Ktoré potraviny zlepšia náladu u seniorov?

Skleslá nálada, pocity strachu a neutíchajúci stres. Skôr než siahnete po tabletkách, obráťte svoju pozornosť k lekárničke skrytej v chladničke či komore. Na pomoc proti niektorých poruchám nálady totiž prichádzajú lacné a dostupné potraviny.

08.05.2020 06:00
nové zemiaky, zdravie, varenie Foto:
Vďaka účinným látkam zemiaky povzbudzujú náladu a poradia si hravo aj s pocitmi napätia, stresu a úzkosti.
debata (2)

Smútok a strach

Depresia sa prejavuje skleslou náladou, stratou záujmov a neúmerným smútkom. Úzkosť sa manifestuje v podobe strachu, ktorý nemusí mať vo väčšine prípadov žiadnu príčinu. V obidvoch prípadoch ide o afektívne poruchy, ktoré zvyknú postihovať nielen mladých ľudí, ale aj staršie generácie. Úzkosti a depresie vyvolávajú vo vyššom veku viaceré ťaživé životné okolnosti ako napríklad odchod do dôchodku, strata kolegov, odsťahovanie sa detí či vnúčat z domu a sociálna izolácia. Celkovú náladu človeka ovplyvňujú predovšetkým viaceré druhy hormónov, ktoré sa považujú za prenášače nervových vzruchov. Štandardne k nim patria serotonín, dopamín, noradrenalín a ďalšie.

Potešia srdce i dušu

Do boja proti úzkostiam úspešne vyrážajú vlašské orechy. Vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných tukov prospievajú nielen kardiovaskulárnemu systému, ale aj celkovej nálade človeka. „Ukázalo sa, že okrem zdravých tukov obsahujú aj horčík, a tak majú spolu vplyv na hladiny serotonínu a dopamínu, ktoré ovplyvňujú náladu človeka,“ hovorí pre eatthis.com Tanya Zuckerbrot. Vyvážená hladina obidvoch spomínaných látok pomáha predchádzať klinickej depresii. Horčík známy tiež pod názvom magnézium reguluje hladinu stresového hormónu kortizolu v krvi a podporuje tak pocit pohody. Okrem toho má blahodarne účinky aj pri potláčaní pocitov napätia a úzkosti.

Okoreňte si život radosťou

Ak je dobrej nálady ako šafranu, je čas porozmýšľať nad konzumáciou korenia s rovnomenným názvom. Šafran sa využíva najmä vo východnej kuchyni, pričom sa mu odjakživa pripisovali antidepresívne účinky. Niektoré štúdie tvrdia, že liečba týmto korením môže byť v niektorých prípadoch účinnejšia, než podávanie takzvaných SSRI antidepresív. Okrem toho sa ukazuje, že šafran pozitívne vplýva na liečbu sexuálnej dysfunkcie, zlepšuje erekciu a podporuje libido.

Podporuje hormón dobrej nálady

Konzumáciou ovsených vločiek sa prirodzene mení aj chémia mozgu, a to vytváraním serotonínu. Ide o hormón dobrej nálady. „Nakopnutím serotonínu telo bojuje proti bolesti, znižuje sa chuť do jedla, vytvára sa pocit pokoja a zlepšuje sa spánok,“ zmieňujú sa odborníčky na výživu Lyssie Lakatos a Tammy Shames. Tak ako ovsené vločky aj banány patria k lacným potravinách, ktoré prispievajú k dobrej nálade. Banány obsahujú zložené sacharidy a stimulujú uvoľňovanie serotonínu. Komplexné sacharidy zlepšujú transport aminokyseliny nazvanej tryptofán do mozgu. Tryptofán je prekurzor hormónu a v ľudskom tele sa premieňa na spomínaný serotonín.

Do pohody so zemiakmi

K potravinám, pri ktorých nebudeme mať hlboko do vrecka patria aj zemiaky. Vďaka účinným látkam povzbudzujú náladu a poradia si hravo aj s pocitmi napätia, stresu a úzkosti. Okrem toho sú skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý je nápomocný pri produkcii spomínaných hormónov. K zemiakom, napríklad pečeným v rúre, sa skvele hodí mlieko. I keď niektorí starší ľudia nemajú enzýmy na jeho trávenie, u iných ide o skvelý doplnok antidepresívnej stravy. Mlieko obsahuje vitamín D, ktorý potláča depresiu a navodzuje pocity spokojnosti a šťastia. Výskumy preukazujú, že ľudia s nízkymi hladinami vitamínu D majú vyššiu frekvenciu výskytu porúch nálady. Vysokým obsahom vitamínu D sa však pýšia aj niektoré druhy húb, pričom dokážu vo viacerých prípadoch pokryť dennú potrebu tohto vitamínu. Ideálne sú do šalátov, omáčok, mäsa, omeliet a polievok.

Video
Tento raz sme v pri nakrúcaní relácie TV Varecha Slovenské dobroty mali možnosť ochutnať špecialitu, ktorej základné suroviny sú typické pre celé Slovensko.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Krompak v kapuste na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #strach #depresia #strach zo staroby #zemiaky #ovsené vločky