Prečo sú seniori so slabých sluchom ohrození sociálnou izoláciou?

Ľudia vo vyšších vekových kategóriách, zdravotne postihnutí, duševne chorí, chudobní a osamelí rodičia majú podľa výskumov vyššiu pravdepodobnosť straty sluchu.

03.05.2020 06:00
Nacuvadlo Foto:
Podľa odborníkov jedným z hlavných dôvodov poklesu kognitívnych funkcií vo vyššom veku je práve strata sluchu.
debata (1)

Ohrozujú ich duševné poruchy

Spomínané skupiny sú vystavené väčšiemu riziku sociálnej izolácie a vzniku duševných porúch v podobe depresie a úzkosti. Liečba straty sluchu, napríklad pomocou načúvacích prístrojov, tak dokáže ovplyvňovať v konečnom dôsledku aj výskyt porúch nálady. Vedci sa zároveň domnievajú, že riziko zvýšenia fyzických a duševných ťažkostí súvisí práve s neliečenou stratou sluchu. V niektorých prípadoch dokonca spojili tento problém s Alzheimerovou chorobou, ktorá postihuje krátkodobú pamäť, stratu orientácie v priestore a čase či ďalšie kognitívne schopnosti človeka.

Najviac trpia staršie ženy

Podľa odborníkov jedným z hlavných dôvodov poklesu kognitívnych funkcií vo vyššom veku je práve strata sluchu. Štúdia spred niekoľkých rokov potvrdila, že vyššia miera poškodenia sluchu sa spája so zvýšenou pravdepodobnosťou sociálnej izolácie u seniorov, a to najmä vo vekovej skupine žien medzi 60 – 69 rokom života. Ľudia nad 70 rokov, ktorí trpeli problémami so sluchom využívali pritom načúvacie prístroje len v tridsiatich percentách. Dôvodom bola najmä ťažšia dostupnosť a vysoké ceny takýchto prístrojov.

Ako poraziť frustráciu v spoločnosti

Strata sluchu prispieva k osamelosti starších ľudí na základe viacerých príčin. Slabo počujúci seniori musia často vynakladať veľké úsilie na pochopenie skreslených zvukových signálov, ktoré sa buď snažia identifikovať, alebo sa takejto situácii a napokon aj spoločnosti vyhýbajú. V prípade, že sa rozhodli pre prvú možnosť a snažia sa udržať tempo s počujúcimi ľuďmi, rýchlejšie vyčerpávajú svoje sily, čo sa negatívne odráža na ich zotrvaní v spoločnosti. Čo je teda sociálna izolácia? Ide o stav, v ktorom nemá človek spolupatričnosť alebo spojenie s ostatnými ľuďmi a obmedzuje sa len na minimálny kontakt. Na druhej strane, osamelosť sa môže vyskytnúť nielen v izolácii, ale aj mimo nej.

Chcete počuť? Majte veci pod kontrolou

Jednou z možností ako sa vyhnúť sociálnej izolácii z dôvodu straty sluchu je používanie načúvacích prístrojov, ktoré umožnia lepší kontakt s ostatnými ľuďmi a porozumenie tomu o čom sa rozprávajú. Okrem toho však existuje široké spektrum metód zvládania takýchto situácií. Podľa odborníka na sluch a sociálnu interakciu Jerryho Russella je potrebné udržiavať veci okolo seba pod kontrolou. Odporúča najmä, aby sme v takýchto situáciách požiadali osobu, s ktorou hovoríme, aby počas rozhovoru niektoré vety zopakovala. Pomôže aj vyhýbanie sa hlučným priestorom, ktoré tlmia zvuk z okolitého prostredia. V reštauráciách by sme si mali vyberať stoly v rohoch miestnosti, mimo uličky. Pri stoloch sedíme uprostred, aby sme minimalizovali rozptýlenie zvukov. Ak sme rodinným príslušníkom staršej osoby, počas konverzácie sa snažme v domácnosti obmedziť hluk zo zapnutej práčky, televízie či rádia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #izolácia #sluchové postihnutie #sluch