi. Ak tak neurobí, tieto časti stratia svoju platnosť.

Priznávanie príspevkov nebude do budúcnosti vekovo obmedzené a ľudia, ktorým boli podľa terajšej úpravy žiadosti zamietnuté z dôvodu veku alebo o tieto príspevky nepožiadali, uvedomujúc si zákonné prekážky, sa o ne budú môcť opätovne uchádzať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok na opatrovanie #zdravotne postihnutí ľudia