Projekt pre seniorov Vnučka vznikol pri varení gulášu

Pomoc s nákupmi, dobré slovo a skutočný záujem. Aj takto vyzerá v praxi starostlivosť o seniorov z dielne nevšedného projektu nazvaného Vnučka, ktorý sa stará o osamelých starších ľudí. Ako vyzerá práca profesionálnej vnučky, čo na nej oceňujú seniori a kto sa ňou môže stať, rozpráva v rozhovore pre Pravdu zakladateľka projektu Janka Danišová.

26.04.2020 00:05
Profesionálna vnučka Janka Danišová Foto:
Profesionálna vnučka Janka Danišová pomáha seniorom prekonávať samotu a izoláciu.
debata

Ako vznikol sociálny projekt Vnučka a kto prišiel s touto myšlienkou?

Prvá inšpirácia byť prínosom pre osamelých seniorov prišla v auguste 2016 pri varení gulášu na malej rodinnej besiedke u mojej babky Anky. Možno to bude znieť neuveriteľne, ale moju babku som spoznala a prvýkrát navštívila až v dvadsiatich ôsmich rokoch, presne dva roky pred spustením projektu Vnučka.sk. Každý okamih s ňou je pre mňa veľká inšpirácia. Vždy mi takáto babka chýbala. Spoznala som vďaka nej svet seniorov, ktorý je často smutný a opustený.

Trávili ste zrazu spolu veľa voľného času. Čomu vás priučila?

Začala ma brávať na návštevy ku svojim rovesníčkam, ktorým pomáhala s nákupmi, upratovaním či robila len tak spoločnosť. Dokonca sme párkrát zašli aj do domovov pre seniorov navštíviť seniorky, ktoré tam žijú, zaspievali sme si spolu, prešli sa po záhradke. Cítila som v týchto chvíľach obrovskú hrdosť na svoju babku Anku, ktorá hoci sama žije skromne so zdravotnými problémami, myslí viac na druhých ako na seba.

Mala vaša babička okrem vás aj inú spoločnosť?

Anku navštevoval osamelo žijúci dedko Tibor, ktorý celé dni tvoril a vytvoril najkrajšiu záhradku kvetov, stromov široko ďaleko v okolí. Dlhé hodiny som sa s ním rozprávala pod čerešňou o živote, názoroch, hodnotách. Tie posedenia pri čajíku, keď oddychoval po práci so zemou ma priam povznášali. Miloval prácu so zemou, dokázal doslova od svitu do mrku kolenačky prejsť celú záhradku. Môj prvý „adoptovaný“ dedko Tibor mi bol priam ako vlastný dedko celé dva roky. Rada som sa s ním rozprávala o živote. Týždeň po stretnutí pri guláši, odišiel dedko Tibor vo veku 76 rokov navždy a vo mne začalo čoraz nástojčivejšie sa ozývať niečo zvnútra, urobiť pre seniorov hodnotnú trvalú službu.

A vtedy vznikla myšlienka založiť spomínaný projekt?

Projekt VNUČKA.SK je prirodzeným pokračovaním môjho príbehu, v ktorom došlo k prepojeniu generácii až po dlhých takmer tridsiatich rokoch odlúčenia. V rodine sa k týmto bolestivým spomienkam už nevraciame a užívame si prítomnosť. V roku 2015 sme založili s pár nadšencami občianske združenie, ktoré realizovalo detské tábory pre deti zo sociálne slabých skupín. Pobyty v tábore boli zdarma, hradili ich sponzori, ktorých sme oslovovali. Podarilo sa nám takto odrekreovať takmer 120 detí zo sociálne slabých skupín a detských domovov.

Na ceste pri zakladaní projektu Vnučka.sk ste si však na pomoc zavolali aj kamarátku. Ako to bolo?

Do príbehu Vnučky takto kamarátskou výpomocou vstupuje kamarátka Nicole Mokráňová – známa handmade šperkárka a vyhľadávaná moderátorka rôznych podujatí, s ktorou som založila občianske združenie a s ktorou sme realizovali aj spomínané detské tábory. Začali sme podporovať aj útulky pre zvieratá. Nika mala podobný osud čo sa týka rodiny. Keď prišla na svet, z otcovej strany babka už nežila a dedka tiež nepoznala, lebo zomrel keď mala tri roky. Rodičov svojej mamy teda dedka a babku spoznala osobne až v dospelosti, rovnako ako v mojom prípade tam boli rôzne dôvody medzigeneračných problémov a vzájomnom hodnotovom vnímaní. Nika má magisterský titul v odbore sociálna práca a projekt VNUČKA.SK je aj pre ňu veľkou výzvou a školou zároveň, ako urobiť svet krajším tam, kde z rôznych dôvodov nemôžu byť rodinní príslušníci so svojim blízkymi, za čo som jej vďačná.

