Podvodníci skúšajú na seniorov trik s koronavírusom

Hyenizmus podvodníkov, ktorí sa snažia oklamať seniorov nemá hranice. V Bánovciach nad Bebravou sa nedávno pokúšali dostať do príbytku staršej pani dvaja neznámi páchatelia pod zámienkou odmerania telesnej teploty z dôvodu hrozby koronavírusom.

18.04.2020 00:10
koronavírus, extra Foto:
Zachraňovanie ľudí pred ochorením COVID-19 nebolo náplňou práce podvodníkov.
debata (5)

Polícia rázne varuje ohrozenú skupinu obyvateľstva: Nevpúšťajte do bytu cudzích ľudí aj keby žiadali o vodu a volajte políciu na čísle 158.

Staršej pani mali merať teplotu

Obyvateľka Bánoviec nad Bebravou mala čudný telefonát. Neznáma osoba sa ju snažila presvedčiť, že k nej príde domov a odmeria jej teplotu. Dôvod? Koronavírus. Seniorka si, našťastie, zachovala chladnú hlavu a poradila sa so susedom. Podvodníci, starší muž a staršia žena, do pol hodiny po telefonáte skutočne prišli, lenže spomínaný sused ich rýchlo poslal preč. Či bol motívom tohto konania úmysel okradnúť staršiu pani, alebo od nej získať iný majetkový prospech sa môžeme iba domnievať. Istý je však jeden fakt. Zachraňovanie ľudí pred ochorením COVID-19 nebolo náplňou ich práce.

Nenechajte sa zlomiť ani žiadosťou o vodu

Podľa Mgr. Danky Adámikovej z oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne si v tomto období treba dávať obzvlášť pozor. „Určite nevpúšťajte do svojich príbytkov cudzích ľudí. A to ani pod zámienkou napr. podania vody. A keď sa rozhodnete, že pomôžete, dvere za sebou zatvorte. V žiadnom prípade nedávajte peniaze a ani informácie o sebe a svojej rodine vám neznámym ľuďom,“ hovorí pre Pravdu.

Čas na ostražitosť

Pri podozrivých telefonátoch, ponukách či návštevách je vhodné rýchlo požiadať o pomoc príbuzného či známeho suseda. „Čokoľvek sa vám zdá podozrivé, odporúčame kontaktovať niekoho blízkeho alebo suseda, aby vám pomohli, prípadne vysvetlili, či naozaj služba, ktorú vám niekto ponúka je tak veľmi výhodná. Prípadne sa obráťte na políciu na bezplatnom telefónnom čísle 158. Treba myslieť na to, že niektorí ľudia zneužijú akúkoľvek vážnu situáciu na to, aby sa obohatili. Nikdy, naozaj nikdy by nemal senior, resp. osoba vyššieho veku prijímať sám akúkoľvek na prvý pohľad výhodnú službu,“ zdôrazňuje Adámiková.

Nezabúdajte kontaktovať políciu

Políciu je možné kontaktovať telefonicky na bezplatnom čísle 158, e-mailom, alebo aj osobne. Polícia každé jedno oznámenie preveruje. Zároveň odporúča, aby sa obyvatelia, ktorí sa cítia ohrození, obrátili na políciu v čo najkratšom čase po udalosti, pretože je v danom prípade väčšia šanca zadržania podozrivého. „Ideálne je zapamätať si čo najviac detailov, najmä nápadné a neobvyklé znaky ako je jazva, tetovanie, zlatý zub, prízvuk, koktanie a podobne,“ pokračuje hovorkyňa. Uvedenú udalosť eviduje polícia ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Policajti nateraz vec preverujú a pátrajú po daných osobách. Na základe výsledkov budú vo veci konať. Spomínanú udalosť polícia eviduje ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #podvodníci #koronavírus