Pracujúci penzisti dostanú vyšší dôchodok

Starobní dôchodcovia môžu pracovať bez obmedzení. Môžu teda poberať dôchodok aj plat. Inak je to ale s predčasnými penzistami...

23.04.2020 06:00
senior, dôchodca, dôchodok, peniaze, penzia,... Foto:
Človek, ktorý dosiahne dôchodkový vek, nemusí hneď požiadať o dôchodok. Ak pracuje a nedostáva dôchodok, má nárok na zvýšenie svojej penzie.
debata (20)

Tí môžu pracovať len na dohodou a zarobiť mesačne maximálne dvesto eur. Ich ročný príjem nesmie prekročiť 2 400 eur. Ak zarobia viac, Sociálna poisťovňa im automaticky zastaví výplatu dôchodku.

Aj penzisti, ktorí pracujú na zmluvu, majú nárok na rovnaké benefity, aké zamestnávateľ dáva ostatným zamestnancom. Môžu si tak zobrať dovolenku, musia dostať gastrolístky. Zo sociálneho poistenia zas môžu získať dávky podľa toho, aké odvody platia. „Pracujúcim dôchodcom vzniká nárok na dávky podľa toho, aké povinné poistenie im vyplýva z pracovnoprávneho vzťahu, ktorý uzatvorili,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Peter Višváder. „Ak sú v riadnom pracovnom pomere, platia poistné na starobné a nemocenské poistenie, okrem týchto poistení za nich platí zamestnávateľ aj poistné na úrazové a garančné poistenie, ak má povinnosť byť garančne postený. To znamená, že im môže vzniknúť nárok na nemocenské, úrazové a garančné dávky. Samozrejme, po splnení všetkých zákonom stanovených podmienok,“ dodáva Višváder. Pre mnohých penzistov je zaujímavé najmä to, že si vďaka práci zvyšujú aj svoj dôchodok.

Ak majú pracujúci penzisti nepravidelný príjem alebo pracujú na akúkoľvek formu dohody, platia len poistné na starobné poistenie, obdobie práce sa im teda zaráta len na dôchodkové účely. Zamestnávateľ za nich platí aj úrazové a garančné poistenie, majú teda nárok aj na tieto dávky.

„Ak sú povinne poistené SZČO, platia poistné na starobné a nemocenské poistenie, obdobie sa im preto zhodnocuje na účely dôchodkových aj nemocenských dávok. Ak sú bez povinného poistenia, poistné neplatia, nevzniká im preto ani nárok na žiadne dávky,“ približuje Peter Višváder.

O koľko eur vám práca zvýši dôchodok

Starobný dôchodca, ktorý dostáva plat i dôchodok

Zvýšenie dôchodku sa vypočíta ako súčin jednej polovice osobných mzdových bodov získaných po dovŕšení dôchodkového veku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

Osobný mzdový bod sa odvíja od príjmu, z ktorého si platíte odvody. Aktuálna dôchodková hodnota sa mení každý rok v závislosti od vývoja priemerných platov v treťom štvrťroku. Tento rok je na úrovni 13,6361 eura.

Človek v dôchodkovom veku, ktorý pracuje a nepoberá dôchodok

Človek, ktorý dosiahne dôchodkový vek, nemusí hneď požiadať o dôchodok. Ak pracuje a nedostáva dôchodok, má nárok na zvýšenie svojej penzie, ktorá by mu patrila ku dňu dovŕšenia dôchodkového veku. Zvýšenie sa vypočíta ako súčin osobných mzdových bodov získaných po dosiahnutí dôchodkového veku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

Takto vypočítaný dôchodok sa ďalej zvýši o pol percenta za každých 30 dní, keď senior bol dôchodkovo poistený, no nepoberal dôchodok, hoci mal naň nárok. Ak by niekto napríklad požiadal o dôchodok až po jednom roku po dosiahnutí dôchodkového veku, jeho penzia sa zvýši o šesť percent.

Pracujúci predčasný dôchodca

Pracovať môže aj predčasný dôchodca. Ak mu z tejto práce vznikne povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa mu zastaví výplatu dôchodku. Môže však pracovať na dohodu, ale musí si uplatniť odvodovú výnimku a jeho ročný príjem nesmie prekročiť 2 400 eur.

Po skončení práce môžu predčasní penzisti požiadať Sociálnu poisťovňu o uvoľnenie výplaty dôchodku a zároveň o zvýšenie svojho dôchodku. To sa vypočíta ako súčin osobných mzdových bodov a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Zároveň sa im dôchodok zvýši o pol percenta za každých začatých 30 dní, keď dôchodok nepoberali, pretože pracovali. Požiadať o toto polpercentné zvýšenie môžu až po dosiahnutí dôchodkového veku.

Ste penzista a pracujete len na dohodu? Odvody platiť nemusíte

  • Starobní, predčasní, invalidní, výsluhoví dôchodcovia po dovŕšení dôchodkového veku alebo poberatelia invalidného výsluhového dôchodku pracujúci na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti si môžu určiť v jednom mesiaci jednu dohodu, z ktorej nebudú platiť poistné na dôchodkové poistenie, ak príjem z tejto dohody za mesiac nepresiahne 200 eur.
  • Ak by penzista z určenej dohody za mesiac zarobil viac ako 200 eur, platí poistné len z rozdielu medzi dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur.
  • Vďaka odvodovej úľave môže pracovať na dohodu aj predčasný penzista bez toho, aby mu Sociálna poisťovňa zastavila výplatu predčasného dôchodku – môže poberať penziu a zároveň pracovať na dohodu. Ak jeho príjem za rok presiahne 2 400 eur, Sociálna poisťovňa zastaví mu výplatu predčasného dôchodku a v ďalšom roku mu výplatu obnoví a zúčtuje.
  • Penzisti, ktorí využijú odvodovú úľavu a nebudú vôbec platiť odvody na dôchodkové poistenie, nebudú mať nárok ani na zvýšenie svojho dôchodku. Sociálna poisťovňa totiž zvyšuje dôchodky len tým pracujúcim penzistom, ktorí sú povinne dôchodkovo poistení.
  • Podobne na tom budú aj invalidní dôchodcovia. Tým sa síce invalidná penzia nezvyšuje na základe toho, že pracujú, ale zaplatené odvody sa im zohľadňujú pri výpočte starobného dôchodku. Keď dovŕšia dôchodkový vek, môžu požiadať o starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa im vypočíta jeho výšku a porovná ju s invalidným dôchodkom. Vyplácať im bude tú penziu, ktorá bude vyššia.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci penzisti