COVID-19 a seniori: Dodržiavanie denného režimu aj pohyb sú dôležité

Imunitný systém seniora už nereaguje tak pohotovo a presne ako u mladých ľudí. Preto sú ľudia nad 65 rokov, ktorí majú oslabenú imunitu alebo nejaké iné pridružené chronické ochorenia, ohrozenejší a mali by sa viac chrániť. Navyše, ak sa u nich vyskytne koronavírus, môžu mať atypické príznaky.

05.05.2020 06:00
dôchodca, rúško, prechádzka, pes Foto:
Aktuálna situácia je záťažová pre každého človeka.
debata (1)

Najlepšou prevenciou je obmedziť kontakty s ľuďmi a častejšie vetrať. Rovnako dôležité ako dbať na preventívne opatrenia je aj relaxovať, ostať psychicky v pohode a dodržiavať pravidelný denný režim.

Za najčastejšie príznaky ochorenia COVID-19 sa považuje horúčka, kašeľ či zhoršenie dýchania. Starší pacienti s novým koronavírusom však majú aj niekoľko atypických symptómov, čo podľa lekárov komplikuje stanovenie správnej diagnózy a tiež včasné podchytenie nákazy, uviedla CNN. „Objavuje sa u nich inkontinencia, zhoršuje sa ich možnosť pohybu. Sú apatickí, zmätení či strácajú orientáciu, čo sú skôr príznaky mŕtvice alebo demencie. Vyskytli sa aj situácie, že prestali úplne rozprávať alebo sa psychicky zrútili,“ konštatovala doktorka Camille Vaughanová, vedúca sekcie geriatrie a gerontológie Emory Unversity. Tieto zmeny má zrejme na svedomí účinok koronavírusu na centrálny nervový systém. „V pokročilom veku môže byť imunitná reakcia oslabená,“ konštatoval doktor Joseph Ouslander, profesor geriatrického lekárstva na Schmidt College of Medicine na Floridskej atlantickej univerzite. „Základné chronické ochorenia môžu maskovať alebo rušiť príznaky infekcie,“ uviedol.

Sam Torbati, lekársky riaditeľ pohotovostného oddelenia Ruth a Harry Roman v lekárskom stredisku Cedars-Sinai, opisuje liečbu starších pacientov, ktorí sa pôvodne javili ako pacienti s traumou, ale u ktorých sa zistilo, že majú COVID-19. „Sú slabí, dehydratovaní a keď sa chcú postaviť, zrútia sa na zem," konštatoval. Torbati videl starších ľudí, ktorí boli dezorientovaní a neschopní hovoriť a ktorí sa prejavujú, akoby ich postihla mŕtvica. „Keď ich testujeme, zistíme, že to, čo spôsobuje tieto zmeny, je účinok koronavírusu na centrálny nervový systém,“ povedal.

Vo Švajčiarsku doktorka Sylvain Nguyenová, geriatrička z nemocničného centra University of Lausanne, zostavila zoznam typických a atypických príznakov u starších pacientov s ochorením COVID-19. Medzi atypickými nechýbajú delírium, pády, únava, letargia, nízky krvný tlak, bolestivé prehĺtanie, mdloby, hnačky, nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha a strata čuchu a chuti.

Svoju úlohu v súčasnosti okrem strachu z ochorenia zohráva aj strach alebo úzkosť, ktoré prichádzajú často neočakávane v dôsledku vývoja situácie. Môžu sa objaviť stresové reakcie od agresivity, hnevu cez zmĺknutie a neochotu komunikovať s ostatnými, pocity úzkosti, beznádeje. „Aktuálna situácia je záťažová pre každého človeka. Za rizikové skupiny by mohli byť označení ľudia všetkých vekových skupín, ktorým aj v bežnom živote chýbajú sociálne kontakty. Takisto aj seniori, ktorí žijú sami, nemajú príbuzných, alebo s nimi nie sú v kontakte,“ povedala prezidentka Slovenskej komory psychológov (SKP) Eva Klimová pre agentúru SITA.

Podľa psychologičky Viery Cvikovej z Katedry psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského môžu izoláciou trpieť skôr extroverti, teda ľudia, ktorých podstatná časť života je viazaná na kontakt s druhými. Tí môžu v stave nútenej izolácie zažívať pocity stiesnenosti, osamelosti, frustrácie aj hnevu či bezmocnosti. Podotkla, že samotná situácia neistoty ľudí prirodzene smeruje k vyhľadávaniu kontaktu s inými. Cviková poznamenala, že na psychické zdravie podporne pôsobí aj tvorivá činnosť.

"Aj keď priamy medziľudský kontakt súčasná situácia neumožňuje, v dennom harmonograme by mal byť vyčlenený priestor na komunikáciu s druhými. Významnú úlohu môžu zohrať sociálne siete a možnosť sprostredkovať názory aj pocity prostredníctvom nich. Klimová tiež vyzdvihuje úlohu komunikačných technológií, ktoré umožňujú zostať v kontakte.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia chorôb #koronavírus #Covid-19