Samotný projekt ste teda spustili približne pred tromi rokmi.

Projekt VNUČKA.sk, ktorý vytvára rodinu pre osamelých seniorov, imobilných ľudí či pacientov pripútaných na lôžko, sme spustili oficiálne v roku 2017 vďaka rovnakému myšlienkovému naladeniu, podobným skúsenostiam a prirodzenej potrebe byť prospešní. V podstate to bolo akýmsi prirodzeným vyústením našej snahy o krajší svet.

Čo sa snaží priniesť tento projekt seniorom?

Snažíme sa vytvárať rodinu pre osamelých seniorov, aby sa necítili opustení a frustrovaní zo samoty, ktorá môže vzniknúť z rôznych dôvodov. Je to zároveň činnosť, ktorou predchádzame vzniku depresií u seniorov. Mať pri sebe spoľahlivého blízkeho človeka je pre ľudí žijúcich osamelo priam vykúpením zo šedých rovnako plynúcich dní. Pocit osamelosti vzniká často ako následok straty kontaktu s blízkymi z rôznych dôvodov ako napr. zmena bydliska, práce, odsťahovanie, zaneprázdnenosť či straty kontaktu s priateľmi, spoločenským životom, alebo verejnosťou. Takíto ľudia sa potom trápia v depresiách bez ľudského kontaktu – zabudnutí, opustení, či už vo svojich bytoch, domoch alebo domovoch dôchodcov, nemajú sa s kým porozprávať, nikto sa o nich nezaujíma, nekontaktuje, nenavštevuje ich.

Ako funguje tento projekt, resp. čo si môžeme predstaviť pod činnosťou vnučky?

Projekt funguje od začiatku v podstate veľmi jednoducho. Všetky služby pre seniorov sú úplne zdarma. Náklady a výdavky sa snažíme vykrývať z darov, 2% z dane či podpory rôznych subjektov pre naše občianske združenie, aby sme vôbec mohli fungovať. Bez tejto podpory ľudí dobrého srdca by sme len ťažko mohli existovať, keďže nepoberáme žiadne dotácie. Poteší nás akákoľvek suma, či dar v podobe tabletu, smartfónu či nevyužitého prenosného počítača, ktoré radi odovzdáme niektorému zo seniorov alebo domovu pre seniorov. Starkých učíme pracovať s technikou a výsledkom je nárast ľudí na 65 rokov na známej sociálnej sieti.

Po veľkom úspechu s projektom sa rozhodli... Foto: archív Janky Danišovej
Janka Danišová Po veľkom úspechu s projektom sa rozhodli profesionálne vnučky vydať o svojej práci knihu. Na snímke zakladateľka projektu Janka Danišová.

Čo ponúka Vnučka.sk seniorom?

Charizmatická Vnučka je spoľahlivým a dôveryhodným človekom, ktorý seniorov navštívi, strávi s nimi čas, zoberie ich do spoločnosti, porozpráva sa s nimi. Rovnako sa v nich snaží zanechať dobrý dojem, snaží sa im vyčariť úsmev na perách, pochopiť ich a kedykoľvek im zavolať. Zážitky, ktoré spolu so seniormi „stvárame“ publikujeme na oficiálnej webstránke nášho projektu www.vnucka.sk ako aj na sociálnych sieťach napr. facebook.com/vnuc­ka.sk, kde je o naše príspevky o zážitkoch so seniormi obrovský záujem širokej verejnosti.

Ste so seniormi v kontakte aj prostredníctvom online priestoru?

S mnohými seniormi som v kontakte aj cez internet, sami mi dávajú nápady, námety čo sme ešte nerobili, prípadne kam by sme sa mohli ísť pozrieť. Radi sa odfotia a s nadšením súhlasia s publikovaním krátkeho videa z našej činnosti. Inšpirujú takto aj ostatných dať životu šancu. Dopisujem si cez internet so seniormi z Bratislavy, Košíc, Popradu, Prahy či Srbskej vojvodiny z mestečka Kysak. Fyzicky by sa všetky návštevy osobne nedali realizovať, takto sme aspoň v kontakte.

