Vedci udržiavajú seniorov v pohybe aj v čase korony

Epidémia ochorenia Covid-19 so sebou prináša mnohé výzvy. Medzi ne patrí aj obmedzenie pohybu, ktoré môže mať ďalekosiahle následky najmä (ale nielen) pre starších ľudí.

18.04.2020 07:10
Keď ovísa koža na rukách... Aké cviky pomôžu? Foto:
Ilustračné foto.
debata

Centrum pohybovej aktivity Biomedicínskeho centra SAV, ktoré v rámci svojho výskumu realizuje tréningové programy pre seniorov a pacientov, preto v čase koronavírusovej pandémie pripravilo v rámci svojho výskumu online tréningy.

Vedú ich profesionálne tréneri a môže sa k nim pridať každý. Cieľom je motivovať ľudí k pravidelnému cvičeniu v domácich podmienkach.

„Existujú dôkazy o tom, že už dvojtýždňové obmedzenie pohybovej aktivity vedie k objektívne merateľnému poklesu fyzickej zdatnosti, k úbytku svalovej hmoty a k zhoršeniu metabolizmu, a to dokonca aj u mladých zdravých ľudí. Sedaví ľudia s nižšou fyzickou zdatnosťou majú okrem vyššieho rizika celého spektra chronických ochorení aj vyššie riziko infekcií. Zníženie výdaja energie v súvislosti s poklesom pohybovej aktivity vedie k zvyšovaniu telesnej hmotnosti a k zvýšenému riziku obezity,“ povedala docentka Barbara Ukropcová z Biomedicínskeho centra SAV.

Naopak, pravidelná, stredne intenzívna pohybová aktivita, primeraná fyzickej zdatnosti, je prevenciou straty svalovej hmoty, poklesu zdatnosti, zabraňuje zhoršeniu metabolizmu a zvýšeniu hmotnosti a stimuluje imunitné funkcie. Fyzická zdatnosť a silná imunita sú v čase pandémie nesmierne dôležité najmä pre ľudí vo vyššom veku.

„Pozývame preto všetkých, ktorí chcú do svojho života zakomponovať viac pohybu, aby si zacvičili s trénerom v priamom prenose z pohodlia a bezpečia svojho domova. Tréning prebieha každý týždeň v presne stanovených časoch. Po cvičení môžu diváci krátko prediskutovať svoje otázky s trénerom,“ upresnila docentka Ukropcová.

Cvičenie je dostupné online na facebookovej stránke Biomedicínskeho centra SAV (v sekcii Videá alebo Príspevky). Termíny tréningov sú zverejnené na webe Centra pohybovej aktivity BMC SAV alebo priamo na FB. Rozvrh tréningov na týždeň od 20. – 24. 4. 2020 je dostupný: http://www.biomedcentrum.sav.sk/…004_2404.pdf

Zdroj: SAV

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #vírus #seniori #koronavírus #Covid-19