Linka dôvery praská pre koronakrízu vo švíkoch

Osamelí ľudia vyhľadávajú počas aktuálnej situácie s koronavírusom útočisko na linkách dôvery. Jedna z nich, Nezábudka, preto posilnila dvojnásobne svoje kapacity. Aké problémy ťažia volajúcich najčastejšie?

02.05.2020 00:50
žena, senior, telefón Foto:
Ľudia pociťujú v týchto dňoch zvýšený psychický tlak, obavy z ochorenia až úzkosť, často sa prejavujúcu somatickými príznakmi ako nechutenstvo, stiahnutý žalúdok, zvýšený tlak, nespavosť, depresívne nálady...
debata

Poskytujú emočnú podporu

Liga za duševné zdravie v tomto období nezaháľa. Pre verejnosť má pripravený balík dištančného poradenstva – akútnu, krízovú linku dôvery Nezábudka a online poradňu na www.dusevnezdravie.sk. Záujemca si tam môže vybrať zo zoznamu psychológov. Poradňa je anonymná a psychológ komunikuje s klientom podľa potreby aj opakovane. „Každý jeden človek, ktorý sa ocitol v akútnej kríze, či ťažkej životnej situácii môže zavolať na našu bezplatnú nonstop linku dôvery Nezábudka 0800 800 566. Vyš­kolení odborníci sú pripravení poskytnúť mu emočnú podporu, možnosť ventilácie a emočného odreagovania, rady v ťažko riešiteľných alebo naliehavých situáciách,“ hovorí pre Pravdu riaditeľ Ligy za duševné zdravie Martin Knut. Spomínané služby sú anonymné a bez poplatku.

Riešia obavy, úzkosť a existenčné problémy

Takmer vo všetkých hovoroch sa objavuje téma o koronavíruse. „Ľudia pociťujú zvýšený psychický tlak, obavy z ochorenia až úzkosť, často sa prejavujúcu somatickými príznakmi ako nechutenstvo, stiahnutý žalúdok, zvýšený tlak, nespavosť, depresívne nálady,“ pokračuje šéf Ligy za duševné zdravie. Rovnako ich trápia existenčné obavy ako strata príjmu, zamestnania, dlhodobé dopady tejto krízy. Obavy o život a blízkych majú najmä osamelí ľudia. Na linke dôvery Nezábudka riešia aktuálne aj vzťahové problémy, partnerské a rodinné hádky, nedodržiavanie nariadení vlády jedným z partnerov, ale aj učenie v domácnosti, záťaž rodičov a nespolupracovanie tínedžerov.

Veľkú skupinu hovorov tvoria aj volajúci, ktorí sa snažia vyriešiť pracovné a susedské hádky. „Samostatnou kapitolou je zhoršenie existujúcich psychických problémov a závislostí najmä od alkoholu u seba, alebo u člena rodiny a tiež ventilácia problémov, vypäté emócie, nadávanie na všetko a všetkých, plač, vyjadrovanie obáv a nedôvery v opatrenia,“ vysvetľuje Martin Knut.

Linka je pre všetkých

V takýchto situáciách postačí ľuďom práve empatický rozhovor s odborníkom na Linke dôvery Nezábudka, kde sa snažia spoločne rozoberať problém a zároveň navrhnúť jeho možné riešenia. „Preto zdôrazňujeme, že linka je určená pre všetkých ľudí, nielen pre ľudí s diagnostikovaným psychiatrickým ochorením. Ale ak robíme intervenciu psychiatrického pacienta tak mu odporúčame spojiť sa s jeho ošetrujúcim lekárom,“ dodáva. Netreba zabúdať, že v súčasnosti je otvorená väčšina psychiatrických ambulancií, pričom je potrebné informovať sa či lekár ponúka zmenu formy psychoterapie na online alebo telefonickú. Pacienti, ktorí potrebujú predpísať lieky by mali využívať možnosť predpisu liekov cez e-recept. Vo vážnych prípadoch je k dispozícii aj hospitalizácia pacienta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #linka dôvery #koronavírus