Ako reagujú seniori na moderné technológie a online svet?

Prostredníctvom nášho občianskeho združenia sa snažíme seniorov aj vzdelávať na informačné technológie ako napr. moderné smartfóny, počítače, skype, internet, facebook. Záujem je obrovský. Niektorí potom trávia na internete celé dni aj noci a cez správy mi chodia recepty na dobré jedlo, modlitby, odporúčania, ale aj fotky, videá. Samozrejme aj komunikujeme, často dlhé hodiny. Podľa nášho etického kódexu sa snažíme seniorov vzdelávať aj v tejto rovine. Ak niekto pýta od seniorov peniaze a vydáva sa za „vnučku“ určite k nám nepatrí a snaží sa len priživiť či podvodne získať peniaze od seniora. Žiaľ, aj s takým prejavom sme sa stretli.

Predstavme si vnučku v teréne, s čím všetkým pomôže seniorovi?

Poskytne podporu, kontakt a nádej. Nie je jednoduché byť v dôchodkovom veku zavretý medzi štyrmi stenami, bez záujmu okolia s horšou mobilitou, nízkym dôchodkom. Ako vnučka aj nakúpim, pomôžem so sprievodom k lekárovi, na prechádzku, upraceme spolu príbytok, prečítame si spolu knihu ale vybehneme sa spolu aj „vyvenčiť“ do parku, na kávičku, zákusok ako rada s humorom vravieva moja obľúbená babička osemdesiatšesťročná Majka. V domovoch pre seniorov, ktoré tiež navštevujem majú naši starkí zabezpečené stravovanie, služby, do nejakej miery aj animáciu času či denný program. I napriek tomu, radšej by žili so svojou rodinou, hoci aj na kúsku miestečka. Niektoré domovy pre seniorov mám mimoriadne v obľube, lebo sú absolútnym príkladom starostlivosti o seniorov a vždy sú otvorené našim nápadom prísť potešiť seniorov hudobným pásmom, návštevou.

Vnučka však nie je len záležitosťou pomoci mladých starším. Ale seniori si pomáhajú aj navzájom. Niektoré akčné seniorky sa chopili príležitosti a robia „vnučku“ rovesníčkam so mnou. Fascinuje ma ľudská spolupatričnosť akú prejavujú neznámi ľudia cudzím, ktorých nikdy nevideli predtým, nepoznali. Seniori sú skvelí, stačí zvoliť ten správny prístup. Som rada, že v poslednej dobe, nielen kvôli koronavírusu, ktorý nás ohrozuje, sa začalo viac hovoriť v spoločnosti o senioroch. Mám veľkú radosť z toho, že aj my v našom projekte sme trochu prispeli k zmene celospoločenského pohľadu na seniorov.

Aký význam má tento projekt najmä v tomto období, keď nás ohrozuje koronavírus. Ako pomáhajú vnučky v súčasnosti seniorom?

Celosvetová pandémia zasiahla, samozrejme, aj náš projekt. Starkí sú tí najzraniteľnejší, preto sa ich snažím chrániť. Nenavštevujem ich, nerobíme spolu nateraz žiadne aktivity spolu v prírode či ich príbytkoch. Podarilo sa mi zabezpečiť pre nich nejaké rúška, dezinfekciu na ruky, zbehnem na nákup, ktorý bezpečnou formou bezkontaktne odovzdám. Áno, viac si telefonujeme, píšeme emaily alebo si píšeme na sociálnej sieti. Mnohých seniorov som zasvätila do moderných technológií, mnohí sa naučili sami a sú takto v kontakte so svetom. Snažím sa byť nápomocná ako sa len dá.

Ako vnímajú samotní seniori prácu vnučky, ako sa k nej stavajú?

Pozitívne, niektorí sú dokonca šokovaní, že sa o nich zaujíma cudzí mladý človek, lebo sú zvyknutí na odmietanie, tiché ignorovanie v navonok prejavenej akceptácii. Nenazvala by som to však prácou, skôr poslaním. Táto činnosť sa nedá vykonávať ako klasická práca s pracovným časom. V projekte sa zameriavame na tých osamelých. Ich rodina žije ďaleko, prípadne sa nezaujíma. Tým sa snažíme spríjemniť starobu. Páči sa mi, že neskôr aj sami odporúčajú svoju novú „vnučku“ ďalším rovesníkom. Sami dokonca začnú vymýšľať animáciu času nielen sebe ale aj ostatným a to chcem dosiahnuť – reštartovať ich. Na webstránke nášho projektu, môže široká verejnosť dokonca zahlasovať v mini ankete. Jej doterajšie výsledky sú viac než veľavravné.

Kto sa môže stať profesionálnou vnučkou, aké predpoklady na to musí mať a na čo sa ma, napríklad aj z časového hľadiska, pripraviť?

Profesionálnou vnučkou či vnukom sa môžu stať ľudia dobrého srdca s úprimným záujmom o iných ľudí. Nie sú stanovené žiadne pravidlá či podmienky. Naša činnosť je dobrovoľníckeho charakteru, neberieme žiadnu mzdu, na živobytie si musíme zarábať alternatívne. Časové hľadisko? Pokiaľ vám napr. nevadí, že vám zavolá neznáma babka v nedeľu o 12:00 hod so slzami v očiach, že jej je smutno, smelo do toho. Najlepšie je si overiť vopred, či to človeka zaujme. Navštíviť domov pre seniorov, ponúknuť vedeniu, že budete starkých navštevovať, tráviť s nimi čas. Oslovilo nás zopár záujemcov o činnosť vnučky, väčšinou však v domnienke, že ich zamestnáme za plat, čo nie je možné. Práve naopak, uvítame každú pomoc pre naše občianske združenie.

V tejto súvislosti ste vydali aj knihu Profesionálna vnučka. Ako sa na nej pracovalo a na čo sa môže čitateľ tešiť?

Bol to veľmi príjemný impulz. Jedného dňa mi zazvonil mobil a vydavateľstvo nám ponúklo možnosť vydania knihy o téme, o ktorej doteraz nikto nepísal. Keď som ponuku konzultovala aj s mojimi seniorkami, babka Anka žartom poznamenala: „Janka a kto by už len o starých babách čítal?“ Kniha Profesionálna vnučka uzrela svetlo sveta začiatkom decembra 2019. Čitateľ tam nájde 224 strán pútavého čítania o téme, ktorá sa týka nás všetkých a o ktorej doteraz nikto nepísal. Recenziu ku knihe, ktorá je verejne prístupná na našej webovej stránke, poskytli známe osobnosti ako napr. Adela Vinczeová, Luba Lesná, Miroslav Kapusta, Ľuboš Ďurdiak, Katka Kopcsániy. Túto knihu je možné získať špeciálne aj s venovaním a podpisom autorky Profesionálnej vnučky. Stačí napísať autorke emailom na janka@vnucka.sk.

Janka Danišová na odovzdávaní ocenenia... Foto: Andrej Lojan
Janka Danišová Janka Danišová na odovzdávaní ocenenia Kríštáľové krídlo v roku 2018.

Za svoju činnosť ste získali mnohé prestížne ocenenia, môžete nám o nich niečo bližšie povedať?

Našu činnosť si všimli rôzne organizácie, dokonca aj v zahraničí aj štátne orgány a prirodzene sa začali zaujímať. Vôbec som netušila, že to môže mať taký ohlas. Podarilo sa nám nasmerovať spoločnosť k väčšiemu záujmu o seniorov, a to je to najdôležitejšie. Za skvalitnenie života seniorov nás ocenili najprestížnejšie seniorské kluby SENIOR FRIENDLY, BAGAR, LUNA. Ako najlepší sociálny projekt regiónu nás podporila aj nadácia Tesco, neskôr Henkel. Od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR sme získali ocenenie Sociálny čin roka 2018. Čo ma však doslova šokovalo, bola obálka, ktorá sa jedného dňa objavila v poštovej schránke a v nej nominácia na laureátku Krištáľového krídla 2018 v oblasti filantropia. S búšiacim srdcom som sedela v januári 2019 na galavečeri v sále Slovenského národného divadla. Keď zaznelo moje meno, aby som si nádhernú krásu skleneného krehkého ocenenia Krištáľového krídla prišla prevziať na pódium, takmer som zabudla ako sa volám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vnučka #pomoc seniorom #koronavírus